Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ikke trygt å låne fargekoder av andre

Før du låner veggfarge fra andre bør du teste den der den skal brukes. Hvis du har et annet gulv, vil fargen se helt annerledes ut hos deg.

 • <b>EIK:</b> Fargen S 2010-Y20R er en bra match til dette grålige eikeparkettet fra Saga.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>ASK:</b> Fargen endret seg og ble gul i kombinasjon med et annet lyst tregulv – ask.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>ANDRE:</b> Både gulvet og andre farger i rommet vil påvirke fargen på veggen. Gulv Polareik plank fra Pergo.

  Foto: Pergo

 • <b>GYLLENT:</b> Ethvert treslag har mye egenfarge som vi må ta hensyn til ved valg av veggfarge. Har du teppe som skal med videre, så må det ligge når du tester veggfargen. Gulv Eik plank fra Pergo.

  Foto: Pergo

 • <b>LYS:</b> Vær også obs på at hvordan lyset faller inn i rommet vil påvirke veggfargen. Gulvet her er Shade Oak CloudGrey Plank fra Tarkett.

  Foto: Tarkett

 • <b>RETNING:</b> Veggfargen vil se annerledes ut i et sydvendt vindu enn i et rom med vindu mot nord. Gulvet er parkett i ask fra Tarkett, Prestige Ash Seashell 7967018 001.

  Foto: Tarkett

Annonse
Annonse
Gulv påvirker veggfargen

ANDRE: Både gulvet og andre farger i rommet vil påvirke fargen på veggen. Gulv Polareik plank fra Pergo.
(Pergo)

Saken er at fargen som er «så fin» et sted, ikke er like ens et annet sted. For farger opptrer ulikt i forskjellige lysforhold og påvirkes av andre farger (det er fenomenet med simultankontrast, som spiller oss et puss). Derfor kan du kan ikke stole på at den fargen som er fin hos venninnen din blir like fin hjemme hos deg.

Tenk på gulvet

Gyllent tregulv påvirker fargen

GYLLENT: Ethvert treslag har mye egenfarge som vi må ta hensyn til ved valg av veggfarge. Har du teppe som skal med videre, så må det ligge når du tester veggfargen. Gulv Eik plank fra Pergo.
(Pergo)

Vær spesielt obs på fargen på gulvet. Et lyst tregulv er ikke nøytralt. Som regel er det langt rødere eller gulere enn du tror, og vil påvirke fargene rundt seg. Spesielt i forhold til lyse grå og beige farger er dette en utfordring. En beige farge som er flott mot et gulv med en kjølig gråtone kan bli skittengul og guffen mot et gulere gulv.

For å slippe slike overraskelser må fargen testes der den skal brukes. Det er ingen enkel vei utenom hvis du ønsker et bra resultat.

– Svaret er alltid å se fargen i riktig lys. Det betyr at du må teste farge i rommet som skal males og sammen med de fargene den skal stå sammen med. Simultankontrasten vil alltid være gjeldende, sier fargeforsker Kine Angelo ved NTNU.

Slik justerer du fargen

Hun synes det er fint å hente inspirasjon hos andre, for med koden på en farge du liker, har du et godt utgangspunkt.

– Når du har en farge du liker, er det ofte bare en liten justering som skal til før den stemmer i rommet ditt, sier hun.

 • Virker fargen for blass? Forsøk en lignende farge som er ørlite mer kulørsterk.

 • Virker fargen for sur, med litt grønnstikk? Finn en lignende farge som ser litt mer gylden ut, litt mer rødstikk.

 • Virker fargen for blålig? Forsøk en lignende farge med ørlite mer gulstikk.

 • Virker fargen for gul? Forsøke en lignende farge som heller mer mot blått.
Lyset påvirker veggfargen

LYS: Vær også obs på at hvordan lyset faller inn i rommet vil påvirke veggfargen. Gulvet her er Shade Oak CloudGrey Plank fra Tarkett.
(Tarkett)

Lyset lurer oss også

Gulvet påvirker veggfargen

RETNING: Veggfargen vil se annerledes ut i et sydvendt vindu enn i et rom med vindu mot nord. Gulvet er parkett i ask fra Tarkett, Prestige Ash Seashell 7967018 001.
(Tarkett)

Vær også obs på lysforholdene i rommet.

– En farge i rom med mye dagslys vil se annerledes ut i rom med lite dagslys.

En farge i rom med dagslys fra sør (mest gyllent sollys) vil se annerledes ut i rom med dagslys fra nord. Fra sør er det mest gyllent sollys, men fra nord reflekteres himmellys som er blålig, sier Kine Angelo.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]