IFI logo
Se flere bilder
Til deg som drømmer om et flott tregulv

Foto: Skattekammeret, Bjørg Owren/ifi.no

Til deg som drømmer om et flott tregulv

Det er ingenting som kan måle seg meg et gammelt tregulv, av massiv plank og spor etter mange generasjoners liv. Men også et nytt gulv kan ha mye sjel, og er litt mer oppnåelig for en gulvdrømmer på jakt.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En som vet mye om det er Arnstein Dalum Frøyse på Skattekammeret Gulv og Interiør i Oslo. Der satser de på gulv som har det lille ekstra, av materialer med sin egen historie og kvalitet som kan sanses.

Sats på kvalitet med en gang

- Har du lyst på et gulv i massivt tre, så gå for det med en gang. Ikke vent, sier han kjekt, vel vitende om at vi snakker om litt kostbare gulv.

Han mener at et massivt tregulv er en investering som lønner seg på sikt. Det vil holde i generasjoner og gi rommet stil og atmosfære som gjør at man ikke må fylle opp med all verdens saker, for at det skal bli hyggelig.

Det er en trend at folk generelt sett investerer mer i gulv. Gulv er ikke lenger en nødvendig bygningsdel, men et vesentlig interiørelement. Og på Skattekammeret merker de denne endringen tydelig, både hos nye og gamle kunder. Ikke sjelden kommer folk som har vært innom og sett på gulv for flere år siden tilbake, den gang endte de opp med rimeligere gulv fordi budsjettet sprakk, men nå angrer de og «rimelig varianten skal ut. Også folk som kjøper nye nøkkelferdige leiligheter kommer, fordi utbygger hadde satset på rimelige gulv og ikke var villig til å imøtekomme ønske om et mer massivt gulv.

- Det hadde jo lønt seg både økonomisk og for miljøet å satse på favoritten med en gang, sier han, med svært liten sans for bruk og kast.

Se flere bilder
Arnstein Dalum Frøyse på Skattekammeret Gulv og Interiør.

Foto:

Arnstein Dalum Frøyse på Skattekammeret Gulv og Interiør.

Fordeler med massivt tre

Gulveksperten mener det er mange fordeler med et massivt gulv av tre.

- Det går aldri av moten, blir bare vakrere og får mer karakter jo eldre det blir, sier han. Og blir gulvet ripete og stygt kan det slipes og bli som nytt igjen. Sulle man få lyst på nytt gulv, er det en grei sak å endre utseende med ny overflatebehandling, forteller han. 

Til deg som skal velge gulv har han tre punkter å tenke gjennom:

1. Hvor skal gulvet ligge?
Det må tåle den daglige trafikk og slitasje. Tregulv, i trafikkerte arealer som kjøkken og gang, skal kunne tåle betydelig mer slitasje enn gulvet på soverommet.

2. Størrelsen på rommet?
Hvor stort rommet er bør tas med i overveielsen. Et ekstra bredt plankegulv passer godt i store rom, så linjene i gulvet kommer til sin rett. I et mindre rom kan et smalere tregulv passe bedre.

3. Tid til pleie og vedlikehold?
Hvor mye tid vil du bruke på pleie og vedlikehold? Et gulv med en oljet overflate er lekkert, men krever regelmessig vedlikehold og må fornyes regelmessig med olje.

En lakket overflate er mer slitesterk enn en oljet. Den trenger ikke vedlikeholdes så ofte, men er noe vanskeligere å reparere.

Se flere bilder
Dette gulvet er lutet og hvitoljet eik. Eik er et hardere treslag enn gran og furu og tåler derfor noe røffere bruk.

Foto:

Dette gulvet er lutet og hvitoljet eik. Eik er et hardere treslag enn gran og furu og tåler derfor noe røffere bruk.

Mange muligheter

Heltregulv som leveres ubehandlet slipes og behandles etter legging. Noe som gir mange valgmuligheter og anledning til å velge ønsket behandling. Lamellgulv er så nærme heltregulv man kan komme. De er bygget opp slik at de beveger seg mindre ved temperaturforandringer. 

Mer informasjon

Skattekammeret

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.