Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Fiskebeinsmønsteret gjør solid comeback

 •  
 •   Publisert:
  Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Forbo Flooring, Musum Interiør, RBI Gulv
Det klassiske mønsteret er tilbake for fullt – med moderne «touch». Gulv i fiskebeinsmønster kan sees overalt, i både private hjem og offentlige lokaler.
Fiskebeinsgulv heltre
EKSPLODERT: Trenden med fiskebeinsgulv har eksplodert i det siste. Det merker Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio. De har flere pågående prosjekter der de nå legger fiskebeinsgulv i boliger rundt omkring. Mari Rosenberg/ifi.no

Vi har sett det en god stund, men i det siste har trenden eksplodert. Du kan ikke lenger bla gjennom et interiørmagasin uten å få øye på det særegne gulvet. Og ekspertene kan selv bekrefte trenden.

Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio forteller at de for tiden har flere pågående prosjekter der de legger fiskebeinsgulv i boliger, og at salget av slike gulv har økt markant i det siste.

– Det er noe annerledes. Nå har det en lang periode gått i bred, lang plank, og flere vil nå ha noe nytt. Vi ønsker alltid litt forandringer, vi vil ikke ha det alle andre har, sier Frøyse.

Lang tradisjon

Mønsteret, som har navn etter måten det ligner et fiskeskjelett, har tradisjoner som strekker seg langt tilbake til det romerske riket. Da ble fiskebeinsmønster brukt i bygging av veier, fordi de kryssende vinklene i mønsteret gjorde at veiene tålte mer belastning. I senere tid har mønsteret blitt mye brukt på blant annet tekstiler, smykker, tapeter – og ikke minst gulv.

– Bare se på gamle herregårder eller godsslott, som finnes i Sverige, England, Tyskland, Frankrike og flere andre land. Der kan du se heltregulv i fiskebeinsmønster særlig i de store festsalene. Der skulle det være det lille ekstra, og da var fiskebein en måte å vise høy presisjon i utførelse og håndverk, forklarer Frøyse.

Fiskebein i offentlig lokaler
OFFENTLIG: Det er ikke bare i private hjem mønsteret blir mer og mer populært. Her fra Varnerbygget, der det er lagt skikkelig heltregulv i fiskebein. Kristian Owren/ifi.no

Mønsterets mange ansikter

Designgulv i fiskebeinsmønster
LVT: Allura er et designgulv/LVT fra Forbo Flooring, som gir utallige designmuligheter, blant annet for å gjenskape det eksklusive uttrykket et tregulv i fiskebeinsmønster kan gi. Forbo Flooring

Nå er mønsteret tilbake for fullt på gulvet, ikke bare i festsaler, men i private boliger og offentlige lokaler. Og i dag er det ikke bare heltrestav som kan gi det populære fiskebeinsmønsteret. Også produsenter med helt andre typer gulv kaster seg på bølgen – og mønsteret kommer i dag i mange moderne tolkninger, i større formater og flere farger.

– Trenden bare øker. Da er det viktig å legge til rette for at man kan få mønsteret på ulike typer gulv. Noen ganger ønsker man jo det eksklusive uttrykket et fiskebeinsgulv i tre gir, men det er mer praktisk med et annet type gulv, som linoleum eller LVT, forklarer Gunni Marie Blunck, marketing manager hos Forbo Flooring.

Tekstilgulv Flotex mønster
TOLKNINGER: Nå kan du få det klassiske mønsteret i mange ulike moderne tolkninger, og på mange ulike gulvtyper. Her er det lagt tekstilgulvet Flotex i plankeformat. Forbo Flooring

Stor etterspørsel

Parkett i fiskebein
PARKETT: Stor etterspørsel gjorde at SAGA Parkett valgte å lansere parkettgulv i fiskebeinsmønster. – Gulvet er laget for at du skal kunne legge det selv, forklarer Lise Engebretsen hos SAGA Parkett. SAGA Parkett

SAGA Parkett lanserte parkett i fiskebeinsmønster for ikke lenge siden. De kunne rett og slett ikke vente lenger.

– Vi har vurdert å ta det inn i flere år, men etterspørselen har vært så stor i det siste at nå måtte vi bare gjøre det. Det ser flott ut og det er noe annet enn det som har vært lenge, sier Lise Engebretsen, markedsansvarlig for SAGA Parkett.

Teppefliser lagt i mønster
TEPPEFLISER: Med kolleksjonen Touch of Timber fra Interface kan du få et gulv med god akustikk, enkelt renhold og mange designmuligheter. Interface

Aktualiseres med nye farger

Fiskebeinsmønster i betong
MODERNE: I dag er det klassiske mønsteret tilpasset moderne hjem, som dette banebelegget i vinyl med grå betonglook. Musum Interiør

En viktig faktor for mønsterets «comeback», også på andre gulv enn heltre, er at det i dag er tilpasset for å passe i moderne hjem.

– Mønsteret aktualiseres jo i dag, med bruk av nye materialer og nye farger, som for eksempel grått. Selv et gammel mønster må moderniseres for å passe inn i tiden og moderne hjem, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør, som blant annet viser til banebelegg vinyl med fiskebeinsmønster med betonglook – et uttrykk mange ønsker hjemme.

Både offentlig og privat

Det er mange som får glede av det tradisjonsrike mønsteret i dag. For det er nemlig ikke bare på privaten fiskebeinstrenden har kommet for fullt.

– Vi ser det særlig i offentlige rom som tiltrekkes av det private, sånn som butikker, restauranter og hoteller. Det er de som drar trenden først, så kommer flere andre typer bygg etter. Det har også blitt populært på kontorer og på ulike institusjoner, der man gjerne ønsker å få inn litt hjemmekos, forklarer Blunck hos Forbo Flooring.

Expona Commersial fiskebein
OFFENTLIG: Også i offentlige lokaler har trenden med fiskebeinsmønster kommet for fullt. Expona Commercial fra Polyflor er en LVT-kolleksjon beregnet til bruk i offentlig miljø. Polyflor

Krever presisjon

Legge fiskebeinsgulv
HÅNDVERK: Gulvlegger Palle Sørensen har lagt mange mønstergulv. Han vet hva som kreves; dette er skikkelig håndverk. Mari Rosenberg/ifi.no

Vil du legge heltregulv i fiskebeinsmønster selv, bør du ha litt trening. Og en dose tålmodighet.

– Alt kan være vanskelig første gangen, når man ikke kan det. Men det er ikke komplisert å legge et fiskebeinsgulv. En gang er den første for alt. Når det er sagt, vil jeg ikke anbefale noen som ikke har noe kjennskap til treverk å gå i gang med fiskebeinsgulv. Da er det nok lurt å sette det bort. Det er tross alt ikke som å legge en klikkparkett, forklarer Frøyse.

Gulvet legges ved at stavene hellimes til undergulet, så du trenger en støpt plate eller et plategulv. Det er viktig med god kvalitet på stavene, at de er nøyaktige i lengde og bredde. Særlig oppstarten er viktig. Får du ikke første lengde rett, kan en liten feil følge deg hele veien.

Dette ble brukt:

 • Hovedbildet: Brunoljet heltre eik – ELEMENT STUDIO
 • EKSPLODERT og HÅNDVERK: Heltre (skal bli naturoljet) – ELEMENT STUDIO
 • OFFENTLIG: Brent, børstet eikeplank av Heywood – ELEMENT STUDIO
 • LVT: Designgulv/LVT Allura – FORBO FLOORING
 • TOLKNINGER: Tekstilgulv Flotex i plankeformat – FORBO FLOORING
 • PARKETT: SAGA Herringbone Grey – SAGA PARKETT/FARVERINGEN SALG
 • TEPPEFLISER: Teppefliser Touch of Timber – INTERFACE
 • MODERNE: Banebelegg vinyl Scape, Bilbao 583 – MUSUM INTERIØR
 • OFFENTLIG: LVT Expona Commercial – POLYFLOR
Les også Gulvtrend fra 1-stav til mønster

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons