IFI logo
Se flere bilder
5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Foto: Tapethuset, Borge, Intag, Robert Walmann/ifi.no, Hydrocork

5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I moderne hjem, med store, harde flater, får lydene herje. Og særlig i stua, der ungene flyr rundt og roper, og rundt spisestuebordet, der vi gjerne er flere til bords som snakker og ler samtidig, kan lydene oppfattes som støy. Og de harde flatene hjelper ikke akkurat på. De gjør at lydene trenger lenger tid på å lande. For å dempe støyen, trenger vi myke flater i rommet som kan stoppe lydene raskere. I tillegg til stemmer, latter og barneskrik, er det andre støykilder i et rom, som lyd av folk som går på harde gulv, lyd fra etasjen over og lyd av ting som mistes i gulvet.

Heldigvis kan vi gjøre noe med støyen. Her er 5 enkle grep som gir et bedre lydbilde hjemme.

1. Heng opp gardiner

I dag henger flere og flere opp gardiner også i andre rom enn på soverommet. Og en av grunnene, i tillegg til at det ser fint ut og gjør rommet lunere, er nettopp at det gir mindre romklang. Gardiner er og blir nemlig en veldig effektiv støydemper. Lange, tykke gardiner i velur – helst fôret – er populære av en grunn. Men det finnes også teknisk tekstil som har lydabsorberende fiber i veven. Det er en god løsning for deg som vil ha lette, tynne gardiner som slipper lyset inn, og samtidig dempe støyen.

Se flere bilder
Lange, tykke gardiner mot støy

Foto: Borge

GARDINER: Heldigvis bruker flere og flere gardiner nå. De er gode støydempere. Tekstiler er Renzo fra Borge.

2. Legg tepper på gulvet

Tepper er av de beste støydemperne vi har. Og det sies at minst 30 prosent av gulvarealet bør ha tekstiler for å gi best mulig lydforhold. Særlig gjelder dette om du har et hardt gulv i stua. Velg gjerne tepper med høy og tett luv, men uansett hva du går for, så hjelper alle tepper!

Se flere bilder
Teppe som støydemper

Foto: Intag

TEPPE: Et av de viktigste tipsene for å forbedre lydbildet i et rom, er å bruke tepper på gulvet. Her ligger teppet Satara Navy Rug oppå Simla Eggshell, begge fra Intag.

3. Fyll på med tekstiler

Inn med puter, pledd og duker – for best mulig lydbilde bør du lesse på med det som er av tekstiler, i alle former og fasonger. Polstrede møbler demper også noe lyd.

4. Sett opp akustikktapet

Det beste du kan gjøre med veggen for å dempe støyen, er å sette opp tapet. For mest mulig effekt bør du velge et overmalbart tapet som er spesiallaget for å gi bedre akustikk i rommet. Fordelen med et akustikktapet er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet. Du får også en viss effekt av å bruke vanlig tekstiltapet og tapet med mye tekstur.

Se flere bilder
Akustikktapet demper støy

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LYDTAPET: All tapet er bedre enn ingen tapet, men akustikktapet slår det meste. Tapetet her er LECO-ISODEMP fra Tapethuset.

5. Velg gulv med omhu

Ulike gulv har ulike egenskaper, og noen gir et bedre lydbilde enn andre. Det er derfor viktig at du setter deg inn i gulvenes egenskaper, og finner et gulv som gir deg det lydbildet du vil ha, i tillegg til de andre egenskapene som er viktige. Foruten tepper og teppefliser, som helt klart er gulvene med de beste lydegenskapene, gir også gulv som korkgulv, gummigulv og vinyl et godt lydbilde i seg selv.

Men det er ikke bare selve gulvet som er viktig – minst like viktig er det å velge rett underlag. Alle typer gulv kan få betraktelig bedre lydegenskaper ved å velge det rette underlaget. Det bør være tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskapene du ønsker. Det finnes underlag som gir ekstra gode lydegenskaper, og det gjelder å ta stilling til hva du har behov for.

Se flere bilder
Korkgulv

Foto: Hydrocork

GODE GULV: Korkgulv er blant gulvene som har best lydegenskaper. Her er Hydrocork Sawn Bisque Oak fra Wicanders, som føres av Farveringen i Norge.

Dette ble brukt

ALT RETT/Hovedbilde::

  • Tekstiler: Harlequin, Paloma – TAPETHUSET

GARDINER::

  • Tekstiler: Renzo – BORGE

TEPPE::

  • Blått teppe: Satara Navy Rug – INTAG
  • Lyst teppe: Simla Eggshell – INTAG

LYDTAPET::

  • Støydempende tapet: LECO-ISODEMP – TAPETHUSET

GODE GULV::

  • Gulv: Hydrocork Sawn Bisque Oak, Wicanders – FARVERINGEN
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.