Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Hvilken vei skal gulvbordene ligge?

  •  
  •   Publisert:
  Pergo
Hvilken retning gulvbordene ligger, har mye å si for hvordan rommet oppleves. Her får du guiden du trenger for å velge rett.

Det som kan virke som ubetydelige detaljer, som retningen på gulvbordene, har faktisk mye å si for rommets totalinntrykk.

Gulvprodusenten Pergo har noen gode råd til deg som lurer på hvilken retning du skal legge bordene.

Hovedregelen er relativt enkel: Legg gulvet i samme retning som hovedlyskilden i rommet, og i samme linje som den mest brukte inngangen. Det kan dog være enklere sagt enn gjort, hvis det er flere dører og vinduer i rommet, og du er usikker på hvilken vei du skal legge. Da står du egentlig fritt til å velge, og bør gå for den retningen som er lettest å legge.

Dette er tommelfingerreglene. Og det finnes selvfølgelig alltid unntak. I denne sammenheng kan du gjerne vike fra "reglene" dersom du ønsker å gi rommet en slags optisk effekt. For ved å legge bordene i en spesifikk retning, kan du nemlig lage en illusjon om at rommet er bredere, lengre eller større.

Horisontalt gir bredere rom

Legge gulvbord horisontalt
BREDERE: Legger du gulvbordene horisontalt, virker rommet bredere. Pergo

Har du et smalt rom som du gjerne vil at skal oppleves bredere enn det er? Da er et smart triks å legge gulvbordene horisontalt. Da vil både gulvet og hele rommet virke større og bredere. Pergo tipser også om å kombinere det horisontalt lagte gulvet med lyse farger på gulv og vegger, da mørke farger kan få rommet til å virke enda smalere.

Vertikalt gir lengre rom

Retning på gulvbord
LENGER: Legger du gulvbordene vertikalt, virker rommet lengre. Pergo

Ønsker du mer dybde til rommet, altså at det skal virke lengre, kan du gjerne legge gulvbordene vertikalt. Det vil gi et kort rom mer dybdefølelse. I motsetning til over, kan du her fint kombinere lyst gulv lagt vertikalt, med mørkere vegger. Da vil rommet kunne virke enda dypere.

Diagonalt gir større rom

Legge gulv diagonalt
STØRRE: Legger du gulvbordene diagonalt, virker rommet større. Pergo

Det beste av begge verdener? Ønsker du å gi en illusjon av at rommet et større enn det faktisk er, kan du legge gulvet diagonalt. Det er en rimelig og enkel måte å utvide romfølelsen på. Da får du også et personlig preg på gulvet.

Det vanligste er å legge gulvet med 45 graders vinkel. Helt ned til 10 grader vil et diagonalt gulv knytte en vegg visuelt til en vegg i et annet rom. Dette skaper en sammenhengende effekt og åpner rommet.

Dette ble brukt:

Hovedbilde:
  • Gulv: Pergo Laminat Sensation Modern Plank – PERGO
Les også Hva skal vi velge, parkett eller laminat?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: