Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
HappyHomes annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Bedre søvn i stummende mørke

  •  
  •   Publisert:
  Intag, Borge, Green Apple, Flügger,
Jo mørkere det er i soverommet, desto bedre sover du.

Selv om du sover med øynene igjen, kan lys fra gatelykter og biler utenfor påvirke hjernens produksjon av melatonin. Det er stoffet som styrer søvnrytmen. Lys mot øynene vil signalisere til hjernen at det ikke lenger er natt – og resultatet er at du sover mer overfladisk og urolig.

Det blå lyset

Folkehelseinstituttet rapporterer om at én av sju voksne har kroniske søvnvansker. Om lag én av tre har ukentlige søvnproblemer. Vi sover mindre og mer uryddig, mye takket være blått lys om kvelden fra tv-er, mobiler og nettbrett.

Mørkt og stille

Mørke vegger på soverommet
MØRKE VEGGER: Mørke vegger gir følelsen av ro. Det trenger vi når kvelden siger på. Her er veggene malt i «Warm Grey» med maling fra Flügger. Flügger

Skal du sove godt, gjelder det å fjerne alle lyskilder. Også på soverommet. Det kommer også frem av Søvnhygienerådene, som er fornuftige retningslinjer for å oppnå god og effektiv søvn. Der heter det blant annet at «soverommet skal være mørkt, stille og ha moderat temperatur». Rådene sier også at vi ikke skal skru på lyset om natten dersom vi må stå opp.

− Bruk en liten lommelykt eller nattlampe og unngå å se rett på lyset. Lys gir signal til kroppen om å våkne, og du må gjennom en ny innsovningsfase, heter det.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med mørke farger

Tekstil er løsningen

Å gi seg selv et mørkt rom for natten kan være den beste investeringen du gjør i livet. Det kan gi deg den søvnen du lenger etter. Men hvordan får vi det svart som natten?

– Hvis du vil ha det mørkt om natten, bør du vurdere en mørkleggende tekstil, eller å fôre gardinene. Du bør også vurdere lange gardiner, slik at du ikke får store lysgliper, Jannicke Sveen hos Intag.

Mørkleggende gardiner på soverommet
MØRKEROMMET: Mørkleggende gardiner i dimout- og blackout-kvaliteter stenger lyset ute slik at du kan sove bedre. Her er mørkleggende tekstiler fra Intag. Intag

Best med blackout

Blackout-gardiner
BLACKOUT: Blackout-tekstiler har et lystett belegg på baksiden, som gjør at de skal være helt lystette. Blackout-tekstiler her er fra Borge. Borge

Hun mener mørkleggende tekstiler i dimout- og blackout-kvaliteter er blant de som demper lyset mest effektivt, med sine gode lysstoppende egenskaper.

– Da får du søvnen du trenger, også når sollyset står mot vinduet, sier hun.

Fôr stenger lyset

Om gardinene i seg selv ikke har spesielt høy lystetthet, bør du bruke et godt fôr. Da kan du ha tekstilen du ønsker foran og en lysdempende bak.

– Ved å fôre kan du velge i et enormt utvalg. Bruk gjerne en enkel dimout eller blackout som fôr – da får du best lysbeskyttelse, sier Sveen.

I tillegg til at det stenger sollyset ute, gir fôrede gardiner også gode lydegenskaper og sørger for mindre støy.

Mørke farger på soverommet
LYSKONTROLL: Lekre og lystette gardiner på soverommet gjør det enklere å kontrollere lyset når kvelden kommer. Her ser vi tekstilet «Aldeco» fra Amazink Collection 2017 fra Green Apple. Green Apple
Les også De søvnige fargene

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons