Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Fiskebeinsmønsteret gjør solid comeback

Det klassiske mønsteret er tilbake for fullt – med moderne «touch». Gulv i fiskebeinsmønster kan sees overalt, i både private hjem og offentlige lokaler.

 • <b>EKSPLODERT:</b> Trenden med fiskebeinsgulv har eksplodert i det siste. Det merker Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio. De har flere pågående prosjekter der de nå legger fiskebeinsgulv i boliger rundt omkring.

  Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

 • <b>MODERNE:</b> I dag er det klassiske mønsteret tilpasset moderne hjem, som dette banebelegget i vinyl med grå betonglook.

  Foto: Musum Interiør

 • <b>TOLKNINGER:</b> Nå kan du få det klassiske mønsteret i mange ulike moderne tolkninger, og på mange ulike gulvtyper. Her er det lagt tekstilgulvet Flotex i plankeformat.

  Foto: Forbo Flooring

 • <b>TRENDY:</b> I private hjem blir fiskebeinsmønsteret mer og mer trendy. Med heltre kan man få et eksklusivt og klassisk uttrykk. Her brunoljet heltre eik fra Element Studio.

  Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

 • <b>PARKETT:</b> Stor etterspørsel gjorde at SAGA Parkett valgte å lansere parkettgulv i fiskebeinsmønster. – Gulvet er laget for at du skal kunne legge det selv, forklarer Lise Engebretsen hos SAGA Parkett.

  Foto: SAGA Parkett

 • <b>OFFENTLIG:</b> Det er ikke bare i private hjem mønsteret blir mer og mer populært. Her fra Varnerbygget, der det er lagt skikkelig heltregulv i fiskebein.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

Annonse
Annonse
Fiskebeinsgulv heltre

EKSPLODERT: Trenden med fiskebeinsgulv har eksplodert i det siste. Det merker Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio. De har flere pågående prosjekter der de nå legger fiskebeinsgulv i boliger rundt omkring.
(Mari Rosenberg/ifi.no)

Vi har sett det en god stund, men i det siste har trenden eksplodert. Du kan ikke lenger bla gjennom et interiørmagasin uten å få øye på det særegne gulvet. Og ekspertene kan selv bekrefte trenden.

Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio forteller at de for tiden har flere pågående prosjekter der de legger fiskebeinsgulv i boliger, og at salget av slike gulv har økt markant i det siste.

– Det er noe annerledes. Nå har det en lang periode gått i bred, lang plank, og flere vil nå ha noe nytt. Vi ønsker alltid litt forandringer, vi vil ikke ha det alle andre har, sier Frøyse.

Lang tradisjon

Mønsteret, som har navn etter måten det ligner et fiskeskjelett, har tradisjoner som strekker seg langt tilbake til det romerske riket. Da ble fiskebeinsmønster brukt i bygging av veier, fordi de kryssende vinklene i mønsteret gjorde at veiene tålte mer belastning. I senere tid har mønsteret blitt mye brukt på blant annet tekstiler, smykker, tapeter – og ikke minst gulv.

– Bare se på gamle herregårder eller godsslott, som finnes i Sverige, England, Tyskland, Frankrike og flere andre land. Der kan du se heltregulv i fiskebeinsmønster særlig i de store festsalene. Der skulle det være det lille ekstra, og da var fiskebein en måte å vise høy presisjon i utførelse og håndverk, forklarer Frøyse.

Fiskebein i offentlig lokaler

OFFENTLIG: Det er ikke bare i private hjem mønsteret blir mer og mer populært. Her fra Varnerbygget, der det er lagt skikkelig heltregulv i fiskebein.
(Kristian Owren/ifi.no)

Mønsterets mange ansikter

Designgulv i fiskebeinsmønster

LVT: Allura er et designgulv/LVT fra Forbo Flooring, som gir utallige designmuligheter, blant annet for å gjenskape det eksklusive uttrykket et tregulv i fiskebeinsmønster kan gi.
(Forbo Flooring)

Nå er mønsteret tilbake for fullt på gulvet, ikke bare i festsaler, men i private boliger og offentlige lokaler. Og i dag er det ikke bare heltrestav som kan gi det populære fiskebeinsmønsteret. Også produsenter med helt andre typer gulv kaster seg på bølgen – og mønsteret kommer i dag i mange moderne tolkninger, i større formater og flere farger.

– Trenden bare øker. Da er det viktig å legge til rette for at man kan få mønsteret på ulike typer gulv. Noen ganger ønsker man jo det eksklusive uttrykket et fiskebeinsgulv i tre gir, men det er mer praktisk med et annet type gulv, som linoleum eller LVT, forklarer Gunni Marie Blunck, marketing manager hos Forbo Flooring.

Stor etterspørsel

Parkett i fiskebein

PARKETT: Stor etterspørsel gjorde at SAGA Parkett valgte å lansere parkettgulv i fiskebeinsmønster. – Gulvet er laget for at du skal kunne legge det selv, forklarer Lise Engebretsen hos SAGA Parkett.
(SAGA Parkett)

SAGA Parkett lanserte parkett i fiskebeinsmønster for ikke lenge siden. De kunne rett og slett ikke vente lenger.

– Vi har vurdert å ta det inn i flere år, men etterspørselen har vært så stor i det siste at nå måtte vi bare gjøre det. Det ser flott ut og det er noe annet enn det som har vært lenge, sier Lise Engebretsen, markedsansvarlig for SAGA Parkett.

Aktualiseres med nye farger

Fiskebeinsmønster i betong

MODERNE: I dag er det klassiske mønsteret tilpasset moderne hjem, som dette banebelegget i vinyl med grå betonglook.
(Musum Interiør)

En viktig faktor for mønsterets «comeback», også på andre gulv enn heltre, er at det i dag er tilpasset for å passe i moderne hjem.

– Mønsteret aktualiseres jo i dag, med bruk av nye materialer og nye farger, som for eksempel grått. Selv et gammel mønster må moderniseres for å passe inn i tiden og moderne hjem, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør, som blant annet viser til banebelegg vinyl med fiskebeinsmønster med betonglook – et uttrykk mange ønsker hjemme.

Både offentlig og privat

Det er mange som får glede av det tradisjonsrike mønsteret i dag. For det er nemlig ikke bare på privaten fiskebeinstrenden har kommet for fullt.

– Vi ser det særlig i offentlige rom som tiltrekkes av det private, sånn som butikker, restauranter og hoteller. Det er de som drar trenden først, så kommer flere andre typer bygg etter. Det har også blitt populært på kontorer og på ulike institusjoner, der man gjerne ønsker å få inn litt hjemmekos, forklarer Blunck hos Forbo Flooring.

Expona Commersial fiskebein

OFFENTLIG: Også i offentlige lokaler har trenden med fiskebeinsmønster kommet for fullt. Expona Commercial fra Polyflor er en LVT-kolleksjon beregnet til bruk i offentlig miljø.
(Polyflor)

Krever presisjon

Legge fiskebeinsgulv

HÅNDVERK: Gulvlegger Palle Sørensen har lagt mange mønstergulv. Han vet hva som kreves; dette er skikkelig håndverk.
(Mari Rosenberg/ifi.no)

Vil du legge heltregulv i fiskebeinsmønster selv, bør du ha litt trening. Og en dose tålmodighet.

– Alt kan være vanskelig første gangen, når man ikke kan det. Men det er ikke komplisert å legge et fiskebeinsgulv. En gang er den første for alt. Når det er sagt, vil jeg ikke anbefale noen som ikke har noe kjennskap til treverk å gå i gang med fiskebeinsgulv. Da er det nok lurt å sette det bort. Det er tross alt ikke som å legge en klikkparkett, forklarer Frøyse.

Gulvet legges ved at stavene hellimes til undergulet, så du trenger en støpt plate eller et plategulv. Det er viktig med god kvalitet på stavene, at de er nøyaktige i lengde og bredde. Særlig oppstarten er viktig. Får du ikke første lengde rett, kan en liten feil følge deg hele veien.

Oppdatert: 17.12.2019  

Dette ble brukt

Hovedbildet: Brunoljet heltre eik – ELEMENT STUDIO

EKSPLODERT og HÅNDVERK: Heltre (skal bli naturoljet) – ELEMENT STUDIO

OFFENTLIG: Brent, børstet eikeplank av Heywood – ELEMENT STUDIO

LVT: Designgulv/LVT Allura – FORBO FLOORING

TOLKNINGER: Tekstilgulv Flotex i plankeformat – FORBO FLOORING

PARKETT: SAGA Herringbone Grey – SAGA PARKETT/FARVERINGEN SALG

TEPPEFLISER: Teppefliser Touch of Timber – INTERFACE

MODERNE: Banebelegg vinyl Scape, Bilbao 583 – MUSUM INTERIØR

OFFENTLIG: LVT Expona Commercial – POLYFLOR

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]