IFI logo

Sparkle tak og feste papirstrimmel

Har du nye gipsplater i taket og skal i gang med strimling og sparkling? Da bør du følge med her. I denne filmen viser vi deg hvordan du setter i gang, hvordan du påfører papirstrimmel i skjøter, og i overganger mellom tak og vegg.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å sparkle tak kan virke skummelt om du aldri har gjort det før, men det er ikke så vanskelig. Det viktigste er å jobbe systematisk og gjøre et godt stykke grunnarbeid. Det fine med å sparkle er at feil og mangler i de fleste tilfeller kan rettes opp og utbedres. For å vise hvordan det gjøres, fikk vi hjelp av malermester Åsa Schaanning hos Jordan.

1. Planlegg

Det første du bør gjøre før du setter i gang å sparkle taket er å legge en plan. Finn frem riktig verktøy og finn et sted du ønsker å starte. Det er lurt å jobbe i etapper, tar du for store områder om gangen risikerer du at sparkelmassen begynner å tørke før du får på papirstrimmelen. Det kan være lurt å måle opp hvor lange skjøtene langs gipsplatene er, slik at du kan kutte opp papirstrimmelen i riktig lengde på forhånd.

 

– Om du har skader i gipsen, som hull i kanter eller mellom forsenkede kanter og lignende, så bør dette sparkles først med en herdene masse, eller en grov sparkelmasse slik at gipssparkelen og papiret har et rett og pent underlag, sier Schaanning.

Se flere bilder
sparkle tak, strimmel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ETAPPER: Det er lurt å jobbe i etapper. Tar du for store områder om gangen risikerer du at sparkelmassen begynner å tørke før du får på papirstrimmelen. 

2. Påfør sparkel

Før vi kan legge på papirstrimmel trenger vi et lag med sparkelmasse. Det er viktig at sparkelmassen er en egnet sparkelmasse til strimling. Her finnes det flere teknikker du kan benytte deg av for å få sparkelen fordelt på overflaten.

– Jeg ville nok påført sparkelen ved å dra den langs skjøten, men for folk som ikke har sparklet før eller ikke har mye erfaring ville jeg nok anbefalt å tverrsparkle. Ved å tverrsparkle påfører du mindre sparkelmasse om gangen og det er enklere å få sparkelen på overflaten, sier Schaanning.

 

 

Se flere bilder
Påføre sparkel, sparkle tak

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PÅFØRE SPARKEL: For de som ikke har så mye erfaring med å sparkle, ville jeg nok anbefalt å tverrsparkle. Da påfører du mindre sparkelmasse om gangen og det er enklere å få sparkelen på overflaten, sier Schaanning.

3. Påfør papirstrimmel

Når du har fått på et jevnt lag, og riktig mengde sparkelmasse er det neste steget å feste en papirstrimmel langs skjøtene. Strimmelen plasseres med midten av strimmelen sentrert direkte over skjøten.

– Når strimmelen er plassert riktig, drar du sparkelspaden langs papirstrimmelen. Det er viktig å ha riktig vinkel på sparkelspaden. Ikke bruk alt for mye kraft, da kan du ende opp med å skade papirstrimmelen, det ønsker vi å unngå.  Om du er uheldig og får en brett på strimmelen. Er det bare å løsne strimmelen frem til det punktet hvor bretten er, og dra over på nytt, sier Schaanning.

– Det er viktig at det er nok sparkelmasse bak strimmelen, om det ikke fester seg sparkel på hele baksiden av papirstrimmelen, risikerer du at det dannes bobler som skaper ujevnheter på overflaten, legger hun til.

 

 

Om du skal kutte papirstrimmelen ved en overgang eller en ende, bruk sparkelspaden for å holde strimmelen på plass, og riv av.

Se flere bilder
papirstrimmel, sparkle tak

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PAPIRSTRIMMEL: – Det er viktig at det er nok sparkelmasse bak strimmelen, om det ikke fester seg sparkel på hele baksiden av papirstrimmelen, risikerer du at det dannes bobler som skaper ujevnheter på overflaten, sier Schaanning.

4. Påfør papirstrimmel i hjørner

Før vi legger på papirstrimmel i hjørnene, skal de være skarpe og fine. Dra sparkelen med sparkelspaden kontrollert langs skjøten for å få en rett og fin kant.

 

– Før du kan feste papirstrimmelen i hjørnet, tar du og bretter den. Det er viktig når vi fester strimmelen og ikke bruke for mye kraft. Utsiden av sparkelspaden er spiss, og om du bruker for mye kraft kan du ende opp med å lage hull i papirstrimmelen, da mister den litt av poenget, sier Schaanning.

Se flere bilder
brette papirstrimmel, sparkle tak

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BRETT STRIMMELEN: – Før du kan feste papirstrimmelen i hjørnet, tar du og bretter den, sier Schaanning.

5. Aldri for sent å snu

Det som er fint med å sparkle, er at det alltid er mulig å fikse feil og mangler, da går du bare et steg tilbake i prosessen. 

– Så lenge sparkelmassen fortsatt er fuktig, er det fullt mulig å fjerne papirstrimmelen og ha på en ny om du ikke er fornøyd med resultatet, avslutter Schaanning.

Underveis er det viktig å huske å sparkle alle skruehull. 

Å sparkle tak er en prosess som foregår over flere dager, og i flere etapper. Når du er ferdig bør du til sammen ha sparklet tre lag.

 

Se flere bilder
sparkle tak, ta av papirstrimmel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SNU OM DU MÅ: Er sparkelmassen fortsatt fuktig, er det fullt mulig å fjerne papirstrimmelen og ha på en ny om du ikke er fornøyd med resultatet, sier Schaanning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.