Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Mer enn bare farger i fargekartene

  Beckers, Butionx, Fargerike, Nordsjö, Tyrilin
Fargekart inneholder mer enn flotte farger. Her finnes også tips til hvordan stemninger skapes, og hvordan malingene brukes. Her gir vi deg de beste rådene før du går til innkjøp.
Rask
RASK: Alt treverk gulner over tid, selv med optimalt med UV-beskyttelse. Ønsker du et lyst uttrykk som varer over tid, kan det være lurt å beise md en lys farge så tidlig som mulig. Tyrilin

Vi nordmenn elsker å pusse opp og å male om i hus og hytter. Men fargevalg og fargesetting er noe mange av oss føler seg lite trygge på. Derfor gir fargekart med utvalg av farger for vegger, treverk, og gulv god veiledning til sikre og gode valg.

Her får vi som er i villrede hjelp til å danne oss en oppfatning, og med utgangspunkt i fargekartene får du mer treffsikker veiledning i butikken.

«Alt treverk gulner over tid, selv med optimalt med UV-beskyttelse. Ønsker du et lyst uttrykk som varer over tid, kan det være lurt å beise md en lys farge så tidlig som mulig.»

Kilde: Tyrilin – Få fjellets vakre farger og lød

Fargekaker

Energi
ENERGI:Fargen Cortado fra Butinox nyeste fargekart passer godt sammen med den dempede rosa som heter Dus. Butinox

Butinox lanserte tidligere i høst et fargekart med kakediagrammer, som hjelper til med å velge hovedfarge og aksentfarger ved å sette dem i riktig proporsjon til hverandre.

– Med farger i et rom får du noe tilbake, for farger skaper energi. Du kan skape atmosfære etter hva du ønsker og har behov for, rolig og avslappende eller energisk og livlig, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

«Skal hele rommet males i samme farge, bør ikke fargen være for mørk og kulørsterk. Er det enkelte partier eller en vegg som skal fremheves, er valgfriheten større.»

Kilde: Happy Homes – Vakkert, tidløst, personlig

Ta hensyn til gulvet

Gulvet påvirker
GULVET PÅVIRKER: Gulvet er en stor flate, og dets farge vil ha stor innvirkning på måten rommets øvrige farger oppfattes. Fargerike

Men fargekartene er ikke bare inspirasjonskilder til økt fargebruk. Her er også mange gode tips som kan hjelpe deg som skal male til å ta et valg du blir varig fornøyd med. Fargerikes kart med «Årets farge 2019» viser for første gangen også ulike gulv i de forskjellige grønne palettene.

– I Fargerike har vi alltid hatt hele rommet i fokus når vi innreder, og i årets fargekart har vi også med tips på ulike gulvtyper, sier kreativ leder Tale Henningsen.

 «Overvei om du skal male taket i samme farge som veggen for å skape hulestemning. Velg en maling uten for mye glans – jo høyere glans desto mer gjenskinn. Overflaten skal signalisere så mye ro som mulig.»

Kilde: Flügger Farver –Inspirerende innendørsfarger

Enklere å velge

KAMELEONER
KAMELEONER: Lyse farger er som kameleoner. De tar opp farge fra omgivelsene. Nordsjö

Nordsjö har kommet med to nye fargekart i høst, henholdsvis med grå og hvite farger. Her konstaterer de at grått er det nye hvite.

– For å gjøre det enklere å velge riktig gråfarge har vi delt inn fargekartene i grupper etter hvordan de oppleves: gulaktige, rødlige, blåaktige og så videre. De er også delt inn i kategoriene lyse, medium eller mørke gråfarger, forteller Mette Dahl.

– Veiledningene i fargekartene er viktige for å gjøre det enkelt for deg å velge, og for personalet i butikken å veilede deg, sier hun.

«Påfører du første strøk i fargen «Snøheim» på et gulnet panel, kan siste strøk påføres i en annen farge. Da vil du få et lysere resultat, og det er enklere å oppnå de lyse grå og brune fargenyansene uten at den opprinnelige gule fargen påvirker resultatet.»

Kilde: Nordsjö – Levende Panel

ROFYLLT
ROFYLLT:Skap ro der du trenger det mest. Behagelige jordnære farger gir en varm og lun følelse. Beckers

Farger på bildene:

GULVET PÅVIRKER
  • Oxidsort no 87, Fargerike
ENERGI
  • 5927 Cortado, 5930 Dus, Butinox Interiør
KAMELEONER
  • Snøheim 801, Nordsjö
ROFYLLT
  • Vegg:Mohair 653, Frid 863. Dør: Svartpeppar 584, Beckers

Tyrilin: «Få fjellets vakre farger og lød»

Transparente farger vil alltid bli påvirket av underlaget og hvor mye beis som påføres. Lag derfor alltid prøveoppstrøk før du går i gang med hele veggen.

 

Beckers «Mood – Tre rom. Tre forskjellige stemninger

Skap ro der du trenger det mest. Behagelige jordnære farger gir en varm og lun følelse.

 

Butinox: «Fargeguide trendfarger og nøytrale toner»

Åpne romløsninger kan enkelt males i ulike farger for å dele opp rommet i soner. Velg gjerne farger som går ton-i-ton til veggene. Det gir fine og behagelige overganger. Ulike glansgrader på malingen gir en enda mer elegant kontrast.  

 

Nordsjö «Greyish Delights»

 For å forstå hvordan ulike farger vil oppleves i akkurat ditt rom, må du ta hensyn til flere ting:

  • Været, og det naturlige dagslyset påvirker inntrykket, akkurat som hjemmets egne lyskilder.
  • Dagslyset i et nordvendt rom har kaldere lys enn i et rom som ligger sydvendt. Generelt er lyset midt på dagen kaldere enn mykt morgen- og kveldslys.
  • Reflekser som speiler seg gjennom vinduet, samt fra materialer og møb-ler i rommet, påvirker opplevelsen.
  • Kombinasjonen av ulike farger er også viktig - fargen du velger til dine vegger kan oppfattes lysere eller mørkere, sterkere eller svakere, avhengig av hvilke andre nyanser den samspiller med.
  • Glem ikke gulvflaten, som har stor gjennomslagskraft.

 

Les også Maling og tapet i fint følge

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Fargesetting

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: