Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

  •  
  •   Publisert:
  Tapethuset, Borge, Intag, Robert Walmann/ifi.no, Hydrocork
Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

I moderne hjem, med store, harde flater, får lydene herje. Og særlig i stua, der ungene flyr rundt og roper, og rundt spisestuebordet, der vi gjerne er flere til bords som snakker og ler samtidig, kan lydene oppfattes som støy. Og de harde flatene hjelper ikke akkurat på. De gjør at lydene trenger lenger tid på å lande. For å dempe støyen, trenger vi myke flater i rommet som kan stoppe lydene raskere. I tillegg til stemmer, latter og barneskrik, er det andre støykilder i et rom, som lyd av folk som går på harde gulv, lyd fra etasjen over og lyd av ting som mistes i gulvet.

Heldigvis kan vi gjøre noe med støyen. Her er 5 enkle grep som gir et bedre lydbilde hjemme.

1. Heng opp gardiner

Lange, tykke gardiner mot støy
GARDINER: Heldigvis bruker flere og flere gardiner nå. De er gode støydempere. Tekstiler er Renzo fra Borge. Borge

I dag henger flere og flere opp gardiner også i andre rom enn på soverommet. Og en av grunnene, i tillegg til at det ser fint ut og gjør rommet lunere, er nettopp at det gir mindre romklang. Gardiner er og blir nemlig en veldig effektiv støydemper. Lange, tykke gardiner i velur – helst fôret – er populære av en grunn. Men det finnes også teknisk tekstil som har lydabsorberende fiber i veven. Det er en god løsning for deg som vil ha lette, tynne gardiner som slipper lyset inn, og samtidig dempe støyen.

2. Legg tepper på gulvet

Tepper er av de beste støydemperne vi har. Og det sies at minst 30 prosent av gulvarealet bør ha tekstiler for å gi best mulig lydforhold. Særlig gjelder dette om du har et hardt gulv i stua. Velg gjerne tepper med høy og tett luv, men uansett hva du går for, så hjelper alle tepper!

Teppe som støydemper
TEPPE: Et av de viktigste tipsene for å forbedre lydbildet i et rom, er å bruke tepper på gulvet. Her ligger teppet Satara Navy Rug oppå Simla Eggshell, begge fra Intag. Intag

3. Fyll på med tekstiler

Inn med puter, pledd og duker – for best mulig lydbilde bør du lesse på med det som er av tekstiler, i alle former og fasonger. Polstrede møbler demper også noe lyd.

4. Sett opp akustikktapet

Akustikktapet demper støy
LYDTAPET: All tapet er bedre enn ingen tapet, men akustikktapet slår det meste. Tapetet her er LECO-ISODEMP fra Tapethuset. Robert Walmann/ifi.no

Det beste du kan gjøre med veggen for å dempe støyen, er å sette opp tapet. For mest mulig effekt bør du velge et overmalbart tapet som er spesiallaget for å gi bedre akustikk i rommet. Fordelen med et akustikktapet er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet. Du får også en viss effekt av å bruke vanlig tekstiltapet og tapet med mye tekstur.

5. Velg gulv med omhu

Ulike gulv har ulike egenskaper, og noen gir et bedre lydbilde enn andre. Det er derfor viktig at du setter deg inn i gulvenes egenskaper, og finner et gulv som gir deg det lydbildet du vil ha, i tillegg til de andre egenskapene som er viktige. Foruten tepper og teppefliser, som helt klart er gulvene med de beste lydegenskapene, gir også gulv som korkgulv, gummigulv og vinyl et godt lydbilde i seg selv.

Men det er ikke bare selve gulvet som er viktig – minst like viktig er det å velge rett underlag. Alle typer gulv kan få betraktelig bedre lydegenskaper ved å velge det rette underlaget. Det bør være tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskapene du ønsker. Det finnes underlag som gir ekstra gode lydegenskaper, og det gjelder å ta stilling til hva du har behov for.

Korkgulv
GODE GULV: Korkgulv er blant gulvene som har best lydegenskaper. Her er Hydrocork Sawn Bisque Oak fra Wicanders, som føres av Farveringen i Norge. Hydrocork

Dette ble brukt:

ALT RETT/Hovedbilde:
  • Tekstiler: Harlequin, Paloma – TAPETHUSET
GARDINER:
  • Tekstiler: Renzo – BORGE
TEPPE:
  • Blått teppe: Satara Navy Rug – INTAG
  • Lyst teppe: Simla Eggshell – INTAG
LYDTAPET:
  • Støydempende tapet: LECO-ISODEMP – TAPETHUSET
GODE GULV:
  • Gulv: Hydrocork Sawn Bisque Oak, Wicanders – FARVERINGEN
Les også Derfor bør du ha teppe i stua

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons