Kategorier

Meny

Konto

Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

Helt hvitt eller hvitt med en varm tone? Det er ofte valgets kval når det skal velges hvitfarge til vinduer, tak eller andre hvite elementer i et rom.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hva er avgjørende når du velger hvitfarge?

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Eggehvitt har vært standard lenge. Det var den mest brukte fargen til tak og vinduer når det skulle være hvitt. Det var fargen malermestre brukte, med mindre det ble spesifisert noe annet. Og det har vært fargen på fabrikkmalte lister, vinduer og dører. Men så enkelt er det ikke lenger. Ofte står valget mellom Klassisk hvit og Eggehvitt/Bomull.

Ulike koder

Det vi kaller klassisk hvit, NCS 0500-N, oppleves klarere og renere, enn Eggehvitt/Bomull, NCS 0502-Y/S0502-Y, som er en anelse gulaktig. Mange har problemer med å se forskjell når de ser på fargeprøver, men når fargene kommer inntil hverandre er forskjellen «stor».

LÆR MER OM NCS-SYSTEMET: Kodene alle bør kunne knekke

En tommelfingerregel

Hva det er riktig å velge kommer an på fargene den settes sammen med.

– Mot varme og mørke farger ser Bomull og Eggehvitt hvit ut. Mens mot lyse, rene og kjølige toner er nok klassisk hvitt å foretrekke. Mot slike farger vil Bomull og Eggehvitt se gul ut, sier interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen.

Dele på Pinterest Eggehvitt/bomull til varme farger

TIPS 2: Til varme og mørke toner blir varme hvitfarger som Eggehvitt og Bomull fint.

Dele på Pinterest Velg riktig hvitfarge

TIPS 3: Mot lyse, rene og kjølige toner anbefales ren hvit. (N-0500)

Unngå blanding

– Det viktigste er å unngå blanding av hvitfarger, sier Gjetmundsen. Han synes konsekvent bruk av hvitt er det viktigste.

– Blander man ulike nesten hvite farger, blir det fort "grøt". Det blir utydelig, og ulike karakterer i hvitfarger fremheves utilsiktet, sier han.

Dele på Pinterest Klassisk hvit og eggehvit/bomull

TIPS 1: Unngå å blande hvitfarger. På denne prøven er listen malt ren hvit og panelbordet eggehvitt. Resultatet blir urent og grøtete.

Sjekk fargen

Det kan være lett å bomme når vinduer, lister eller dører kommer ferdigmalt fra fabrikk. Sjekk derfor hvilken farge som er brukt, og bruk den på andre elementer som skal males hvite.

– Det er ikke fint med ren Klassisk hvitt på listen rundt en dør i for eksempel Bomull, sier Gjetmundsen.

Dele på Pinterest Hvordan velge hvitfarge?

OBS: Klare farger får det gulaktige i varme hvitfarger til å bli mer framtredende.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]