IFI Logo

Slik velger du riktig rull og rullebøyle

Male innendørs
Slik velger du riktig rull og rullebøyle
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Oppdatert (Publisert )

Bred eller smal, tykk eller tynn bust? Hva er egentlig den beste rullen for allmenn bruk? Det er mye å tenke over når du skal handle verktøy til malerjobben. Malermester Roger Fridheim hos Flügger kommer med råd om hvordan du tar de riktige valgene.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Det sies at godt verktøy er halve jobben, det gjelder også når du skal male. Men det er ikke alltid like lett å vite hvilken type rull du skal velge. Ifi.no har vært innom Flüggers butikk og arbeidslokaler i Waldemar Thranes gate i Oslo, for å spørre malermester Roger Fridheim om råd.

Roger og ruller

STORT UTVALG: Med stort utvalg kan det være vanskelig å velge rett rull. Sett deg inn i hva du skal male, og hvilken type maling du skal bruke, da er det enklere å finne riktig rull. Det er aldri feil å spørre om rå...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

1. Rullebøyle

Før du velger rull, må du velge en rullebøyle. På de eldre rullebøylene er rullemekanismen plassert på bøylen og ikke i rullen. Ulempen med det er at om du søler maling på mekanismen og den får tørke, kan det være vanskelig å bruke rullen neste gang du maler.

– Har du fått gammel maling inni rullemekanismen, kan det føre til at rullen ikke ruller skikkelig, og rullen ender opp med å skli langs overflaten og lage striper.

– Derfor vil jeg sterkt anbefale de nye bøylene som er helt slette. Da kjøper du ruller som har rullemekanismen i rullen, som du bytter ut hver gang du maler uansett. Rullene er litt dyrere, men du sparer det inn på at du har rullebøylen mye lenger, sier Fridheim.

Rullebøyler

RULLEBØYLE: Du kan få rullebøyle med eller uten rullemekanismen på bøylen. De som har rullemekanismen på rullen istedenfor, varer ofte mye lenger fordi de er lettere å vedlikeholde.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

2. Bredde på rullen

Skal du male store flater, som for eksempel slette vegger eller tak, så trenger du en litt større rull. En bred rull vil være enklere å holde rett når du ruller malingen på veggen.

– Til større flater vil jeg anbefale en 24 cm rull fremfor en 18 cm rull. Det er hverken vanskeligere eller tyngre å bruke en rull på 24 cm. En bredere rull har også mange fordeler.

–  Det går raskere å male og det er mindre risiko for at malingen tørker i overgangene, og det minsker risikoen for å få flere rullegater, sier Fridheim.

Roger og rull

BREDDE: Du får ruller i ulike dimensjoner og bredder. Roger Fridheim anbefaler å bruke en 24 cm rull til større flater. Med bredere ruller er det enklere å rulle rette linjer. 

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

3. Type rull

Du får mange forskjellige typer ruller. Noen ruller er tilpasset ulike typer overflater, og noen er tilpasset ulike typer maling.

– I hovedtrekk så har vi en grov og en fin rull. De fine er ofte lavere i strukturen, men de trenger ikke å være det. De som er grove er ofte litt tykkere i busten. Med en tykkere bust er det enklere å ha kontakt med overflaten. Det gjør også at det ikke blir like mye trykk på kantene, da unngår du feite kanter, sier Fridheim.

– Skal du male en slett vegg, er det som oftest en pen og fin overflate. Det kan være en gipsplate, helsparklet betong eller en pusset vegg, da ønsker du som oftest en fin struktur på rullen.

Ulike ruller

STORT UTVALG: Med stort utvalg kan det være vanskelig å velge rett rull. Sett deg inn i hva du skal male, og hvilken type maling du skal bruke, da er det enklere å finne riktig rull. Det er aldri feil å spørre om rå...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no


Svær rull

KURIOSITET: Du kan også få veldig brede ruller, men de blir oftest brukt av profesjonelle fagfolk til å «slette» etter de har sprøytet på maling. De store rullene blir mer en kuriositet for mannen i gata.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

4. Bakomrull

Bakomruller har tradisjonelt blitt brukt for å komme til bak steder du ikke fikk malt med en vanlig rull, for eksempel bak radiatorer eller vasker. I dag blir den brukt til mye mer, og de kommer i ulike strukturer, bredder og tykkelser.

– Bakomrullene viste seg å ha mange flere gode egenskaper enn først antatt. I dag blir de for eksempel ofte benyttet til utsparinger, og steder du ikke kommer til med en stor rull. Mange bruker bakomrullen før de maler veggen med en stor rull. Det er vanlig å gå rundt kantene og få rullestruktur så nærme taket eller lister som mulig, sier Fridheim.

Bakomrull

BAKOMRULL: Bakomruller er veldig praktiske når du ikke kommer til med en vanlig rull. Den er også fin til å male så nærme kanter og lister som mulig, slik du får rullestruktur.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FARGETV

Er du en av de som liker litt kortere videosnutter? Roger kan du også finne på våres TikTok-kanal.


Les mer

Relaterte emner

Annonse
Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.