Kategorier

Meny

Konto

Fargesetting med kontrastfarger

Kontrastfarger har evnen til å fremheve hverandre. For eksempel kan en dristig detalj i knall oransje mot en blågrønn vegg være det lille som gjør at veggen står enda vakrere frem. Her er en oversikt over kontrastfargene.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Fargesetting med kontrastfarger

Foto: Fargerike, Beckers, Butinox Interiør

Kontrastfarger ligger rett ovenfor hverandre på fargesirkelen. Rødt mot grønt, blått mot gult, oransje mot turkis og gulgrønt mot lilla. Redd for at helheten skal bli glorete? Det blir det ikke, så lenge du har et bevisst forhold til intensiteten og mengdeforholdet mellom fargene.

Det er nemlig ikke så mye som skal til. En liten detalj i en kontrastfarge kan ha stor effekt på helheten, og den lille kontrasten kan få hovedfargen til å stråle opp til sitt fulle potensial. 

Dele på Pinterest Detaljene i blågrønn får det oransje til å stå frem ekstra, og forhindrer at alt blir en

Detaljene i blågrønn får det oransje til å stå frem ekstra, og forhindrer at alt blir en "oransje grøt".

Bruker du kontrastfarger med kraftig farge, kan du gjerne være litt forsiktig med mengde. For kraftige kontrastfarger i stor mengde satt opp mot hverandre kan fort bli bråkete. For et mer dempet inntrykk, bruk med dempede farger. Selv kontrastfarger blir mildt stemt mot hverandre med mye hvitt eller sort i fargene

Dele på Pinterest Rødt og grønt er kontrastfarger.

Rødt og grønt er kontrastfarger.

Fargesirkelen

Så hvilke farger er kontrastfarge med hverandre? NCS Colour Center Norge har illustrert dette i fargesirkelen:

Dele på Pinterest Fargesirkelen

Når du har valgt en hovedfarge du ønsker å bruke, gjør et stort sprang på fargesirkelen. På motsatt side av sirkelen finner du nemlig kontrastfargen – og det er motsetninger som fremhever hverandre. 

Dele på Pinterest I dette rommet er det nokså store mengder av hver av de to kontrastfargene, men fordi de inneholder en del sort fungerer det fint likevel.

I dette rommet er det nokså store mengder av hver av de to kontrastfargene, men fordi de inneholder en del sort fungerer det fint likevel.

Mer informasjon

NCS Colour Center

Beckers

Butinox Interiør

Fargerike

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]