Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Hvorfor male vinduet med en annen farge enn hvitt?

De fleste av oss maler vinduene hvite – nærmest på refleks. Eggehvitt eller rent hvitt? Det er som regel spørsmålet. Men nå utfordres «normalen».

cloud_download
fullscreen
 • <b>VEGGFARGE:</b> Det blir en fin helhet når vindsrammene males i samme farge som veggen. Fargen er Brown Red fra Pure&Original. (Foto: Margaret de Lange/Pure & Original)

  Foto:

 • <b>HARMONI:</b> Vinduene på kjøkkenet er malt i samme duse nyanser av blågrønt som veggene. Med kjøkkenfronter i en mørkere nyanse av samme farge og en liten rød kontrast er dette en enkel palett som skaper et rolig rom. (Foto: Pure & Original Paint)

  Foto:

 • <b>KONTRAST:</b> I denne stuen er det en mer kompleks palett som gir rommet et sofistikert og eklektisk uttrykk. Brystingspanel og vindu i fargen Old Wine, vegger Skin Powder og øvrig listverk Old Rose, alle fra Pure&Original. (Foto: Pure & Original Paint)

  Foto:

 • <b>UTSIKT:</b> Her har vinduskarmene samme farge som vegg, en harmonisk overgang med fokus på utsikt fremfor markering av vindusrammen. Effekten blir behagelig og elegant. Fargen på vegg og vindu heter Landscape. (Foto:Pure & Original Paint)

  Foto:

 • <b>RAMME:</b> Farge og nyanse må avstemmes i forhold til ønsket atmosfære og stil på rommet. I dette moderne rommet blir den mørke fargen en spennende ramme rundt utsikten. Veggene er malt i Turkish blue no 54 fra Flügger. (Foto: Flügger)

  Foto:

 • <b>ROLIG:</b> Her skjer det mye med tapet, takstiler og møbler. Helheten roes ned og får et intimt preg med mørke vindusrammer. Tapet og tekstiler er fra Harlequin/Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

  Foto:

Annonse
Annonse

– Vi beveger oss mot en periode hvor hvitt begynner å miste status og funksjon, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. Hun er kjent som en ivrig talsperson for at vi bør bruke mer farger fordi vi trenger impulsene farger gir oss. Og hun mener vi må fri oss fra gammelt tankegods om hva som er riktig og ikke.

Hvitt ikke nøytralt

Hun mener det er en misforståelse at hvitt er nøytralt.

– Hvitt spiller mer på kontrast mot farger enn harmoni, sier hun og forklarer at hvitt ikke er en del av fargene i fargesirkelen, og dermed vil skape kontrast mot fargene.

Integrert i helheten

Farge på vinduer

HARMONI: Vinduene på kjøkkenet er malt i samme duse nyanser av blågrønt som veggene. Med kjøkkenfronter i en mørkere nyanse av samme farge og en liten rød kontrast er dette en enkel palett som skaper et rolig rom. (Foto: Pure & Original Paint)

– Man kan si at vinduskarmene er i ferd med å få en integrert del i fargepaletten, i stedet for å stå på sidelinjen, sier hun.

Dagny peker på at dette gjelder ikke bare vinduskarmene, men også gulv-, taklist og selve taket.

Mykere og mer sofistikert

– De mer komplekse fargepaletten gir mykere og mer sofistikerte uttrykk. Det er spennende og mer krevende å lykkes med, spesielt hvis karmen ikke skal ha samme farge som vegg. Men når du lykkes, blir det magisk, sier hun. 

Enklest med farge som veggen

Hun sier at det enkleste og mest populære er å velge samme farge på vinduene som på veggene og eventuelt i tak.

– Det gir et elegant uttrykk, og gjør at rommet utenfor vinduet, utsikten synes bedre, sier hun.

Dette er en løsning hun anbefaler alle å prøve. Det er litt mer utfordrende hvis man ønsker andre farger.

LES OGSÅ: Samme farge, ulik maling

Fargesetting av vinduer

KONTRAST: I denne stuen er det en mer kompleks palett som gir rommet et sofistikert og eklektisk uttrykk. Brystingspanel og vindu i fargen Old Wine, vegger Skin Powder og øvrig listverk Old Rose, alle fra Pure&Original. (Foto: Pure & Original Paint

Tenk utenfor boksen

Vindu samme farge som vegg

UTSIKT: Her har vinduskarmene samme farge som vegg, en harmonisk overgang med fokus på utsikt fremfor markering av vindusrammen. Effekten blir behagelig og elegant. Fargen på vegg og vindu heter Landscape. (Foto: Pure & Original Paint)

Selv bruker hun mer enn gjerne farge i tak og på vindusrammer. Da hun gjorde et fargesettingsprosjekt sammen med malingsleverandøren Pure & Original tidligere i år, ble det farge i tak og vinduer. En klassisk leilighet med stor takhøyde og store vinduer ble både sofistikert, elegant og personlig med nye farger.

SE LEILIGHETEN HER: En utsøkt fargeopplevelse

– Her ville vi vise en mer kompleks bruk av farger, og inspirere folk til å tenke utenfor boksen. Med hvite tak og vinduer i disse rommene ville helheten blitt mindre harmonisk. Brukt riktig kan sterke farger også oppleves gode og harmoniske, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]