Kategorier

Meny

Konto

Trend 2019/2020 – Mørke fargenyanser i lag på lag

Har du oppdaget hvor fint det blir med mørke vegger? Det blir enda finere hvis du også holder resten av interiøret i mørke farger.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Trend 2019/2020 – Mørke fargenyanser i lag på lag

Foto: Intag

Veggene er bare en liten del av rommet. Gulv, tepper, møbler, tekstiler, tak og listverk er også med på laget og skaper helheten. Her er det mye å spille på. Det er mange veier å gå med mørke vegger. Moderne eller tradisjonelt; det avgjør du med stilen på møblene. Lunt og hyggelig blir det med mye tepper, tekstiler og stoppede møbler. Ønsker du en svalere atmosfære, kan det hele «kjøles ned» med blanke flater, glass, blank marmor og kalde metaller. 

Blåfargene holder seg

Mørke blått har blitt en populær veggfarge de siste årene. Her snakker vi ikke om bare en farge, men forskjellige toner fra rødaktig blå til grønt. IFIs Trendforum tror dette er farger som vil holde seg som veggfarger lenge. Kombinert med små innslag av rødt, gult og blått i fargesterke nyanser får de en ekstra piff.

IFIs trendforum har sett på det generelle trendbildet for 2019/2020 og definert fire ulike hovedretninger: To lyse og to med mørke farger, begge kategorier i en varm og kald variant. Blått er en viktig farge i alle palettene, og mest mørke blått er den vi har kalt «Mørk vinternatt».

LES OGSÅ: Dette er de viktigste interiørtrendene fremover

Dele på Pinterest Mørkeblå vegg

Foto: Butinox

KJØLIG KONTRAST: Blanke materialer som glass, marmor og sorte metaller er fine kontraster som strammer opp i mørket. Veggfarge er Havgud fra Butinox.

Dele på Pinterest Vinterfargepalett

FARGEPALETT: (f.v.) NCS S- 2002-G, S 6020-R90B, S 8005-R80B, S 7020-R80B, S 7005-R80B, S 6020-G10Y, S 2010-Y30R, S 4040,-B10G, S 3060-Y70R. Vi tar forbehold om at fargene på skjermen ikke gir riktig gjengivelse av fargene.

Viktig samspill

Interiør handler mye om følelser, så om dette er farger for deg avgjør du ved å se og kjenne. Et rom skal kjennes godt å være i. Interiøret må formes etter hva vi skal bruke rommet til. I noen rom er det riktig å gi ekstra energi, i andre er det ro og avslapning man vil invitere til. Det mørke blå rommet er som skapt for ro. Her kan man sitte lenge: alene og fordype seg i en bok eller god musikk. Sammen; nyte et langt måltid og den gode samtalen. Den rette atmosfæren skaper du med en miks av farger og materialer. Når du bestemmer deg for veggfarge, så vurder den sammen med de andre elementene som skal inn i rommet. Dype, langsomme farger vil klinge godt sammen med materialer med tyngde og i mørke nyanser.

Dele på Pinterest Varm kontrast

Foto: Tapethuset

VARM KONTRAST: Tilnærmet ensfarget tapet med effekter i overflaten gir spennende dybde til veggene. Gylne metaller og rustrøde nyanser vil skru opp temperaturen, og skape lunhet i det mørke rommet. Tapet Anthology fra Tapethuset.

Dele på Pinterest Mørk brunt gulv

Foto: Pergo

GULVET: Gulvet har svært mye å si for atmosfæren og stil. Tregulv i mørke gylne farger gir både tyngde og liv. Gulvet her er Lofoten parkettplank fra Pergo.

Den mystiske vinternatten

Hent gjerne inspirasjon fra naturen, både for å finne farger og for å lete fram den rette atmosfæren. I høst- og vintermørket er det mange fine stemninger å kjenne på, her ligger skyggefargene på hverandre lag på lag og skaper spenning. Når et lys flerrer opp i mørket skvetter vi til. Slik kan vi også bruke kontraster i et mørkt interiør.

Dele på Pinterest Badekar

Foto: Axor/Rørkjøp.

INSPIRASJON: Det er mye inspirasjon å hente i høst- og vintermørke av fargespill, og overflatestrukturer. Kombinasjoner av matt og blankt, fint og ruglete, stramt og organisk vi gjøre interiøret spennende. Badekaret er fra Axor/Rørkjøp.

Farger og materialer

Dype, sortaktige farger har i seg mye av det tåkete og dempede som preger kveldsfargene ute i naturen. Vi opplever dem som blå, men ikke veldig fargesterke. Hovedfargene ligger tett på hverandre som mange ulike nyanser. Det er en helhet med mye variasjon uten store kontraster. Slik variasjon får vi interiøret ved å kombinere ulike materialer og tekstur i tilnærmet samme farger. Materialvalget vil slå an stilen: Panelvegger farget med mørk beis vil gi rommet et rustikt uttrykk, mens en matt maling, et tapet med linstruktur eller mønster legger andre føringer. Her gjelder det å finne ut hva som appellerer mest til deg.

Myke tekstiler – grove, tykke og tynne – demper romklang og gir rommet mykhet. I et mørkt rom er det fint med lyse kontraster, men de må ikke være så mange og store at de tar overhånd. Mot tunge materialer trengs noe lett; mørke florlette stores-gardiner er lekkert kombinert med sidegardiner i et tungt og tett materiale.

Dele på Pinterest Beiset trepanel

Foto: Tyrilin

TREMØNSTER: Beiset trepanel gir et rustikt og lunt preg. Hyttestil eller industriell stil, det kommer an på hvilke andre materialer du går for. Interiørbeis fra Tyrilin, farge Skigard.

Dele på Pinterest Tepper i farger

Foto: Golvabia

TEPPE: Store tepper på gulvet luner og demper lyd. Bestill metervare, og få det så stort du vil. Lån en prøve først og test mot veggfarge og tekstiler. Prøvene her er Ambition fra Golvabia.

Nøkkelord for mørkt i lag på lag

 • Tåkete og sortaktige farger
 • Blått/grått/blågrønt
 • Små fargesprang
 • Mørke/gylne gulv
 • Mørkt tre
 • Store tepper
 • Tapet med tekstur
 • Tapet med mørk bunnfarge
 • Lær/skinn
 • Silke, taft, chintz, ull, lin, velur
 • Matt og blankt
 • Grovt og fint
 • Mykt og fast
 • Varme, gylne, lette kontraster
Dele på Pinterest Tepper i lette materialer

Foto: Intag

MATERIALER: Noe av hemmeligheten med å få fram rette følelsen i et rom er å spille på materialkontraster. Bare synet av dette teppet gjør at du får lyst til å bli. Teppet er fra Sanderson/Intag.

Dele på Pinterest Blå velur

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

VELUR: Dette myke elegante tekstilet kan brukes på møbler, som gardiner og puter, og har et flott fargespill som gir liv og dybde.

Dele på Pinterest Tapet med jungel

Foto: Borge

STEMNING: Tapet er undervurdert som stil- og stemningsskaper. Gå for et med mørk bunn. Her er det masse farger å spille videre på. Tapet Botanical Botanica fra Cole&Son, føres av Borge.

Dele på Pinterest Florlette gardiner

Foto: Intag

FLORLETT: Lette tekstiler og sort metall er kontraster som skaper luft, svaler og strammer opp. Mye av det gjør rommet stramt og maskulint. Tekstilene fra Baumann/Intag er spesiallaget for å dempe akustikk.

Dele på Pinterest Mørkt mønstergulv

Foto: Tarkett

MØNSTERGULV: Når du har funnet ut hvilken stil og atmosfære du ønsker, så finn gulvet som passer. Det er det største møbelet i rommet og det viktigste enkeltelementet. Sort ruteparkett, Noble Ek, leveres av Tarkett.

Dele på Pinterest Retro mørkt tapet

Foto: Fantasi Interiør

RETRO: Finn mønster som passer stilen og atmosfæren. Her er skaper flere geometriske mønster, teak, mørke farger opplevelsen av moderne retro. Tapet Sphere fra Fantasi Interiør.

LES OGSÅ
FLERE ARTIKLER FRA...
Trender
Rørlegging
Gult

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]