Kategorier

Meny

Konto

8 gode grunner til å henge opp gardiner

Gardiner gjør mye for interiøret. Men de har også mange gode egenskaper utover at de er fine å se på.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
8 gode grunner til å henge opp gardiner

Foto: Intag

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Demper støy

Alle typer tekstiler bidrar til å dempe støy i boligen, og gardiner er intet unntak. Det demper romklang og sørger for at det er stillere rundt oss. Lange, fôrede gardiner er effektive lyddempere. Det finnes også egne tekniske akustikktekstiler for deg som ønsker lettere og tynnere gardiner, som er vevd med lydabsorberende fiber, slik at de fanger opp lyd.

2. Beskytter mot sola

Særlig på soverommet er gardiner et «must» for å holde sola ute. Alle gardiner vil skjerme litt for sola, men best effekt får du ved å bruke spesialtekstiler eller mørkleggende fôr. Tekstiler med høy lystetthet skjermer mest, og mørkleggende tekstiler i dimout- eller blackout-kvaliteter demper sollyset effektivt. Et vanlig tekstil kan fôres for å oppnå samme effekten. Bruk da gjerne en enkel dimout eller blackout som fôr. Litt lengde på gardinene gjør at du ikke får store lysgliper.

3. Stopper gjenskinnet

Hvem har vel ikke irritert seg over sollyset som flommer inn gjennom vinduet i stua og gir gjenskinn på TV-skjermen? Det er et unødvendig irritasjonsmoment i hverdagen. Med gardiner du kan trekke for, kan du stoppe refleksjonen – og dermed også irritasjonen.

Dele på Pinterest Gardiner som varmer

Foto: Intag

LUNER: Lange, fôrede gardiner luner både fysisk og estetisk.

4. Stenger kulda ute

Gardiner luner i trekkfulle vinduer, og holder kulda borte – et stort pluss i et land der gradestokken viser minusgrader store deler av året.

LES OGSÅ: Steng kulden ute med tekstiler

5. Gir et lunere uttrykk

Det er ikke bare fysisk at gardiner varmer. Også estetisk kan gardiner og andre tekstiler bidra til å gjøre interiøret varmere og lunere. Norske moderne interiør har lenge vært preget av harde, kalde overflater, og da kan gardiner tilføre en nødvendig mykhet og lunhet.

Dele på Pinterest Gardiner som luner

Foto: Green Apple

KONTRASTER: Myke, lette gardiner er en helt nødvendig kontrast til ellers harde, kalde overflater. De utgjør den store forskjellen.

6. Understreker en stil

I tillegg til å mykne opp interiøret, kan gardiner også være med på å understreke din stil. Det finnes tekstiler i en lang rekke kvaliteter, farger og mønstre, så det bør være enkelt å finne noe som passer deg og din bolig. Lange, fôrede velurgardiner gir et helt annet uttrykk enn korte, lette liftgardiner.

Dele på Pinterest Gardiner understreker stilen

Foto: Borge

STIL: Det finnes gardiner for alle og enhver, som kan bidra til å understreke stilen du ønsker å skape.

7. Skjermer for innsyn

Vi nordmenn er ganske private av oss. Samtidig blir det tidlig mørkt store deler av året i dette landet, og med mange store vindusflater og lys inne, blir vi sittende på utstilling i vår egen stue. Ved å henge opp gardiner, kan du skjerme deg for naboens nysgjerrige blikk utenfra.

8. Skaper helhet

De rette gardinene kan være elementet som binder resten av interiøret sammen og skaper en fin helhet. Ta opp farger fra det øvrige interiøret, som tapetet og putene, for å binde alt sammen. Men pass på at det ikke blir for riktig – da kan det fort bli litt kjedelig.

Dette ble brukt

Hovedbilde, HELHET: Tapet, gardiner og andre tekstiler fra Sanderson, kolleksjon Embleton Bay - INTAG

LUNER: Gardin fra Morris & co, kolleksjon North, design Pure Acanthus Weave - INTAG

KONTRASTER: Gardin fra Lizzo, kolleksjon Menfis - GREEN APPLE

STIL: Gardin fra Clarke & Clarke, kolleksjon Lusso, design Carraway - BORGE

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]