IFI logo
Se flere bilder
5 grep for å lage soner i stua

Foto: Butinox

5 grep for å lage soner i stua

En stue har ofte mange funksjoner. Her skal det ofte være både spiseplass, tv-krok, bibliotek, kaffesalong og peisstue i ett. Da er det lurt å dele opp i ulike soner. Her er 5 grep du kan ta.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En stor stue kan være utfordrende å innrede. Men trikset ligger i å dele inn rommet i flere mindre soner. Da blir stua mer ryddig og oversiktlig, og det blir enklere å innrede. Her er noen enkle grep til hvordan du kan lage soner i stua.

1. Ram inn med tepper

Å bruke avpassede tepper på gulvet er kanskje den enkleste måten å skape soner på. Når du samler møbler på et teppe, vil teppet fungere som en slags ramme som avgrenser sonen fra resten av rommet. I tillegg er jo tepper både lekkert, lunende og behagelig.

LES OGSÅ: Finn riktig teppestørrelse

Se flere bilder
Teppe i stua

Foto: Golvabia

TEPPE: Tepper både luner, varmer, er lekre å se på og avgrenser sonen fra resten av rommet. Teppet her er fra Golvabia sin kolleksjon Ateljé, i fargen Buteljgrön.

2. Mal med ulike farger

Bruk gjerne farger for å skape soner. Ved å velge én farge der spisestuen er plassert, og en annen der sofaen og tv-en står, får du en klart avgrenset sone i det store rommet. Bruk gjerne den samme fargen på to eller tre vegger, så får du mer «sonefølelse» enn ved å kun sette farge på en fondvegg. Velg gjerne farger som harmonerer med hverandre, slik at det fremdeles er en helhet.

Se flere bilder
To ulike farger i stua

Foto: Butinox

FARGER: Med farger som harmonerer godt kan du skape diskrete soner og bevare helheten. Veggene her er malt med Butinox Interiør Stue & Sov Matt i fargene 5940 Kamuflasje (grønn) og 5939 Dijon (gul).

3. Bruk lys bevisst

Ulike soner krever ulikt lys, og god belysning kan være med på å gjøre sonene tydelige. Noen soner trenger indirekte belysning og stemningsbelysning, mens andre igjen krever mer direkte, klarere lys.

Se flere bilder
Indirekte belysning i stua

Foto: Deco Systems

LYS: Ulike soner krever ulikt lys. En lesekrok trenger kanskje mer direkte, sterkere lys, mens i tv-stua kan det være fint med indirekte belysning og stemningsbelysning.

4. Sett opp tapet

Tapetser én vegg, deler av en vegg eller for eksempel et hjørne, så har du plutselig en egen sone. Bruk ulike tapeter som matcher sammen, eller bruk tapetet sammen med farger som passer til. La uansett tapetet snakke sammen med resten av interiøret.

Se flere bilder
Tapet i stua

Foto: Storeys

TAPET: Kombiner ulike tapeter eller bruk tapet sammen med andre farger som matcher. Det er en enkel og effektiv måte å skal soner på.

5. Kombiner ulike gulv

Du kan fint kombinere ulike gulv for å lage soner. Legger du for eksempel et klikkgulv i flisformat, kan du bruke det samme gulvet men kombinere ulike design for å markere en sone. Eller du kan kombinere helt ulike gulv. Dette er kanskje særlig aktuelt dersom det er en slags naturlig inndeling av soner i stua – for eksempel ved at tv-stua er avgrenset i en egen liten del innerst i rommet.

Se flere bilder
Kombiner ulike gulv

Foto: Gerflor

GULV: Her er det brukt to ulike gulvdesign for å markere en sone.

Dette ble brukt

TEPPE::

  • Teppe: Ateljé, Buteljgrön – GOLVABIA

Hovedbilde og FARGER::

  • Grønn veggfarge: Butinox Interiør Stue & Sov Matt, 5940 Kamuflasje – BUTINOX INTERIØR
  • Gul veggfarge: Butinox Interiør Stue & Sov Matt, 5939 Dijon – BUTINOX INTERIØR

LYS::

  • Indirekte belysning: Lyslister fra NMC – DECO SYSTEMS

TAPET::

  • Tapet: Eijffinger, Lounge – STOREYS

GULV::

  • Gulv under spisegruppe: HQR Diamond Cream – GERFLOR
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.