Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Hjelp til hvitt og grått rom

Hvite vegger er ikke bare hvite. Det samme gjelder for de grå. I Nordsjös nye fargekart med grå og hvite farger, får du hjelp til å velge riktig.

cloud_download
fullscreen
 • <b>GRÅ FARGEGUIDE: </b>Fargekartet «Greyish Delights» fra Nordsjö er en hjelp til å velge en gråfarge du er fornøyd med. Fargeforslagene er delt inn i seks ulike grupper og dessuten gradert i en lys-mørkhetsskala.

  Foto: Nordsjö

 • <b>GRÅ INSPIRASJON: </b>Atmosfæren i rom med grå farger på veggene kan oppfattes som rolig og sofistikert. Den grå fargen «Smoky Sensation» trekker mot blått og er en kjølig gråtone.

  Foto: Nordsjö

 • <b>HVIT FARGEGUIDE: </b>I det nye fargekartet over lyse farger er hvitfargene delt inn etter undertoner i «Neutrals», «Yellowish», «Goldish», «Bluish» og «Greenish».

  Foto: Nordsjö

 • <b>OPPSTRØKSPRØVE: </b>Lag egne oppstrøksprøver for å se hvordan fargene oppfattes i rommet. I de tre testfeltene er det fra toppen henholdsvis prøvd fargene «City Life», «Utopia» og «Grey Cliff». Veggen er malt i fargen «Grey Sparrow». Alle farger representert i fargeguiden «Greyish Delights».

  Foto: Nordsjö

 • <b>ROLIG: </b>De to fargekartene fra Nordsjö inneholder alt fra lyse og milde farger som lager et rolig interiør, til mørkere toner som gir karakter til rommet. I grå fargeguiden finnes blant annet fargen «Calm River».

  Foto: Nordsjö

 • <b>OPPSTRØKSPRØVE:</b> Lag egne oppstrøksprøver for å se hvordan fargene oppfattes i rommet. I de tre testfeltene er det fra toppen henholdsvis prøvd fargene «City Life», «Utopia» og «Grey Cliff». Veggen er malt i fargen «Grey Sparrow». Alle farger representert i fargeguiden «Greyish Delights».

  Foto: Nordsjö

Annonse
Annonse
HVIT OG GRÅ FARGEGUIDE

HVIT OG GRÅ FARGEGUIDE: Nordsjö har gitt ut to nye fargekart med både farger og veiledning til fargesetting. Tema er grå og hvite farger.
camera_alt (Nordsjö)

Lysforhold og interiøret i et rom har stor betydning for hvordan fargen på veggene oppfattes. Spesielt stor påvirkning har omgivelsene og himmelretningen dagslyset kommer fra, på lyse og kulørtfattige farger.

– Det naturlige lyset fra vinduer, lyset fra lampene i rommet, og fargen på sofaen, teppet og gulvet påvirker mer enn du tror, sier Ann-Charlotte Linde, Colour Manager hos Nordsjö.

Derfor er det ikke alltid helt enkelt å velge riktig hvit- eller gråfarge. En god hjelp på veien finner du i to nye fargekart fra Nordsjö. Kulørguidene «Wonderful White» og «Greyish Delights» inneholder nemlig ikke bare en rekke farger, men også inspirasjon til hvordan de kan brukes, og gode råd til hva du bør tenke på når du skal velge farge til ditt hjem.

Varmt eller kaldt lys

Test fargen

TEST FARGEN: Helt lyse farger er kameleoner og henter opp farger fra omgivelsene. Ved å teste fargen i rommet, får du et bedre bilde av hvordan de ser ut enn ved å bare se i fargekart og på små prøver.
camera_alt (Nordsjö)

Da farger har svak kulørthet, som mange hvite og grå farger har, kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre på små prøver. Hvis fargen kommer opp i stor skala på veggen, blir det mer tydelig hvilken retning fargen trekker. I fargekartene «Wonderful White» og «Greyish Delights» er fargene derfor delt inn i gruppene «Neutrals», «Yellowish», «Goldish», «Reddish», «Bluish» og «Greenish».

– Kjølige farger har gjerne blå eller grønne undertoner, mens varme farger trekker mot rødt eller gult, sier Linde.

I rom med store vinduer mot nord, vil en nøytral hvit- eller gråfarge kunne oppfattes som kjølig. I rom mot sør, gjelder det motsatte, her kan lyset varme opp de nøytrale og kjølige fargene og i grå- og hvitfarger med en varm undertone forsterkes denne.

Mørkt eller lyst grå?

Grå inspirasjon

GRÅ INSPIRASJON: Atmosfæren i rom med grå farger på veggene kan oppfattes som rolig og sofistikert. Den grå fargen «Smoky Sensation» trekker mot blått og er en kjølig gråtone.
camera_alt (Nordsjö)

I den grå fargeguiden varierer kulørene mer i kulørthet, og går fra i neutralt grå til mer tydelig blågrå eller beige. Felles er at de lager en flott bakgrunn for interiøret i øvrig. 

Fargene er delt inn i lyse, mørke og medium mørke nyanser. Hvor på lys-mørkhetsskalaen fargen er plassert, avgjør hvor kraftfull den oppfattes på veggen. Å først bestemme seg for hvor fremtredende fargen på veggen skal være, er ofte et godt utgangspunkt ved fargevalg.

Test fargen først

I fargekartene finner du en pekepinn på hvordan de ulike fargene vil se ut, men for å velge helt riktig nyanse kan det være lurt å teste fargen i det aktuelle rommet. Derfor er det alltid anbefalt å gjøre egne oppstrøksprøver før du maler hele rommet.

Oppstrøksprøvene gjøres enten direkte på veggen, eller på plater eller store ark som kan flyttes rundt i rommet.  Se på prøvene både i dagslys og kunstig lys, og sett den opp mot tekstilene du har, sofaen, gulvet og kunsten i rommet.

Oppdatert: 17.12.2019  

Himmelretningens påvirkningskraft:

Neutrals – Hvite og grå farger uten kulørte undertoner, de nøytrale fargene, kan får få en varm fremtoning i rom mot sør, og en svaler i rom mot nord.

Yellowish – I hvite farger med en anelse gult i seg forsterkes den gule tonen i rom med mye lys fra sør, og kan nøytraliseres noe i lys fra nord.

Goldish – En gulrød undertone i hvitfargen gir et varmere uttrykk. I rom met varmt lys forsterkes det gyllne, mens svalt lys kan dempe det.

Bluish – I rom mot nord kommer den blåaktige undertonen mer tydelig frem. Varmt lys kan gi blåaktige hvit- og gråfarger en mer nøytral opplevelse.

Greenish – Svake grønntoner i hvitt og grått oppleves som varmt i rom mot sør, og mer svalt i rom mot nord.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Mer informasjon

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]