IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig farge – spar strøm

Foto: Forbo Flooring

Velg riktig farge – spar strøm

Et gjennomtenkt valg av farge på vegger, gulv og tak kan resultere i lavere strømregning. Fargenes evne til å reflektere lys varierer, og en tilstrekkelig LRV-verdi gjør behovet for kunstig belysning lavere.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LRV er et tall på den totale mengde synlig og brukbart lys som reflekteres av en overflate i alle retninger og ved alle bølgelengder når den bestråles av en lyskilde. Forkortelsen står for «Light Reflectance Value». Termen «Value» skal ikke blandes sammen med ordet intensitet, som angir om en farge er klar eller dus.

50 er bra

LRV måles i prosent fra 0 til 100, der 0 står for en fullstendig sort flate, og 100 er en antatt perfekt reflekterende hvit flate. I praksis varierer LRV for vegger, tak og gulv fra 5 prosent til 85 prosent. LRV-tallet er en indikator som brukes til å forutsi hvor lys eller mørk en farge vil se ut.

For et interiør er LRV 50 en god retningslinje, ifølge en amerikansk artikkel forfattet av fargestrateg Lori Sawaya og Albert R. Sawaya II, ekspert innen måleteknikker. Artikkelen er publisert på nettstedet thelandofcolor.com.

Se flere bilder
I fargen Blu 6804 (NCA 3030-B) har vinylbelegget Nordstar Lumina fra Forbo  LRV 57.

Foto:

I fargen Blu 6804 (NCA 3030-B) har vinylbelegget Nordstar Lumina fra Forbo  LRV 57.

Godt innemiljø

Verdiene brukes når arkitekter, interiørarkitekter, fargekonsulenter og innredere skal velge gjennomtenkte materialer og farger til et miljø. Lysdesignere bruker også mål på LRV for å bestemme riktig antall og type lysarmaturer i rommet. En veggfarge med høy LRV kan bidra til mindre behov for kunstig lys ved å spre dagslys langt inn i et rom.

Spesielt viktig kan god LRV-planlegging være ved utforming for svaksynte og personer med andre funksjons- og bevegelsesvansker, såkalt universell utforming. Møter mellom gulv og vegg, kantene på skrånende gulv, ved sitteplasser og døråpninger samt på toaletter er typiske områder der LRV kommer til nytte. Bra lysrefleksjon kan derfor både spare strøm til belysning og gi et godt innemiljø.

Se flere bilder
Nordstar Element i fargen Ice 6638, NCS 1005-R90B, har LRV 89.

Foto:

Nordstar Element i fargen Ice 6638, NCS 1005-R90B, har LRV 89.

Ikke for beisflater

Mange leverandører av gulvprodukter, malinger og andre interiørvarer angir LRV for sine produkter. Ved transparente eller semitransparente behandlinger som beiser og vokser, er LRV vanskelig å måle. Lyset trenger igjennom transparente overflater, og reflekteres eller absorberes av underlaget.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.