Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

La stemningen styre fargevalget

Planlegger du å skifte farge på veggene i stuen? Start med å finne stemningen du ønsker i rommet, deretter tar du opp jakten på den rette fargen, tipser erfarne fargesettere.

 • <b>ENERGI:</b> For den som liker varme farger og ønsker et rom som gir energi, kan fargen Frappe fra Butinox være et alternativ.

  Foto: Butinox

 • <b>NY FARGE:</b> Start jakten på ny veggfarge med å finne ut hvilken stemning du liker, og sats på personlig stil og smak.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>LYST OG ROLIG:</b> Dempede grønntoner virker rolige, og i samspill med gulv, sofa og øvrig interiør skapes her en lys og rolig atmosfære.

  Foto: Ragnar Hartvig/Bohus

 • <b>HULE:</b> En mørk og elegant hule får du med mørke vegger og sofa, gulv og øvrig interiør i nyanser av samme farge uten store kontraster.

  Foto: Bohus

 • <b>PERSONLIG:</b> Bruk trendfargene som inspirasjon, men la egen smak styre, og sats på farger og nyanser du liker når du skal velge veggfarge.

  Foto: Nordsjö

Annonse
Annonse

Ifølge erfarne fargesettere begynner folk flest i feil ende, og derfor blir prosessen med å finne riktige farger når vi skal pusse opp unødvendig vanskelig. Feilen er at vi går rett på fargene, uten å tenke gjennom hva vi vil at fargene skal gjøre i rommet.

Finn riktig stemning

Finn farge til hvitt rom

NY FARGE: Start jakten på ny veggfarge med å finne ut hvilken stemning du liker, og sats på personlig stil og smak.
(Kristian Owren/ifi.no)

– Når du skal skifte farge på veggene, bør du starte med å finne ut hvilken stemning du vil ha i rommet. Vil du ha det lyst eller mørkt, varm eller kald farge? Skal den være ren eller støvet? Det bør du finne ut først, sier Karoline Hind Skjæret hos Flügger i Oslo. Hun opplever daglig kunder som står i butikken med fargekart og et vell av fargeprøver, og sliter med å bestemme seg. Men etter at de har snakket litt sammen om stemning og sett på helheten i rommet, løsner prosessen.

Farger du liker

Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox er enig. Når stemningen er definert, kan du starte å se etter farger.

– Spør deg først hvilke farger du trives best med. Farger har en påvirkning på oss, og det er viktig å tenke på funksjonen til rommet når du skal velge farger. Ønsker du beroligende stemning, er blått og blågrønt fine farger. Ønsker du mer energi, er fargene som går mot gult, gulgrønt og den rødlige delen av fargesirkelen mer treffende, sier Bull-Gustavsen.

LES OGSÅ: Slik finner du dine favorittfarger

Dempet grønt på veggen

LYST OG ROLIG: Dempede grønntoner virker rolige, og i samspill med gulv, sofa og øvrig interiør skapes her en lys og rolig atmosfære.
(Ragnar Hartvig/Bohus)

Ikke la trendene styre

Mørk hule i stua

HULE: En mørk og elegant hule får du med mørke vegger og sofa, gulv og øvrig interiør i nyanser av samme farge uten store kontraster.
(Bohus)

Ekspertene er tydelige på at nøkkelen til et vellykket resultat ligger i å satse på egen smak framfor å velge det som er trend. For å finne hva du selv trives best med er et moodboard eller stemningskart et anbefalt hjelpemiddel.

– Den største feilen de fleste gjør er å gå slavisk etter trendfarger og hjemmene til bloggere, sier Cathrine Storesund hos Fargerike Raglamyr i Haugesund. – Start med deg selv, finn ut av egne ønsker og behov, og vær stolt av deg selv, oppfordrer hun.

Husk gulvet og eksisterende møbler

Hvis det kun er veggfargen som skal endres, er det viktig å ta hensyn til eksisterende gulv og møbler. Ikke la deg lure av at sofaen er grå og gulvet er lyst tre.

– Bruk store fargeprøver og sammenlign fargen mot møbler og andre ting i rommet. På den måten får du sett om du virkelig liker fargen, og om den stemmer med undertonen i det man allerede har, sier Karoline Hind Skjæret.

Ta med sofaputen

Et praktisk tips til slutt: Ta med en pute fra sofaen til fargehandleren når du skal vurdere fargene. Da kommer du raskere fram til farger som vil fungere i din stue, tipser ekspertene.

Personlige interiørfarger

PERSONLIG: Bruk trendfargene som inspirasjon, men la egen smak styre, og sats på farger og nyanser du liker når du skal velge veggfarge.
(Nordsjö)

Oppdatert: 17.12.2019  

Dette ble brukt

Hovedbilde/ENERGI:

Vegg: Butinox Interiør Stue & Sov Matt, farge 5926 Frappe – BUTINOX INTERIØR

Karm: Farge 5930 Dus – BUTINOX INTERIØR

Bord: Quick Bengalack, farge 5933 Årgang – QUICK BENGALACK

LYST OG ROLIG:

Lys grønnfarge: Klassisk Grønn – NORDSJÖ IDÉ & DESIGN

Mørk grønnfarge: Klassisk mellomgrønn – NORDSJÖ IDÉ & DESIGN

HULE:

Veggfarge: Signatur lys – NORDSJÖ IDÉ & DESIGN

Farge brystning: Signatur mørk – NORDSJÖ IDÉ & DESIGN

PERSONLIG:

Fargeprøver: CF19 ColourFutures 2019-palett – NORDSJÖ

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]