IFI logo
Se flere bilder
Velg riktige teppe i stuen

Foto: INTAG, Teppeabo, Tapethuset

Velg riktige teppe i stuen

Et gulvteppe bidrar til å binde stuen sammen. Slik velger du riktig.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jannicke Sveen hos INTAG har arbeidet med tekstiler hele sitt voksne liv. Hun vet hva som gjelder når vi skal kjøpe nytt, eller bytte ut løse tepper i stuen.  

Mange fordeler

− Et stort, løst teppe rundt sofaen gir en fin innramming til resten av interiøret. Et teppe vil tilføre lunhet og eleganse, i tillegg til å gjøre gulvet varmere. Et tekstil på gulvet demper også romklang slik at rommet føles bedre å være i, sier hun. 

Personlig fargevalg

Sveen mener valg av løse tepper må sees i sammenheng med hvordan resten av rommet ser ut.  

− Har du mye mønster på gardin eller tapet, ville jeg foretrukket mer ensfarget eller småmønstret og ton-i-ton. Fargen på teppe kan hentes fra gardinen eller i litt annen nyanse enn sofaen. Du kan også se på gulvet under, men min erfaring er at resten av fargene i rommet dikterer vel så mye som gulvfargen, sier hun. 

Se flere bilder
FARGEVALG: Et smart sted å begynne jakten på farger, er å se på vegger og møbler. (Foto: INTAG)

Foto:

FARGEVALG: Et smart sted å begynne jakten på farger, er å se på vegger og møbler. (Foto: INTAG)

Som en hvit ullgenser

Lyst eller mørkt teppe?  

− Et lyst teppe gjør rommet naturligvis litt «lettere». Men husk at jo lysere teppet er, jo lettere er det å se flekkene. Det blir som en hvit ullgenser. Et mørkere teppe er kanskje nettopp det som skal til for å gi rommet karakter, sier Sveen. 

Mange ulike kvaliteter

Vi spiser og søler i sofaen. Det betyr at teppene må tåle hverdagsliv.

− Skal teppe ligge der det søles mye, ville jeg valgt et teppe i syntetisk fiber eller ull. De er relativt enkle å rengjøre. Skal teppe ligge i et område som brukes mye, men uten søl, kan du velge andre typer tepper, for eksempel kombinasjoner i ull og viskose. Viskose, eller den forbedrete viskosefiberen i merket «Tencel» er veldig populært i tepper, og mange velger det − vel vitende om at teppet ikke tåler «all verden». Men det ser og føles nydelig ut. Noen velger til og med silketepper, forteller hun. 

Se flere bilder
TILPASSET: Heldekkende lages på ruller med 4 eller 5 meters bredde. Disse kan skjæres til og kantes til avpassede tepper i akkurat den størrelse, farge og fasong du vil ha. (Foto: Tapethuset)

Foto:

TILPASSET: Heldekkende lages på ruller med 4 eller 5 meters bredde. Disse kan skjæres til og kantes til avpassede tepper i akkurat den størrelse, farge og fasong du vil ha. (Foto: Tapethuset)

Unngå snublekanten

Et tykt og høyt teppe gir en følelse av luksus. Tykkelsen på teppet påvirker også prisen. Et fem centimeter tykt ullteppe har flere kilo ull per kvadratmeter. Kan teppet bli for høyt?

− I en gangsone bør man vurdere teppehøyden slik at du ikke snubler. For små barn blir også en kant på fem centimeter for høyt. Bruk en teppehøyde som alle kan leve med og som ingen snubler i, sier hun.   

Tilpasse størrelsen

Standardstørrelser passer ikke alle. Noen vil ha lange, smale eller brede tepper som ikke finnes ferdig tilpasset. Sveen anbefaler å ta kontakt med leverandøren og spørre om bestilling av størrelse.

− Du kan bestille forskjellige kantbånd og andre løsninger for å avslutte teppekanten på. Størrelsen på teppet kommer an på hvor mye du vil ha stående oppå, eller området som skal rammes inn. Et stort teppe gir et mye mer eksklusivt uttrykk, sier hun. 

4 tips til plassering:

  1. Møbler bør ikke plasseres nær kanten av teppet. Enten godt innpå eller utenfor. Er det ikke plass til hele stolen på teppet, kan du nøye deg med bare forbena.
  2. Dersom teppet bygger i høyden, vil stolen stå skjevt om bare forparten står på teppet. Velg da enten et større teppe der hele stolen får plass, eller et mindre teppe som bordet kan stå på, og la stolen gå klar.
  3. Husk at dagslys påvirker tregulvets farge over tid, særlig det første året. Under teppet er fargen uendret. For å unngå fargeforskjeller i gulvet, kan det være lurt å vente et år med å legge på gulvteppet.
  4. I et rom med mange skjeve vinkler, vil et firkantet forsterke skjevhetene. Runde tepper bidrar derimot til å dempe inntrykket av skjeve vinkler.
Se flere bilder
MIDTSTILT: Et løst teppe bør ligge midtstilt i forhold til sofaen, det skal være noe bredere enn sofaen og ligge litt under den. (Foto: Teppeabo)

Foto:

MIDTSTILT: Et løst teppe bør ligge midtstilt i forhold til sofaen, det skal være noe bredere enn sofaen og ligge litt under den. (Foto: Teppeabo)

Dette gjør tepper med rommet:

Bedrer akustikken: Tepper demper gjenklangen i rommet. Det er særlig gunstig i store rom med store overflater av glass og betong.

Skaper stemning: Tepper virker lunende. Særlig tekstiler med lang luv bidrar til å skape intim atmosfære.

Behager kroppen: Tepper kjennes godt og varmt mot føttene, i hvert fall sammenlignet med et kaldt, hardt gulv uten varmekabler.

Binder støv: Tekstiler forhindrer at partikler stadig virvles opp i luften. Slik virker teppet positivt på inneklimaet, vel og merke om man støvsuger jevnlig.

Markerer soner: I dag som åpne løsninger blir mer og mer vanlig, blir teppenes funksjon som sonemarkører mer aktuell. Teppene samler grupper av møbler, slik at rommet virker ryddigere og mer oversiktlig.

Mer informasjon:

INTAG

 

Tapethuset

Teppeabo

Danfloor

Ehrenborg

Forbo Flooring

Golvabia

Interface

Musum Interiør

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.