IFI logo
Se flere bilder
Hvilken farge har gulvet ditt?

Foto: Tarkett, Kine Angelo

Hvilken farge har gulvet ditt?

Et tregulv er aldri en nøytral flate. Sjekk hvilken farge du har på gulvet før du begynner prosessen med å lete etter farge eller tapet til veggene, er interiørarkitekt og universitetslektor Kine Angelo sitt klare råd.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som praktiserende interiørarkitekt opplever hun ofte at kunder kommer fordi de har gjort sine bommerter og synes farger er vanskelig. Tapetet og fargeprøver som så flotte ut i butikken, og matchet puter og gardiner, stemmer likevel ikke når de kommer opp på veggen hjemme. Selv om fargen er testet og tapetet har vært på hjemlån har det gått galt.  

– Årsaken til at det blir feil ligger som regel i gulvet, sier Kine Angelo. Vi glemmer at det er en viktig del av helheten, den kan dessverre ikke avgrenses til vegg og tekstiler. Alle farger i et synsfelt påvirker hverandre, forklarer hun.

Se flere bilder
Fargeekspert Kine Angelo

Foto:

EKSPERT: Kine Angelo er praktiserende interiørarkitekt, universitetslektor ved Institutt for byggekunst, form og farge ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU og styremedlem i Forum Farge.

Se flere bilder
Nøytralt tregulv

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FARGESPILL: Hvert treslag har sin farge og mønstring som gir treet særpreg, og med ulike behandlinger er det et mangfold av farger som vi må ta hensyn til når vi fargesetter rommet.

Tregulv har også en farge

Vi nordmenn elsker tregulv. Nøytralt og fint, tidløst og går til det meste tenker de fleste av oss… Men så enkelt er det visst ikke. Gran, furu, eik, kirsebær, mahogni og de andre treslagene vi har på gulvet har alle sin særegne farge. Med ulike behandlinger snakker vi om et mangfold av fargenyanser.

Kine Angelo har forsket mye på farger og tregulv og funnet variasjoner og kulørstyrke som vil overraske mange.

– Fargen kan variere fra relativt kraftig, syrlig gul til varm, brunrød, avhengig av tresorten og om gulvet er oljet, lakket eller pigmentert, forklarer hun og viser til noen eksempler.

Vi blir overrasket. Gulv som de fleste definerer som nøytrale har masse farge: Oljet eik er målt til farge S 3030-Y30R. Og når samme treslag lakkeres blir den enda mer kulørsterk, her viser målingen S 3040-Y30R.

Hun har dokumentert fargene ved å finne NCS-kodene som er tilnærmet lik treprøvene. Hun presiserer at disse er veiledende og kan variere ut fra produsent. Treprøvene som ble brukt var av nytt virke, og det er ikke her tatt hensyn til aldring og patina.

Se flere bilder
Farge på tregulv

Foto:

NCS: Fargene på tresortene er dokumentert ved å finne NCS-kodene som er tilnærmet lik treprøver av nytt virke. Det er ikke her tatt hensyn til aldring og patina.

Se flere bilder
Velg riktig farge på gulvet

Foto: Pergo

SAMSPILL: Når veggene i et hvitt rom skal få ny farge begynner vi ikke på skratch, gulvet legger klare føringer med sin egenfarge.

Litt gråere enn gulvet

– Har du tregulv og ønsker grå vegger, bør veggfargen ha omtrentlig samme kulørtone som gulvet, men være en nyanse mer grå, det vil si ha større andel av sorthet og hvithet og mindre kulørt. Resultatet vil gi en nøytralt, helhetlig fargesetting, forklarer Kine Angelo.

Havner man ut med feil nyanse vil de såkalte nøytrale grå fargene, også «ødelegge» fargen på gulvet. Slik at gulaktige tresorter vil fremstå med et blåaktig skjær, og rødaktige tresorter vil kunne få et blågrønnlig skjær. 

Se flere bilder
Nøytralt tregulv

Foto:

Få et nøytralt, grålig interiør ved nyansekontrast: Fargesirkel viser kulørtonen for Y20R og NCS. Fargetriangel viser nyansene til Y20R; har gulvet en farge tilnærmet NCS S 3040-Y20R, velg nyanser på vegg/tak innenfor kulørtonen, med lav kulørthet.

Test farger og gulv hjemme hos deg selv

Test derfor farger og tapetprøver mot gulvet i det rommet som skal pusses opp. Når alle fargene spiller på lag vil helheten oppleves god. Og ikke vær overrasket om den grå veggfargen som er så fin til oljet eikeparkett hjemme hos venninnen din, ikke blir like fin hos deg. Dette skyldes at formen på rommet og lysinnfall også med å påvirke fargene. Derfor må de testes i det rommer den skal brukes. 

Se flere bilder
Tregulv er ikke nøytralt

Foto:

NCS: Fargene på tresortene er dokumentert ved å finne NCS-kodene som er tilnærmet lik treprøver av nytt virke. Det er ikke her tatt hensyn til aldring og patina.

Se flere bilder
Tregulv er ikke nøytralt

Foto: Tarkett

IKKE NØYTRAL: Shade Oak Soft Beige heter denne parketten fra Tarkett. Skal den bli like «soft beige» ferdig lagt må veggfargen avstemmes mot gulvet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.