IFI logo
Se flere bilder
5 råd som hjelper deg å finne riktig farge

Foto: Beckers, Flügger, Nordsjö, Butinox, Margaret de Lange/Pure & Original

5 råd som hjelper deg å finne riktig farge

I en jungel av fargekart og nye trendfarger kan det være lett å gå seg vill. Her er 5 råd som hjelper deg å velge riktig farge til veggen.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Forbered deg godt

Før du begynner å lete etter konkrete farger og nyanser, bør du finne ut hvilken stemning du ønsker å skape – lunt og varmt, lyst og lett, mørkt og elegant? Så er det tid for å finne inspirasjon.

– Selv ville jeg sett på sosiale medier, som Pinterest og Instagram, og på malingprodusentenes nettsider. Da får du sett farger og ulike kombinasjoner, og hvordan fargene brukes i alle deler av rommet. Når du leter etter inspirasjon, kjenner du fort hva som føles rett for deg. Men husk at det å la seg inspirere ikke er det samme som å kopiere. Valgene skal passe til din stil, og det er viktig å huske på at farger kan se annerledes ut hos deg, sier Christine Hagen Pettersen hos Beckers.

2. Spør om hjelp

Hvis du er usikker, trenger hjelp til å finne dine farger, eller lurer på hvilke farger som passer til gulvet ditt, er det heldigvis hjelp å få. Flere og flere butikker og malingleverandører tilbyr rådgivning og hjelp til deg som syns det er vanskelig å velge.

– I dag finnes det så mange muligheter når det kommer til fargevalg, at det noen ganger kan virke forvirrende. Derfor er det viktig å ikke være redd for å spørre om hjelp. Vi har flere fargekonsulenter i butikker rundt om i landet med videreutdanning i fargepsykologi og fargesammensetning, som kan gi helhetlig rådgivning om fargevalg til hele hjemmet. Så mitt beste tips til deg som er usikker på hvor du skal begynne, er å spørre om råd, sier Gro Hege Hølås, Regional Manager i Flügger.

Se flere bilder
Flügger fargekonsulenter

Foto: Flügger

FARGEHJELP: Det er hjelp å få i butikker! Flere malingleverandører tilbyr fargekonsultasjon og rådgivning. Flügger har ni egne fargekonsulenter som er klare til å hjelpe.

3. Test fargen

Noe av det viktigste du gjør i prosessen med å velge farge, er å teste fargene før du maler. Det er ikke nok å se på små fargeprøver. Fargene må ses i rommet de skal være i, sammen med gulv, møbler og omgivelser, og betraktes i ulikt lys. Mal prøveoppstrøk direkte på veggen eller på en plate du kan henge opp. Kjøp noen prøvebokser eller små miniruller med nok maling til en prøve.

– Ved å teste malingen på veggen, er det enklere å gjøre et fargevalg som harmoniserer med hjemmets øvrige innredningsdetaljer, og det er større sannsynlighet at du får et resultat du blir fornøyd med, sier Ann Charlotte Linde, Colour Manager i Nordsjö

Se flere bilder
Nordsjö Colour Tester

Foto: Nordsjö

TEST: Det er viktig å teste fargen på veggen. Kjøp noen prøvebokser eller små miniruller med maling. Nordsjö Colour Tester er en enkel måte å teste nye farger på.

4. Finn gode kombinasjoner

Ønsker du å skape et mer spennende og personlig interiør med flere farger, gjelder det å finne de gode kombinasjonene. Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox har gode tips til hvor du kan begynne.

– Lag en «fargekake», et kakediagram basert på en hovedfarge du liker, og suppler med nyanser av komplementærfargen som tilleggsfarger. Da er du godt i gang. Komplementærfarger er farger som i prinsippet spiller hverandre gode. Det gir et mer levende og interessant interiør enn når alle fargene ligger tett på hverandre i fargesirkelen, sier hun.

Flere malingleverandører har også ferdige fargeoppskrifter i sine fargekart, som er enkle å bruke.

– Det kan gi deg som vil bruke mer farger, men som er usikker, litt ekstra hjelp til å komme i gang, sier Bull-Gustavsen.

LES OGSÅ: Slik finner du farger som føles bra sammen

Se flere bilder
Fargekake for å kombinere farger

Foto: Butinox

KAKE: En «fargekake» kan hjelpe deg til å finne gode fargekombinasjoner. Her har Butinox satt sammen gode fargekombinasjoner fra sitt nyeste fargekart.

Se flere bilder
Gode fargekombinasjoner

Foto: Butinox

KOMBO: Fra «fargekaken» kan du hente hovedfarger og farger på detaljer. Veggen her er malt med Butinox Stue & Sov Matt, i fargen 5936 Dypt Vann.

5. Stol på magefølelsen

Sist, men absolutt ikke minst: Hvis du er usikker, bør du gå for den eller de fargene som kjennes mest riktige ut for deg.

– Velg farger som passer din personlighet. Det er dessverre alt for mange som velger grått og hvitt. Er du da også en grå person? lurer Idar Stensvold hos Pure & Original, og avslutter med det kanskje viktigste tipset av alle: – Stol på egen magefølelse!

Se flere bilder
Finn riktig farge

Foto: Margaret de Lange/Pure & Original

PERSONLIGHET: La fargene reflektere din personlighet! Alle veggene er malt med Classico fra Pure & Original. Farge blå vegger: Polar Blue, Farge oransje vegg: Kenyan Copper, Farge innerste rom: Bohemian.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.