Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Mange veier til tredrøm på gulvet

Det flotte tregulvet er en drøm for mange. Og det finnes flere veier dit.

cloud_download
fullscreen
 • <b>MULIGHETER:</b> Vil du ha trelook, finnes det mange veier å gå, blant annet ved å velge laminat.

  Foto: Pergo

 • <b>TREDRØM:</b> Mange drømmer om et flott tregulv i stua. Parkett passer godt i bruksrom som ikke utsettes for altfor mye slitasje og søl.

  Foto: Pergo

 • <b>NATURTRO:</b> I dag selges mer laminatgulv enn parkett i Norge. Stadige forbedringer i design, slitestyrke og vanntålighet er noe av grunnen. I dag er det vanskelig å se forskjell på kvalitetslaminat og parkett.

  Foto: Pergo

 • <b>EGENSKAPER:</b> Det gjelder å bli kjent med egenskapene til ulike gulv, slik at du kan velge rett. Vinyl tåler både røff bruk og fuktighet bra, og gir god lyd i rommet, samtidig som det ser ut som tre.

  Foto: Gerflor

 • <b>TENK BRUK:</b> Ulike gulv passer til ulike rom og ulik bruk. På steder med mye vannsøl, som kjøkken, er det lurt å velge et gulv som tåler fukt.

  Foto: Pergo

 • <b>FLISER:</b> Fliser laget av oppmalt stein kan se ut som ekte treverk. Her er flisen Porcellanato fra Norfloor.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse
Parkett i stua

TREDRØM: Mange drømmer om et flott tregulv i stua. Parkett passer godt i bruksrom som ikke utsettes for altfor mye slitasje og søl.
camera_alt (Pergo)

Nordmenn elsker tre, og mange vil ha tregulv rund baut hjemme. Ofte er det ekte tre, i form av heltre eller parkett, som står øverst på ønskelista. Og det gir et naturlig, autentisk uttrykk. Men det er ikke alltid det er det som egner seg best.

– Det er mange fordeler med parkett. Det gir en lun følelse, er naturlig og uten repetisjoner i mønsteret. I tillegg har overflatebehandlinger, som oljer og lakker, blitt mye bedre de siste årene, og nye behandlingsmetoder gjør det lettere å vedlikeholde og rengjøre. Så i mange tilfeller kan parkett være et meget godt alternativ. Men det kommer an på hva slags bruk du tenker. Noen ganger er det rett og slett andre gulv som egner seg bedre, forteller Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

LES OGSÅ: Hva skal vi velge, parkett eller laminat?

Imitasjoner til den store gullmedalje

Du trenger ikke være redd for å miste den autentiske følelsen hvis du går for noe annet enn tre. For dagens imitasjoner er så bra at det er vanskelig å se forskjell på etterligningene og «the real deal».

– Vi ser at det går mer og mer over på dype strukturer og tydelige mønstre i overflatene på både laminat og vinyl. I tillegg følger gulvene tregulvtrendene, med bredere og lengre plank. De dype strukturene gjør at imitasjonene er mer naturtro enn de noen gang har vært. Mange har problemer med å se forskjell på parkett og laminat i dag, sier Johansen.

Naturtro treimitasjon på laminat

NATURTRO: I dag selges mer laminatgulv enn parkett i Norge. Stadige forbedringer i design, slitestyrke og vanntålighet er noe av grunnen. I dag er det vanskelig å se forskjell på kvalitetslaminat og parkett.
camera_alt (Pergo)

Tenk behov først

Slitesterkt vinylgulv med tredesign

EGENSKAPER: Det gjelder å bli kjent med egenskapene til ulike gulv, slik at du kan velge rett. Vinyl tåler både røff bruk og fuktighet bra, og gir god lyd i rommet, samtidig som det ser ut som tre.
camera_alt (Gerflor)

I dag får du de aller fleste gulvtyper i ulike tredesign. Foruten parkett og heltre finnes både laminat, vinyl, kork, fliser, tepper og ulike hybridgulv som ser ut som tregulv. Så er det trelook du vil ha, er det ikke valgmulighetene det står på. Derfor gjelder det å tenke behov først.

– Du vil bli mer fornøyd med gulvvalget hvis du først tenker over hva du skal bruke rommet til og hvilke behov du har. Bli kjent med egenskapene og «personligheten» til de ulike gulvene. Da kan du gjøre et bedre og riktigere valg. Parkett er vakkert, og kan passe best noen ganger, men det er viktig at du også setter deg inn i egenskapene til andre gulv, slik at du vet hvilke muligheter du har og hva som passer best for deg, tipser Lene Lillejord hos Gerflor.

Ulike rom krever ulike gulv

Laminat på kjøkkenet

TENK BRUK: Ulike gulv passer til ulike rom og ulik bruk. På steder med mye vannsøl, som kjøkken, er det lurt å velge et gulv som tåler fukt.
camera_alt (Pergo)

Når du skal vurdere ditt behov, bør du tenke over hvordan rommet brukes og av hvem.

– Parkett passer i de fleste rom, men fortrinnsvis legges det i stue og andre rom som ikke er utsatt for så stor slitasje eller mye søl. På kjøkkenet og i gangen derimot, blir det ofte mer fukt og mer konsentrert slitasje, og da kan det lønne seg å vurdere andre gulv, som kan ha tilnærmet likt utseende som tregulv, men som har noen andre fordeler i tillegg, sier Johansen hos Pergo.

I tillegg har familiesituasjon litt å si for valget du tar.

– Barnefamilier og yngre folk velger oftere laminatgulv. Og har du hund, kan hundeklørne være en utfordring for parketten, sier Johansen.

Gode egenskaper

De mest populære gulvene sammen med parkett – laminat og vinyl – kan se forvekslende like ut som ekte tregulv, men har noen egenskaper som kan gjøre dem mer egnet i noen tilfeller.

– Laminat er for eksempel veldig slitesterkt og krever lite vedlikehold. I tillegg er fukttåligheten og strukturdybde for enkelte laminatgulv svært gode, noe som gir et autentisk utseende og lang levetid. Vinyl tåler røff bruk og kan hamle opp med fukt, i tillegg til at det føles varmt og lunt og gir god romlyd, forklarer Lillejord hos Gerflor.

Korkgulv som ser ut som tre

KORK: Også korkgulv kan se mistenkelige likt ut som treverk, i tillegg til at det er naturlig, lyddempende, mykt og varmt. Her er Hydrocork Sawn Bisque Oak fra Wicanders.
camera_alt (Wicanders)

Oppdatert: 17.12.2019  

Dette ble brukt

Hovedbilde/MULIGHETER:

Laminatgulv: Pergo Sensation Wide Long Plank – PERGO

remove_circle_outline
TREDRØM:

Parkett: Pergo Langeland – PERGO

remove_circle_outline
NATURTRO:

Laminatgulv: Pergo Sensation Wide Long Plank – PERGO

remove_circle_outline
EGENSKAPER:

Vinylgulv: Texline – GERFLOR

remove_circle_outline
TENK BRUK:

Laminatgulv: Pergo Sensation Wide Long Plank – PERGO

remove_circle_outline
KORK:

Korkgulv: Hydrocork Sawn Bisque Oak – WICANDERS

remove_circle_outline
HYBRID:

Gulv: MaxWear – GOLVABIA

remove_circle_outline
FLISER:

Porcellanato – NORFLOOR

remove_circle_outline
TEPPE:

Teppefliser: Touch of Timber Walnut – INTERFACE

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]