Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

cloud_download
fullscreen
 • Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

  Foto:

 • Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

  Foto:

 • Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

  Foto:

Helt hvitt eller hvitt med en varm tone? Det er ofte valgets kval når det skal velges hvitfarge til vinduer, tak eller andre hvite elementer i et rom.

Annonse

Eggehvitt har vært standard lenge. Det var den mest brukte fargen til tak og vinduer når det skulle være hvitt. Det var fargen malermestre brukte, med mindre det ble spesifisert noe annet. Og det har vært fargen på fabrikkmalte lister, vinduer og dører. Men så enkelt er det ikke lenger. Ofte står valget mellom Klassisk hvit og Eggehvitt/Bomull.

Ulike koder

Det vi kaller klassisk hvit, NCS 0500-N, oppleves klarere og renere, enn Eggehvitt/Bomull, NCS 0502-Y/S0502-Y, som er en anelse gulaktig. Mange har problemer med å se forskjell når de ser på fargeprøver, men når fargene kommer inntil hverandre er forskjellen «stor».

LÆR MER OM NCS-SYSTEMET: Kodene alle bør kunne knekke

En tommelfingerregel
Eggehvitt/bomull til varme farger

TIPS 2: Til varme og mørke toner blir varme hvitfarger som Eggehvitt og Bomull fint.

Hva det er riktig å velge kommer an på fargene den settes sammen med.

– Mot varme og mørke farger ser Bomull og Eggehvitt hvit ut. Mens mot lyse, rene og kjølige toner er nok klassisk hvitt å foretrekke. Mot slike farger vil Bomull og Eggehvitt se gul ut, sier interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen.

Unngå blanding
Klassisk hvit og eggehvit/bomull

TIPS 1: Unngå å blande hvitfarger. På denne prøven er listen malt ren hvit og panelbordet eggehvitt. Resultatet blir urent og grøtete.

– Det viktigste er å unngå blanding av hvitfarger, sier Gjetmundsen. Han synes konsekvent bruk av hvitt er det viktigste.

– Blander man ulike nesten hvite farger, blir det fort "grøt". Det blir utydelig, og ulike karakterer i hvitfarger fremheves utilsiktet, sier han.

Sjekk fargen

Det kan være lett å bomme når vinduer, lister eller dører kommer ferdigmalt fra fabrikk. Sjekk derfor hvilken farge som er brukt, og bruk den på andre elementer som skal males hvite.

– Det er ikke fint med ren Klassisk hvitt på listen rundt en dør i for eksempel Bomull, sier Gjetmundsen.

Hvordan velge hvitfarge?

OBS: Klare farger får det gulaktige i varme hvitfarger til å bli mer framtredende.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]