IFI logo
Se flere bilder
Innred riktig med hvitfarger

Foto: Flügger

Innred riktig med hvitfarger

Kunsten å lykkes med et hvitt interiør er å holde seg til én nyanse. – Flere ulike hvitfarger kler sjelden hverandre når de brukes sammen, sier Lone Kisbye Bjørslev, fra malingleverandøren Flügger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrasten mellom ulike hvitfarger er liten, og hvis man blander flere hvitfarger i et interiør, blir resultatet sjelden bra. Vil du ha et hvitt interiør, hold deg da til én hvitfarge. Varier heller denne hvite i ulike glansgrader til lister, vegger, møbler og tak. 

Matt vegg – blanke lister

– Matte vegger kombinert med treverk med glans, gir et veldig klassisk og elegant uttrykk. Jo mattere de store veggflatene er, desto flottere vil det se ut. Treverk er derimot finest med glans, da glansen fremhever fargen og formen på profilene, sier Lone Kisbye Bjørslev fra Flügger.

Sammen med arkitekt og fargeekspert Anne Christensen har hun utarbeidet et fargekart, spesielt for dem som ønsker et hjem med hvite og grå farger. Fargekartet «at Home by Flügger» inneholder 22 elegante hvit- og gråfarger, og en lang rekke gode råd for et helhetlig og estetisk hjem. 

Se flere bilder
Treverk blir vakkert med glansfull maling.

Foto:

Treverk blir vakkert med glansfull maling.

Sterkt med kritthvitt

Fargesetting med små eller ingen kontraster er for den som vil være sikker på en avbalansert og langsiktig løsning. Uttrykket kan bli mildt og vennlig, og utstråle diskresjon og eleganse.

– Men også her må du ha forbehold. Er kontrastene for små, risikerer du nemlig et tilfeldig og anonymt uttrykk. En kritthvit vegg som er badet i sollys hele dagen, kan lett gi hodepine. Gi heller veggen en mørkere tone, slik blir rommet mer behagelig å oppholde seg i, sier hun.

Generelt er det en trygg løsning å male taket helt lyst. Er taket mørkt, ser det ofte ut som om det er lavt.

– I rom der det er lavt under taket er det spesielt viktig å velge riktig: enten satser du bevisst på en mørk, trang hulestemning, eller så løfter du taket ved å velge en lys farge som gjør at det virker høyer under taket, sier hun.

Se flere bilder
En kritthvitt vegg kan bli blendende å se på i sterkt sollys.

Foto:

En kritthvitt vegg kan bli blendende å se på i sterkt sollys.

Utefarger påvirker

Fargene i hjemmet er påvirket av omgivelsene ute. Jo større glasspartier du har, jo større blir effekten. Lyse vegger og tak vil reflektere årstidenes skiftende stemninger, mens mørke farger suger opp og nøytraliserer fargene fra utenfor.

– Med mye grønt utenfor døren og vinduene får rommet grønne innendørstoner, sier hun.

Se flere bilder
Fargene i hjemmet er påvirket av omgivelsene ute.

Foto:

Fargene i hjemmet er påvirket av omgivelsene ute.

Varmt og kaldt kunstig lys

Lyskildene er også viktige avgjørende for hvordan man opplever fargenyanser. Noen lyspærer kaster gyllent lys, mens visse typer sparepærer gir et kaldt lys. Et godt råd er derfor å male noen oppstrøksprøver med fargen du tenker bruke, og se på dem i rommet der du skal male. Gjerne under forskjellig lys – både i dagslys og kunstig lys.  

– Det er viktig å sjekke fargene sine i kunstig lys, for mange av dem er veldig lysfølsomme og blir slørete i kunstig lys og kraftige skygger, sier Lone Bjørslev Kisbye.

Spesielt de helt lyse fargene opptrer som kameleoner, som forandres med lyse og under påvirkning av andre farger i rommet og omgivelsene. 

Mer informasjon:

Flügger Farver

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.