Kategorier

Meny

Konto

Steng kulden ute med tekstiler

Når gradestokken kryper nedover, øker behovet for å stenge kulden ute. Når sur trekk siver mot oss fra vinduer og dører, hjelper det lite om rommet er aldri så lekkert. Da leter vi etter tiltak som varmer.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Steng kulden ute med tekstiler

Foto: Anne Manglerud, Green Apple, Borge, Tapethuset

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Selvfølgelig kan man fylle på med vifteovner og andre varmekilder, men tekstiler er også en løsning. Vi har faktisk lange tradisjoner for å bruke både gardiner og portierer for å isolere mot trekk og vinterkulde, sier interiørdesigner Ellen Skifjeld, som trekker for gardinene for å holde varmen inne.

I huset hennes er det store vinduer fra gulv til tak, både på kjøkkenet og i stuen. Det er ingen gjenboere, så det er ikke nødvendig å gardere seg mot innsyn. Men på mørke vinterkvelder trekkes det for likevel.

Dele på Pinterest Hos Ellen er det vindu fra gulv til tak uten innsyn fra gjenboere, men gardiner er nødvendig for kos og varme.

Hos Ellen er det vindu fra gulv til tak uten innsyn fra gjenboere, men gardiner er nødvendig for kos og varme.

For kos og varme

– Jeg gjør det for kosen, sier Ellen, og forklarer at rommet blir mye lunere når de mørke vindusflatene dekkes til. Tekstilene bidrar til varme både fysisk og psykisk. Kulden fra de nedkjølte vindusflatene stenges ute, og synet av myke tekstiler gjør også at rommet oppleves lunere.

Gardinløse vinduer har vært mote i flere tiår. Før i tiden var gardiner en viktig del av interiøret, opprinnelig som et tiltak for å isolere trekkfulle vinduer. Da var det vanlig med tykke vintergardiner og portierer. Men husene ble tettere og moten skifter, og med minimalismen forsvant mange av gardinene.

Dele på Pinterest Lag på lag; sidegardiner og lift i kombinasjon kan være mer enn fryd for øyet.

Lag på lag; sidegardiner og lift i kombinasjon kan være mer enn fryd for øyet.

Trendy med tekstil

Nå er gardiner i ferd med å bli mote igjen. Men når vinterkulden biter, slik den gjør nå om dagen, kjenner vi at det finnes langt bedre argumenter enn mote for å ta gardinene inn i varmen igjen. Da får vi behov for noe som luner ekstra.

Dele på Pinterest Lyse rom oppleves ekstra kjølige i vinterkulda. Det kan kompenseres med en «foss» av tekstiler.

Lyse rom oppleves ekstra kjølige i vinterkulda. Det kan kompenseres med en «foss» av tekstiler.

– Ikke spar på meterne når du syr gardiner. Husk at dette handler om mer enn dekor. Selv om du ikke trekker for gardinene ofte, kan det være deilig å ha muligheten. Et argument som noen menn har sansen for, er at med gardiner kan vi spare strøm også, ler Ellen, som lar gardinene være trukket for om natta. Da er det lunt og godt i rommet om morgenen.

La gardinene være lange

– Sy gardinene så lange at de «står» i gulvet, for da isolerer de også for trekk som kommer langs gulvet. Har du gardiner som er for korte, kan du forlenge dem ved å sy på en kant av for eksempel velur nederst. Flott, praktisk og moteriktig, sier interiørdesigneren, som har mange gode argumenter for å innrede med tekstiler.

Dele på Pinterest Er gardinene dine korte? Skjøt på med en velurkant som matcher. Det er både trendy og lunende.

Er gardinene dine korte? Skjøt på med en velurkant som matcher. Det er både trendy og lunende.

Dele på Pinterest Det er et gammelt triks å henge portierer foran døren for å skjerme mot trekk.

Det er et gammelt triks å henge portierer foran døren for å skjerme mot trekk.

Mer informasjon:

Borge

Green Apple

Tapethuset

INTAG

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]