Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Gode farger til soverom

Har farger noe å si for hvordan vi sover? Vi har spurt søvnekspertene om hvilke farger som er gode å ha på soverom.

 • Hans Holter Solhjell

  Foto: privat

 • blått soverom

  Foto: Nordsjö

 • Bjørn Bjorvatn

  Foto: Privat

 • Karin Naphaug

  Foto: Privat

 • lyst toverom

  Foto: Borge

 • blått og beige gode farger for barn å sove i

  Foto: Storeys

Annonse
Annonse

Det å ikke få sove er et kjent problem over hele verden. Derfor arrangeres det søvnkurs over alt, hele tiden. Det snakkes om «normal søvn», søvnregulering, døgnrytme, søvnhygiene, søvnlidelser og behandling. Spørsmålet er om noe så enkelt som gode farger på soverom kan gi bedre søvn?

Blått er godt

blått soverom best i test

GODT MED BLÅTT: Hans Holter Solhjell er søvnpedagog og driver søvnskolen.no. – Det viser seg at duse blåtoner på soverommet gir best søvn, sier han. (Foto: Privat)
(Privat)

Hans Holter Solhjell er søvnpedagog og driver søvnskolen.no. Han mener fargene på soveromsveggen skal bidra til avslapping.

– Akkurat hvilke farger som er best for søvnen vil variere med den enkeltes smak. Men duse blåtoner har i en omfattende undersøkelse fra en stor britisk hotellkjede vist seg å være den fargen som gir best søvn. Noen gultoner og grønnfarger er nest best, ifølge denne undersøkelsen, sier han.

Sover best i mørket

Solhjell mener den viktigste faktoren for god søvn er lys.

– Lys påvirker søvn negativt, så soverommet bør være så mørkt som mulig. Jeg anbefaler helt lystette gardiner. Selv har jeg gardiner med borrelås på hver side, slik at de kan festes helt inntil veggen. Fjern også alle elektroniske apparater som avgir lys. Når jeg er på hotell, dekker jeg til indikatorlyset på TV. Det må være helt mørkt, sier han.

mørkt soverom

MØRKEROM: Ekspertene er enige om at blå vegger gir den beste søvnen. – Sørg også for at rommet er helt mørkt, sier søvnpedagog Hans Holter Solhjell. (Foto: Nordsjö)
(Nordsjö)

Unngå skrikende farger

bjørn bjorvatn

STILLE FARGER: Bjørn Bjorvatn er professor i medisin og lege ved Bergen søvnsenter. – På soverommet ville jeg ikke valgt skrikende eller sterke farger, sier han.
(Privat)

Bjørn Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter.
Han tror fargene på veggen handler mer om trivsel enn om direkte søvnpåvirkning.

– Men jeg ville ikke valgt farger som irriterer. Skrikende og sterke farger vil kanskje kunne virke forstyrrende, men samtidig lukker man jo øynene når man skal sove, smiler han.


blått soverom

TRIVSEL: Det handler også om trivsel på soverommet. Men ekspertene er enige om at du bør gå for litt rolige farger, som du kan slappe av i. 
(Beckers)

Ikke hvitt

karin naphaug

BARNEROM: Søvnterapeut for barn, Karin Naphaug, har skrevet boken «Sov Godt». Hun mener barnerom bør innredes med beige eller blågrønne farger for å gi barna best mulig søvn.
(Privat)

Barnesykepleier, helsesøster og søvnterapeut for barn, Karin Naphaug, har skrevet boken «Sov Godt». Hun tror folk reagerer ulikt på fargene i soverommet.

– Det finnes farger man bør unngå. Som rødt, hvitt og sterke gulfarger. På barnerommet ville jeg valgt beige eller blågrønne farger, sier hun.

Eksperten mener et barnerom bør være uten støy og stimuli når barnet skal sove.

– Rydd vekk leker og spilledåser. Unngå også fargerike gardiner. Sengetøy bør være nøytrale i fargene, og uten mønstre, sier hun.

blått og beige soverom

GODT FOR DE SMÅ: Ifølge ekspertene er blått og beige gode farger for barn å sove i.
(Storeys)


Oppdatert: 15.12.2020  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Mer informasjon

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]