Byggma annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Tenk smart når du tester farger

  •  
  •  
LIK ELLER ULIK? Utrolig nok: samme farge, malt på forskjellig papir! (Foto: Trine Midtsem/ifi.no)   Bilder av: Trine Midtsem/ifi.no
Ved å lage dine egne fargeprøver når du skal male veggen, sparer du kanskje deg selv for flere operasjoner.
Bakgrunnsfargen påvirker
PÅVIRKER Den gulaktige papirfargen påvirker den malte fargen i stor grad. Greit å ha i bakhodet! (Foto: Trine Midtsem/ifi.no)

Det å lage oppstrøksprøver av alternativene til ny veggfarge er viktig av flere årsaker. En av dem er å se dem i rette omgivelser, hvilket du ikke gjør ved å bestemme deg kun ut ifra en liten prøve i et fargekart.

Bildet av de to malte prøvene illustrerer hvor mye omkringliggende farger påvirker en annen. Disse to tilsynelatende ulike nyansene er malt på forskjellig papir; den ene på et hvitt ark og den andre på klassisk «gråpapir».  Sannheten er en annen – de er nemlig langt fra ulike, for malingen kom ut av samme spann! Så mye har altså fargene rundt å si.

Liten ramme – stor påvirkning

Dette kan være greit å ha i bakhodet når du skal velge nye farger hjemme, og prøver forskjellige nyanser på papir, kartong eller lignende. Da kan det være smart å dekke hele underlaget med maling. Hvis ikke får du en hvit eller grå ramme rundt, og ender opp med å vurdere nyansene like mye mot rammen som de faktiske fargene de skal passe til.  

En annen viktig huskeregel er at du bør holde fargeprøven opp mot veggen når det er der den skal være. Skal du derimot kjøpe nytt gulv, legger du prøven på gulvet og ikke på spisebordet eller stående opp langs veggen. Dette har blant annet med lyset i rommet å gjøre.

Les også Test før du velger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Fargesetting

Beckers annons

Nyeste artikler

TilTak annons