IFI logo
Se flere bilder
5 råd som hjelper deg å finne riktig farge

Foto: Beckers, Flügger, Nordsjö, Butinox, Margaret de Lange/Pure & Original

5 råd som hjelper deg å finne riktig farge

I en jungel av fargekart og nye trendfarger kan det være lett å gå seg vill. Her er 5 råd som hjelper deg å velge riktig farge til veggen.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Forbered deg godt

Før du begynner å lete etter konkrete farger og nyanser, bør du finne ut hvilken stemning du ønsker å skape – lunt og varmt, lyst og lett, mørkt og elegant? Så er det tid for å finne inspirasjon.

– Selv ville jeg sett på sosiale medier, som Pinterest og Instagram, og på malingprodusentenes nettsider. Da får du sett farger og ulike kombinasjoner, og hvordan fargene brukes i alle deler av rommet. Når du leter etter inspirasjon, kjenner du fort hva som føles rett for deg. Men husk at det å la seg inspirere ikke er det samme som å kopiere. Valgene skal passe til din stil, og det er viktig å huske på at farger kan se annerledes ut hos deg, sier Christine Hagen Pettersen hos Beckers.

2. Spør om hjelp

Hvis du er usikker, trenger hjelp til å finne dine farger, eller lurer på hvilke farger som passer til gulvet ditt, er det heldigvis hjelp å få. Flere og flere butikker og malingleverandører tilbyr rådgivning og hjelp til deg som syns det er vanskelig å velge.

– I dag finnes det så mange muligheter når det kommer til fargevalg, at det noen ganger kan virke forvirrende. Derfor er det viktig å ikke være redd for å spørre om hjelp. Vi har flere fargekonsulenter i butikker rundt om i landet med videreutdanning i fargepsykologi og fargesammensetning, som kan gi helhetlig rådgivning om fargevalg til hele hjemmet. Så mitt beste tips til deg som er usikker på hvor du skal begynne, er å spørre om råd, sier Gro Hege Hølås, Regional Manager i Flügger.

Se flere bilder
Flügger fargekonsulenter

Foto: Flügger

FARGEHJELP: Det er hjelp å få i butikker! Flere malingleverandører tilbyr fargekonsultasjon og rådgivning. Flügger har ni egne fargekonsulenter som er klare til å hjelpe.

3. Test fargen

Noe av det viktigste du gjør i prosessen med å velge farge, er å teste fargene før du maler. Det er ikke nok å se på små fargeprøver. Fargene må ses i rommet de skal være i, sammen med gulv, møbler og omgivelser, og betraktes i ulikt lys. Mal prøveoppstrøk direkte på veggen eller på en plate du kan henge opp. Kjøp noen prøvebokser eller små miniruller med nok maling til en prøve.

– Ved å teste malingen på veggen, er det enklere å gjøre et fargevalg som harmoniserer med hjemmets øvrige innredningsdetaljer, og det er større sannsynlighet at du får et resultat du blir fornøyd med, sier Ann Charlotte Linde, Colour Manager i Nordsjö

Se flere bilder
Nordsjö Colour Tester

Foto: Nordsjö

TEST: Det er viktig å teste fargen på veggen. Kjøp noen prøvebokser eller små miniruller med maling. Nordsjö Colour Tester er en enkel måte å teste nye farger på.

4. Finn gode kombinasjoner

Ønsker du å skape et mer spennende og personlig interiør med flere farger, gjelder det å finne de gode kombinasjonene. Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox har gode tips til hvor du kan begynne.

– Lag en «fargekake», et kakediagram basert på en hovedfarge du liker, og suppler med nyanser av komplementærfargen som tilleggsfarger. Da er du godt i gang. Komplementærfarger er farger som i prinsippet spiller hverandre gode. Det gir et mer levende og interessant interiør enn når alle fargene ligger tett på hverandre i fargesirkelen, sier hun.

Flere malingleverandører har også ferdige fargeoppskrifter i sine fargekart, som er enkle å bruke.

– Det kan gi deg som vil bruke mer farger, men som er usikker, litt ekstra hjelp til å komme i gang, sier Bull-Gustavsen.

LES OGSÅ: Slik finner du farger som føles bra sammen

Se flere bilder
Fargekake for å kombinere farger

Foto: Butinox

KAKE: En «fargekake» kan hjelpe deg til å finne gode fargekombinasjoner. Her har Butinox satt sammen gode fargekombinasjoner fra sitt nyeste fargekart.

Se flere bilder
Gode fargekombinasjoner

Foto: Butinox

KOMBO: Fra «fargekaken» kan du hente hovedfarger og farger på detaljer. Veggen her er malt med Butinox Stue & Sov Matt, i fargen 5936 Dypt Vann.

5. Stol på magefølelsen

Sist, men absolutt ikke minst: Hvis du er usikker, bør du gå for den eller de fargene som kjennes mest riktige ut for deg.

– Velg farger som passer din personlighet. Det er dessverre alt for mange som velger grått og hvitt. Er du da også en grå person? lurer Idar Stensvold hos Pure & Original, og avslutter med det kanskje viktigste tipset av alle: – Stol på egen magefølelse!

Se flere bilder
Finn riktig farge

Foto: Margaret de Lange/Pure & Original

PERSONLIGHET: La fargene reflektere din personlighet! Alle veggene er malt med Classico fra Pure & Original. Farge blå vegger: Polar Blue, Farge oransje vegg: Kenyan Copper, Farge innerste rom: Bohemian.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.