IFI logo
Se flere bilder
9 gode råd til deg som vil ha det mørkt

Foto: Beckers, Borge, Fantasi Interiør, Green Apple, Butinox og Tarkett

9 gode råd til deg som vil ha det mørkt

Med dagens trendbilde, der mange ønsker seg lune, varme huler, er mørke interiørfarger aktuelt som aldri før. Her er tipsene du trenger for å lykkes med de mørke fargene.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kos og hygge har blitt trendy, noe som betyr at mange ønsker å bytte ut de hvite veggene med mørkere farger hjemme. Det kan gi rommet en lun og koselig atmosfære, samtidig som mørke farger kan bidra til at andre interiørelementer, som kunst og møbler, kommer bedre frem. Her er rådene som kan hjelpe deg på vei til å lykkes med mørke farger og den lune hulen.

LES OGSÅ: 7 trinn til en lun stue

Se flere bilder
Mørke farger på soverommet

Foto: Butinox

HULE: På soverommet er det godt å legge seg i en mørk hule. Veggen er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt i fargen «5936 Dypt Vann».

1. Jobb med dype farger

Husk at mørkt ikke bare er sort, og at helt sort kan virke litt hardt og kaldt. Farger som dype grønn-, blå-, grå- og burgunderfarger er mykere og mer takknemlige å jobbe med.

Se flere bilder
Dyp burgunder veggfarge

Foto: Beckers

TAKKNEMLIG: Dype grønn-, blå-, grå- og burgunderfarger er mykere og mer takknemlige å jobbe med enn helt sort. Veggen er malt med Mood fra Beckers, i fargen «Impulsiv 864».

2. Gå «all the way»

Skal du først skape drømmehulen, ikke vær redd for å gå for virkelig mørke nyanser. Mørkt er absolutt ikke ensbetydende med tungt og trist, så det er ingen grunn til å frykte mørket.

3. Ta utgangspunkt i øvrige farger

Har du møbler, kunst, tekstiler og tepper du gjerne vil ta vare på? Da kan det være en god idé å ta utgangspunkt i fargene som allerede finnes her når du skal velge tapet eller maling til veggen.

4. Tenk på belysning

Både naturlig lys og nok kunstig belysning er viktig. Riktig lyssetting kan gi en lun stemning, uten at rommet oppleves som altfor mørkt. Husk stemningsbelysning.

Se flere bilder
Lyssetting i mørke rom

Foto: Green Apple

LYS: Det er viktig både med naturlig lys og kunstig belysning for at stemningen skal bli rett og for at det ikke skal bli for mørkt. Tapetet er «Flower of Love FP1031» fra kolleksjonen «Flavor Paper for Arte». Føres av Green Apple.

5. Kombiner farger og nyanser

Kombiner gjerne ulike mørke farger i like nyanser, eller lysere og mørkere nyanser av én farge. Kontrastfarger på detaljer kan gjøre rommet spennende, og bidra til at det ikke blir «kjedelig».

LES OGSÅ: Lek med nyanser

6. Kombiner mørkt med mørkt

Mørke gulv, møbler og tekstiler mot en mørk vegg kan skape dybde, binde rommet sammen og gi en lun og behagelig atmosfære. Har du mørke møbler, vil også øynene få mer ro hvis veggen er mørk.

7. Se opp for skarpe kontraster

Vil du kombinere mørke vegger med lysere interiørdetaljer, la gjerne de lyse fargene ha litt sort i seg, slik at kontrastene ikke blir for skarpe hvis du vil ha et rolig uttrykk.

Se flere bilder
Mørkt og lyst kontraster

Foto: Borge

MØRKT OG LYST: Ved å la de lyse elementene i rommet ha litt sort i seg, blir uttrykket mykt og behagelig, uten skarpe kontraster. Tapetet er «New Dawn Rose» fra kolleksjonen «In Bloom» fra Borge.

8. Velg godt verktøy

Greng, det vil si det lille mønsteret malerullen etterlater på en malt flate, har en tendens til å synes ekstra på en mørk vegg. Velg derfor en høykvalitativ rull for jevne flater som gir lite mønster.

LES OGSÅ: Mal mørkt på riktig måte

9. Tenk helhet

Er det et lunt interiør du er på jakt etter, husk at en mørk vegg ikke skaper et lunt interiør alene. Det er viktig å tilføre andre elementer, som overflater og tekstiler med ulike teksturer og forskjellig glans. Gardiner, tepper og puter setter prikken over i-en.

Se flere bilder
Mørke vegger og mørkt gulv

Foto: Tarkett

HELHET: Du må tenke helhet hvis du ønsker en lun stemning. Det er ikke bare veggen som teller. Gulv, tekstiler og andre overflater er like viktige for å skape den atmosfæren du er ute etter. Gulvet er «Noble Ek Chelsea» fra Tarkett.

Dette ble brukt

Hovedbilde/DYBDE::

  • Tapet: kolleksjon «Sherazade» fra FANTASI INTERIØR

HULE::

  • Veggfarge: «5936 Dypt Vann» (maling: Butinox Interiør Stue & Sov Matt) fra BUTINOX

TAKKNEMLIG::

  • Veggfarge: «Impulsiv 864» (maling: Mood) fra BECKERS

LYS::

  • Tapet: «Flower of Love FP1031» fra kolleksjon «Flavor Paper for Arte» – GREEN APPLE

MØRKT OG LYST: :

  • Tapet: «New Dawn Rose» fra kolleksjonen «In Bloom» fra BORGE

HELHET::

  • Gulv: «Noble Ek Chelsea» fra TARKETT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.