IFI logo
Se flere bilder
Tips til deg som skal pusse opp soverommet

Foto: Borge

Tips til deg som skal pusse opp soverommet

Skal du pusse opp soverommet? Du er ikke alene! Svært mange ønsker å gi det mest private rommet i huset sin egne personlige touch. Her er seks gode soveromstips!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av tre nordmenn planlegger eller ønsker å pusse opp soverommet sitt. Foreldresoverommet, hovedsoverommet eller «the master bedroom», er det mest private av alle rom i huset og et av de rommene flest av oss fornyer. Her er det også lett å være personlig, velge sin egen stil og stole på magefølelsen. 

Går du med planer om å pusse opp soverommet, kan disse seks tipsene komme godt med: 

1. Drøm deg bort med tapet

Med tapet kan du gi soverommet det uttrykket du ønsker, om det er å gå for en eksklusiv stil som minner om et hotell du en gang besøkte, industriell og tøff look, eller kanskje du vil ha et romantisk uttrykk? Tapet på rommets fire vegger luner rommet og gir det en flott helhet.

Se flere bilder
mer enn maling med tapet

Foto: Borge

DRØM DEG BORT: Legg hodet på puten og forestill deg at du er i en varm sommer skog eller på en vakker blomstereng. Med tapet på veggen er det lett å få til rommet du drømmer om.

2. En fin start på dagen

Hva kan vel gi en bedre start på dagen, enn å sette beina på et mykt og behagelig vegg-til-vegg-teppe eller teppefliser? Stadig flere innreder soverommet med tepper, som garanterer et lunt morgenmøte med gulvet for nakne bein. Og for et lunt soverom med dempet akustikk og ren luft som gir en god natts søvn, velger du teppefliser som er spesielt designet for å holde fint støv på plass på gulvet, slik at lett støvsugeren fjerner det lett.

Ønsker du heller et hardt gulv som også er enkelt å holde rent, lett å legge og samtidig gir en behagelig atmosfære til soverommet er klikk-vinyl et utmerket valg. Den integrerte akustikkbaksiden demper lyd av tråkk, og du får en enkel å installere, alt-i-ett-løsning, uten behov for separat gulvunderlag.

Se flere bilder
stå opp godt med teppe

Foto: Tarkett/Desso

EN MYK START: Med teppe på gulvet er det godt å svinge beina ut av sengen på morgenen. Tepper samler opp støv, og holder det på plass til du kommer med støvsugeren. 

Se flere bilder
klikk-vinyl er bra på soverom

Foto: Tarkett

GÅ OPP GODT: Klikk-vinyl gir et gulv som er mykt, lunt og lett å legge. Du kan få opplevelsen av et varmt og rustikt tregulv, men som ikke krever noe vedlikehold. 


3. Få en god natts søvn

Med dype og duse farger på veggen, sikrer du deg en god natts søvn. Rolige farger gir et rolig sinn.

– Jeg anbefaler gjerne rolige farger som gjør at du føler at «her kan jeg slappe av», og koble vekk stress, sier Lise-Marie Ekre, fargekonsulent hos Flügger Farve i Ski, og nevner blåtoner, lilla og grønt som gode soveromsfarger.

Som et eksempel løfter hun Flügger-fargen Oregon Grape IN 765, som er en mørkere blåtone og populær i soverom, og IN-764 Before the storm, som er en dus, lilla farge i en skjønn lavendeltone.

Ønsker du et lysere soverom kan den lette og luftige IN-772 Relaxed green være et flott valg. 

Se flere bilder
tre favorittfarger

Foto: Flügger

FAVORITTFARGER: Flüggers fargekonsulent Lise-Marie Ekre anbefaler gjerne mørke og duse blå og lilla farger til soverom, eller en avkoblende blekgrønn farge. 

Se flere bilder
mørk blå farge

Foto: Flügger

OREGON GREY: IN-765 er en mørkt blå farge som gir soverommet det rette, lune hulepreget. 


4. Mykt med matte vegger

Maling er et fantastisk verktøy til å forandre, forbedre og skape noe nytt. Med helmatt veggmaling kommer fargene til sin rett. Helmatt glans gir ingen gjenskinn og fargene du velger får en helt spesiell dybde. Ekstra godt gjengis mørke farger når de kommer i helmatt glans. Med veggmalingen Mood Velvet Colour får veggene den rette silkemyke looken. Samme ultramatte glans får lister og omramminger med malingen Mood Professional Finish.  

Se flere bilder
Fargen Gunder i ultramatt glans

Foto: Kine Vinje-Beckers

GUNDER: Fargen Gunder er fantastisk til soverom. Kine Vinje som driver interiørbloggen Nordiske hjem, har valgt denne Beckersfargen i ultramatt glans til vegger og tak på soverommet. Fargen gir en eksklusiv følelse, nesten som å være på hotell. 

5. Rask oppussing

De færreste har et tomt gjesterom å flytte inn på mens oppussingen pågår, og sofaen i stua frister lite. En nærliggende løsning er å velge ferdigtapetserte veggplater. Med noen av alternativene i serien Walls4You kan du flytte inn i rommet du drømmer om i løpet av kort tid.

– Å ha en brytningsvegg med tapet i striper og la de andre være ensfargede, er en fin måte å forene den skandinaviske stilen med en mer klassisk og voksen interiørstil, sier interiørstylisten Annette Nordstrøm som gjerne benytter de lettmonterte og dekorative ferdigtapetserte platene.

Se flere bilder
ferdigtapetsert gjør deg for ferdig

Foto: Byggma

FORT FERDIG: Den ferdigtapetserte veggplaten «Flow Stripes Srey Concrete», med gråfargede striper er en fin kontrast til den lyse veggen og gir rommet et mer klassisk preg.  

6. Få det mørkt

Det kan være fint å mørklegge rommet når man skal sove, spesielt i sommertiden hvor vi i Norge har lange og lyse dager og netter. For å stenge lyset ute, kan du velge mellom to ulike typer mørkleggingsgardiner; «dimout» eller «blackout», der «blackout» stopper mest lys.

– «Dimout» er vanligvis god nok for de fleste og gir en god demping av lyset. Den faller fint og mykt og stopper fortsatt mye mer lys enn et vanlig tettvevd gardinstoff, sier Annette Bolme hos INTAG.

Er du veldig var på lys, og kanskje må sove på dagtid, kan du trenge en «blackout» gardin. Denne typen har en gummiert bakside som ikke slipper igjennom lys.

For å unngå at lys slipper inn bak gardinen, er det et lurt triks å montere gardinene slik de gjør på hotellrom. Der gardinen gjerne på en skinne i taket – fra vegg til vegg.

– Bruk gjerne en dobbeltskinne med en tynnere gardin som henger foran vinduet for å hindre innsyn og i tillegg en lysdempende gardin som stenger lyset ute når du skal sove. Da får du også en eksklusiv hotellstil på rommet, sier hun.

Se flere bilder
dimout og blackout

Foto: Intag

MØRKEROMMET: Mørkleggende gardiner i dimout- og blackout-kvaliteter stenger lyset ute slik at du kan sove bedre. Her er mørkleggende tekstiler fra Intag.    

Les også: Inspirasjon til soverom.    

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.