Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

De søvnige fargene

  •  
  •   Publisert:
SOV I RO: Et soverom er husets ladestasjon. Derfor mener ekspertene at farger og interiør ikke skal stjele energi. – Farge...   Nordsjö, Borge, Beckers, Storeys, privat
Har fargen på veggen noe å si for hvordan vi sover? Vi har spurt søvnekspertene.

Folk får ikke sove. Derfor arrangeres det søvnkurs over hele Norge. Det snakkes om «normal søvn», søvnregulering, døgnrytme, søvnhygiene, søvnlidelser og behandling. Spørsmålet er om noe så enkelt som fargene på soverommet kan gi bedre søvn?

Blått er godt

<b>GODT MED BLÅTT:</b> Hans Holter Solhjell er søvnpedagog og driver søvnskolen.no. – Det viser seg at duse blåtoner på soverommet gir best søvn, sier han. (Foto: Privat)
GODT MED BLÅTT: Hans Holter Solhjell er søvnpedagog og driver søvnskolen.no. – Det viser seg at duse blåtoner på soverommet gir best søvn, sier han. (Foto: Privat)

Hans Holter Solhjell er søvnpedagog og driver søvnskolen.no. Han mener fargene på soveromsveggen skal bidra til avslapping.

– Akkurat hvilke farger som er best for søvnen vil variere med den enkeltes smak. Men duse blåtoner har i en omfattende undersøkelse fra en stor britisk hotellkjede vist seg å være den fargen som gir best søvn. Noen gultoner og grønnfarger er nest best, ifølge denne undersøkelsen, sier han.

Sover best i mørket

Solhjell mener den viktigste faktoren for god søvn er lys.

– Lys påvirker søvn negativt, så rommet må være så mørkt som mulig. Jeg anbefaler helt lystette gardiner. Selv har jeg gardiner med borrelås på hver side, slik at de kan festes helt inntil veggen. Fjern også alle elektroniske apparater som avgir lys. Når jeg er på hotell, dekker jeg til indikatorlyset på TV. Det må være helt mørkt, sier han.

<b>MØRKEROM:</b> Ekspertene er enige om at blå vegger gir den beste søvnen. – Sørg også for at rommet er helt mørkt, sier søvnpedagog Hans Holter Solhjell. (Foto: Nordsjö)
MØRKEROM: Ekspertene er enige om at blå vegger gir den beste søvnen. – Sørg også for at rommet er helt mørkt, sier søvnpedagog Hans Holter Solhjell. (Foto: Nordsjö)

Skrikende farger

<b>STILLE FARGER:</b> Bjørn Bjorvatn er professor i medisin og lege ved Bergen søvnsenter. – På soverommet ville jeg ikke valgt skrikende og sterke farger, sier han. (Foto: Privat)
STILLE FARGER: Bjørn Bjorvatn er professor i medisin og lege ved Bergen søvnsenter. – På soverommet ville jeg ikke valgt skrikende og sterke farger, sier han. (Foto: Privat)

Bjørn Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter.
Han tror fargene på veggen handler mer om trivsel enn om direkte søvnpåvirkning.

– Men jeg ville ikke valgt farger som irriterer. Skrikende og sterke farger vil kanskje kunne virke forstyrrende, men samtidig lukker man jo øynene når man skal sove, sier han.

<b>TRIVSEL:</b> Det handler også om trivsel på soverommet. Men ekspertene er enige om at du bør gå for litt rolige farger, som du kan slappe av i. (Foto: Beckers)
TRIVSEL: Det handler også om trivsel på soverommet. Men ekspertene er enige om at du bør gå for litt rolige farger, som du kan slappe av i. (Foto: Beckers)

Ikke hvitt

<b>BARNEROM:</b> Søvnterapeut for barn, Karin Naphaug, har skrevet boken «Sov Godt». Hun mener barnerom bør innredes med beige eller blågrønne farger for å gi barna best mulig søvn. (Foto: Privat)
BARNEROM: Søvnterapeut for barn, Karin Naphaug, har skrevet boken «Sov Godt». Hun mener barnerom bør innredes med beige eller blågrønne farger for å gi barna best mulig søvn. (Foto: Privat)

Barnesykepleier, helsesøster og søvnterapeut for barn, Karin Naphaug, har skrevet boken «Sov Godt». Hun tror folk reagerer ulikt på fargene i soverommet.

– Det finnes farger man bør unngå. Som rødt, hvitt og sterke gulfarger. På barnerommet ville jeg valgt beige eller blågrønne farger, sier hun.

Eksperten mener et barnerom bør være uten støv og stimuli når barnet skal sove.

– Rydd vekk leker og spilledåser. Unngå også fargerike gardiner. Sengetøy bør være nøytrale i fargene, og uten mønstre, sier hun.

<b>GODT FOR DE SMÅ:</b> Ifølge ekspertene er blått og beige gode farger for barn å sove i. (Foto: Storeys)
GODT FOR DE SMÅ: Ifølge ekspertene er blått og beige gode farger for barn å sove i. (Foto: Storeys)
Les også Drøm søtere med riktige farger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons