Kategorier
Meny
Konto
menu
Annonse

Hvilken vei skal gulvbordene ligge?

Hvilken retning gulvbordene ligger, har mye å si for hvordan rommet oppleves. Her får du guiden du trenger for å velge rett.

cloud_download
fullscreen
  • Hvilken vei skal gulvbordene ligge?

    Foto: Pergo

Annonse

Det som kan virke som ubetydelige detaljer, som retningen på gulvbordene, har faktisk mye å si for rommets totalinntrykk.

Gulvprodusenten Pergo har noen gode råd til deg som lurer på hvilken retning du skal legge bordene.

Hovedregelen er relativt enkel: Legg gulvet i samme retning som hovedlyskilden i rommet, og i samme linje som den mest brukte inngangen. Det kan dog være enklere sagt enn gjort, hvis det er flere dører og vinduer i rommet, og du er usikker på hvilken vei du skal legge. Da står du egentlig fritt til å velge, og bør gå for den retningen som er lettest å legge.

Dette er tommelfingerreglene. Og det finnes selvfølgelig alltid unntak. I denne sammenheng kan du gjerne vike fra "reglene" dersom du ønsker å gi rommet en slags optisk effekt. For ved å legge bordene i en spesifikk retning, kan du nemlig lage en illusjon om at rommet er bredere, lengre eller større.

Horisontalt gir bredere rom

Legge gulvbord horisontalt

BREDERE: Legger du gulvbordene horisontalt, virker rommet bredere.
camera_alt (Pergo)

Har du et smalt rom som du gjerne vil at skal oppleves bredere enn det er? Da er et smart triks å legge gulvbordene horisontalt. Da vil både gulvet og hele rommet virke større og bredere. Pergo tipser også om å kombinere det horisontalt lagte gulvet med lyse farger på gulv og vegger, da mørke farger kan få rommet til å virke enda smalere.

Vertikalt gir lengre rom

Retning på gulvbord

LENGER: Legger du gulvbordene vertikalt, virker rommet lengre.
camera_alt (Pergo)

Ønsker du mer dybde til rommet, altså at det skal virke lengre, kan du gjerne legge gulvbordene vertikalt. Det vil gi et kort rom mer dybdefølelse. I motsetning til over, kan du her fint kombinere lyst gulv lagt vertikalt, med mørkere vegger. Da vil rommet kunne virke enda dypere.

Diagonalt gir større rom

Legge gulv diagonalt

STØRRE: Legger du gulvbordene diagonalt, virker rommet større.
camera_alt (Pergo)

Det beste av begge verdener? Ønsker du å gi en illusjon av at rommet et større enn det faktisk er, kan du legge gulvet diagonalt. Det er en rimelig og enkel måte å utvide romfølelsen på. Da får du også et personlig preg på gulvet.

Det vanligste er å legge gulvet med 45 graders vinkel. Helt ned til 10 grader vil et diagonalt gulv knytte en vegg visuelt til en vegg i et annet rom. Dette skaper en sammenhengende effekt og åpner rommet.

Dette ble brukt

Hovedbilde:

Gulv: Pergo Laminat Sensation Modern Plank – PERGO

remove_circle_outline
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]