IFI logo
Se flere bilder
JA – lys påvirker farger!

Foto: Ljus & Rum/Lyskultur

JA – lys påvirker farger!

Lyskilden har nesten alt å si for fargegjengivelsen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skulle du fremdeles være i tvil, prøv det selv. Dette eplet – for det er faktisk kun ett – er et ypperlig eksempel. Det ligger på samme sted på alle bildene. Det er kun lyset som forandres; henholdsvis hardt og mykt dagslys, en lampe med glødepære og et lysrør. Lyskildene har forskjellige farger, som igjen påvirker eplets.  

Se flere bilder
Lyset påvirker fargen

Foto:

ETT ENESTE EPLE! Så mye betyr lyset for fargegjengivelsen. Oppe venstre: lampelys/Oppe høyre: hardt dagslys /Nede venstre: lysrør/Nede høyre: mykt dagslys (Foto: Ljus&Rum/Lyskultur)

Også hjemme

Dette kan du overføre direkte til ditt eget hjem. Skal du velge farge til vegger, gulv, tak, møbler og så videre, husk å teste fargen gjennom døgnet og de forskjellige lystilstandene.

Fargen forandrer seg altså med lyset, noen ganger så mye at du kan oppleve at et rom har fire forskjellige fargenyanser, selv om du vet at du har påført den samme på alle veggene. Dette understreker viktigheten av å sjekke den i både naturlig og kunstig lys, altså det naturen byr på og belysningen du har hjemme.

Det som skjer utenfor vinduene dine er heller ikke uvesentlig. Har du trær med grønt bladverk like utenfor, er det stor sannsynlighet for at lyset som kommer inn vil ha et anstrøk av grønt. Om det er hvite vidder, blå sjø eller en grå betongvegg – alt virker inn på fargene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.