Kategorier

Meny

Konto

6 feil du bør unngå når du skal velge farge

Synes du det er vanskelig å finne riktig farge til et rom? Du er ikke alene. Ofte er det basert på uheldige opplevelser. Hvis du styrer unna de vanligste feilene neste gang, vil resultatet garantert bli bedre. Her kommer 6 feil du bør unngå.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
6 feil du bør unngå når du skal velge farge

Foto: Chera Westman/ifi.no

Feil 1. Rett fra nett

Du ser en farge på nettet som du liker supergodt, finner fargekoden og kjøper maling. Men fargen blir ikke slik i virkeligheten som du trodde.

Hva gikk galt? Fargen du ser på skjermen vil aldri være en riktig gjengivelse av fargen. 

Dele på Pinterest Fargetabbe 1

FEIL 1: Hente fargen rett fra nett.

Feil 2. Boligreportasje

Du finner «din» farge i en boligreportasje i et interiørmagasin. Blir veldig fornøyd over at de har oppgitt fargenavn og kode. En velprøvd farge tenker du og vil bruke samme farge. Skuffelsen blir stor når fargen blir helt annerledes hos deg enn på bildene.

Hva gikk galt? Det er ikke feil opplysninger om fargekode. Men fargene endres i trykkeprosessen og påvirkes av papiret det trykkes på, derfor er det ofte stor forskjell på fargen på bilde og den faktiske fargen.

Dele på Pinterest Fargetabbe 2

FEIL 2: Hente fargen rett fra boligreportasje i interiørmagasin.

Feil 3. Låne fra venner

Venninnen din har malt en farge som er akkurat det du er på jakt etter. Du får lov til å bruke samme farge. Men den blir ikke like fin hos deg.

Hva gikk galt? Farger påvirkes av underlaget det males på, hva som ellers er i rommet og ikke minst lysforhold. Om rommet ligger nordvendt eller sørvendt, om det kommer inn mye eller lite dagslys vil påvirke vår opplevelse av fargen.

Dele på Pinterest Fargetabbe 3

FEIL 3: Hente fargen rett fra en venns vegg.

Feil 4. Glemme helheten

Veggfargen ble veldig fin, akkurat som du hadde tenkt. Men når møblene og resten av inventaret kommer på plass, er det noe som ikke stemmer.

Hva gikk galt? Uups! Her har du nok valgt den enkle løsningen.  Du fant en farge du syntes så fin ut på fargekartet og malte i vei, uten å tenke på at den skulle passe med resten av inventaret. 

Feil 5. Rett fra fargekartet

Du kjøper maling etter å ha sett en liten fargeprøve og fargen ble helt annerledes på veggen.

Hva gikk galt? Ikke noe galt, men øyet lurer oss. Vi oppfatter fargen annerledes på en stor flate enn på en liten prøve. Fargen kan virke lysere og mer fargesterk enn den så ut på prøven.

LES OGSÅ: Slik tester du fargen før du velger.

Dele på Pinterest Fargetabbe 5

FEIL 5: Hente fargen rett fra fargekartet.

Feil 6. Glemme gulvet

Du er fornøyd med den nye veggfargen, men etter at veggene ble malt ser ut som gulvet også burde vært skiftet.

Hva gikk galt? Du glemte kanskje å teste fargen mot gulvet. Mange gjør det, fordi de tenker at parkett eller i en nøytral farge som grått eller beige går til alt. Men alle de såkalte nøytrale fargene har en undertone som kommer fram, spesielt godt når den settes sammen med feil veggfarge. Dessuten er gulvet en stor flate som påvirker helheten mer enn man skulle tro.

Dele på Pinterest Fargetabbe 6

FEIL 5: Glemme gulvet.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]