Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Inn med dusty farger

Interiørarkitekt Maria Horgen og interiørfotograf og trendekspert Jorunn Tharaldsen har laget bok om tidløse farger for inspirere oss ut av gråsonen.

cloud_download
fullscreen
 • <b>BOKEN:</b> «DUSTY – tidløse fargevalg» er utgitt på Forlaget Press 2018. I tillegg til inspirerende fortellinger og bilder, er det definert fargepaletter for hvert kapittel beskrevet med NCS-koder.

  Foto: Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf)

 • <b>FARGETEAM:</b> Interiørarkitekt Maria Horgen, prosjektansvarlig hos Eske, og fotograf og trendekspert Jorunn Tharaldsen har samlet tidløse farger inspirert av natur og eldre bygg i boken Dusty.

  Foto: dustyport

 • <b>GIMLE:</b> På den gamle herregården Gimle på Sørlandet er interiørene bevart slik de sto på slutten av 1800-tallet. Her er det stue på stue med inspirasjon.

  Foto: Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf)

 • <b>1700-tallet:</b> På Linderud gård i Oslo er veggene i barokksalen trukket med lerretstapet fra 1700-tallet med naturmotiv.

  Foto: Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf)

 • <b>2018:</b> De støvete fargene som preget paletten på 1700-tallet lever videre og er aktuelle som aldri før, både i offentlige og private rom.

  Foto: Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf)

 • <b>FEMUNDSMARKA:</b> Ta deg tid til å gå langsomt og se når du er på tur. Naturen er full av vakre farger, tekstur og stemningsfulle komposisjoner.

  Foto: Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf)

Annonse
Dusty – tidløse fargevalg, bok

BOKEN: «DUSTY – tidløse fargevalg» er utgitt på Forlaget Press 2018. I tillegg til inspirerende fortellinger og bilder, er det definert fargepaletter for hvert kapittel beskrevet med NCS-koder.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

Boken er innbydende med dus rosa forside. Tidsriktig matt og taktil. Men det er ikke trender som er poenget her. Dette er en bok om tidløse farger. Fager som er levedyktige, og brukbare på tvers av moteretninger og står seg mot skiftende trender. Det er farger vi finner i naturen rundt oss, og i eldre bygg der fargene er urørt. Maria og Jorunn har laget en fin samling og gjort dem tilgjengelig for oss.

Med stemningsfulle bilder viser Maria og Jorunn at naturen er en fantastisk inspirasjonskilde, og at farger vi brukte for 200 og 400 år siden er like aktuelle som dagens trendfarger.

– Vi trenger farger, for farger handler om følelser. Blås i trender og finn dine egne farger, sier de to.

Atmosfære og stemning

Gimle herregård farger

GIMLE: På den gamle herregården Gimle på Sørlandet er interiørene bevart slik de sto på slutten av 1800-tallet. Her er det stue på stue med inspirasjon.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

Boken inspirerer. Den er raust med stemningsfulle bilder som gir en skikkelig wow-opplevelse av hvor fantastisk inspirasjonskilde naturen og historiske bygg kan være.

Her har en interiørarkitekt og interiørfotograf reist landet rundt, fanget stemninger, tolket farger, lys og tekstur, og gjenskapt det i moderne interiør. Vi blar i boken, og de forteller om magiske øyeblikk, og samspill mellom lys, farger og materialer i Vigeland-museet, Barokksalen på Linderud, herregården Gimle, Oslo Rådhus og mange andre steder. Det er store bygg fra ulike epoker, alle med opprinnelige farger og et eventyr for den som jakter på farger og inspirasjon. Alle stedene er åpne for publikum.

Vi blar videre. Dette handler om mye mer enn farger?

– Atmosfære og stemning handler om å skape samspill mellom farger og materialer, kommenterer de. 

Bruksbok for den som ønsker å leve med farger

Støvete farger

2018: De støvete fargene som preget paletten på 1700-tallet lever videre og er aktuelle som aldri før, både i offentlige og private rom.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

I bakhodet surrer bilder av de grå og hvite trendfargene vi har levd med lenge. Det var kanskje ikke så rart at mange syntes det ble litt nakent og upersonlig?

– Ja, og vi gjorde det altfor vanskelig, og brukte altfor mye tid på å finne én farge og justere nyanser. Det ble glemt at det var atmosfære og stemning vi skulle skape, sier Maria og Jorunn. De møter stadig flere som ønsker å omgi seg med mer farger, men som er redd for å velge feil.

Da er Dusty mer enn en vakker coffetable book, den er en bruksbok med masse inspirasjon og konkrete fargepaletter med NCS-koder.

– Ønsket vårt er å inspirere folk til å bruke farger, rett og slett fordi det er godt for oss å omgi oss med farge, sier Maria.

Undringen ble til bokprosjekt

Gult tapet

TAPET: Fotografen hadde nærmest en magisk opplevelse da rullegardinene ble trukket opp og lyset stillferdig vekket rommet med det gule tapetet til liv.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

De er hjertens enig i at farger er viktig for både trivsel og humør. Og det var denne enigheten som førte til at det ble bok. Maria hadde innredet med farger, og Jorunn kom for å ta bilder for et interiørmagasin. Stuen var lys blå, en herlig levende farge som endrer karakter med lyset. De begynte å snakke om hvor viktig det var med farger, og undret seg over at grått hadde overlevd så lenge. Syntes vi egentlig grått er fint? Og hvitt, hvorfor kler vi huset i vinterfarger når vi ikke liker den kalde vinteren? Heldigvis stoppet ikke undringen og diskusjonen der.

En sikker oppskrift til egne farger

Blått kjøkken

LETT TILGJENGELIG: På 1700-tallet var blått svært kostbart og eksklusivt. I dag kan blått blandes i alle tenkelige nyanser i ulike typer malinger, og andre materialer.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

Etter å ha reist langt både i tid og sted og samlet farger som aldri vil gå av moten, advarer de mot å la seg styre av kortsiktige trend.

– Da kan det lett bli en hvileløs vandring der vi hele tiden søker fornyelse. Hvordan fargene virker på oss og hva vi liker er høyst individuelt, derfor må vi finne våre egne farger. Gjør vi det, har vi et godt virkemiddel for å skape trivsel og finne ro, sier Jorunn.

Dette er en oppskrift de har tro på.

Jorunn fikk en a-ha-opplevelse på hvorfor hun alltid har foretrukket å innrede med blåtoner da de jobbet med boken.

– Plutselig slo det meg hvor godt jeg trives ved havet, og hvordan fjellet gir ro, sier hun.

Maria henter harmoniske stemninger fra barndommens feriested.

– Hytten vår lå i skogen ved et innlandsvann, forteller hun smilende. I dag er fargene og atmosfære som ligner lett å finne igjen hjemme hos henne.

Oppskriften er klar: Finn et sted der du føler ro eller gir deg energi. Kjenn på atmosfæren, se deg rundt og la deg inspirere. Det kan være hvor som helst. Det kan være i naturen, i byen eller et historisk sted.

Vi er forskjellige

Inspirert av naturens dusty farger

INSPIRERT: Poenget er ikke å kopiere, men å la seg inspirere. Kanskje er det opplevelse av skogen på en god høstdag som er med videre her, med varmt mot kaldt, mykt mot hardt, taktilt mot slett.
camera_alt (Jorunn Tharaldsen (bruk av bilder må klareres med fotograf))

Det finnes ingen fasit. De kan bli fasinert av samme sted, men når de tar det videre i et interiør blir det ikke bli likt.

– Fordi vi er forskjellige, opplever vi stedet ulikt. Poenget er ikke å kopiere, men å fange stemningen og forsøke å gjenskape den. Det kan være lyset, fargekombinasjoner, tekstur, mønster som er utløsende. Eller rett og slett støv som virvler opp og skaper noe magisk når et rullegardin trekkes opp, sier Jorun.

De viser bilder fra to soverom de har laget inspirert av atmosfæren på Gimle, en gammel herregård utenfor Kristiansand. De snakker henført om sine øyeblikk, stemning og atmosfære. Det ene soverommet er lyst og mildt, det andre er som en dyp mørk favn.

– Det er når du finner dine egne farger, at det blir ekte, sier Jorunn.

– Du kjenner når det stemmer, og det er en morsom opplevelse å se sammenhengen, sier Maria.

Sjansen for at også de andre i familien også vil trives med disse fargene er god. Jorunn forteller om seks-åringen som kom inn på foreldrenes ny-tapetserte soverom og sa at der ville han også bo, for det var så fine farger.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]