IFI logo

Male panel, raskt- og effektivt!

Har du et gammelt gulnet furupanel som burde males? Om du maler panelet kan du enkelt få en overflate som ser ny og delikat ut, men det er noen ting som er viktig å tenke på. I denne videoen deler Eirik Larsen hos Gjøco sine beste tips til hvordan du får det peneste sluttresultatet.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hvordan få riktig rullestruktur? Hvor mange bord om gangen, og må jeg grunne? I denne videoen svarer Eirik Larsen hos Gjøco på alle de spørsmålene når han viser hvordan du maler panel, raskt- og effektivt.

1. Dette trenger du

  • Interiørvask
  • Grunning
  • Maling 
  • Sparkel / slipepapir
  • Maskeringstape 
  • Dekkefilt
  • Malerrulle til panel
  • Etterstrykerpensel
  • Langpensel/Radiatorpensel
Se flere bilder
verktøy

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DETTE TRENGER DU: For å male panel trenger du ikke så mye verktøy. Det viktigeste er å ha riktig pensel og rull. En smal rull og en pensel til å etterstryke vil gi best resultat. Det er også anbefalt å bruke en langpensel/radiatorpensel der det er vanskelig å komme til.

2. Vask

Før du starter med grunning og maling kan det være smart å vaske og rengjøre overflaten. Fjerner du fett og smuss, da får du bedre vedheft, som betyr at malingen vil sitte bedre.

3. Grunning

Har du et ubehandlet panel, så er det viktig av du grunner det, gjerne med to strøk, sier Larsen.

– Bruker du grunning på et ubehandlet panel så beskytter du kvistene fra å trenge igjennom slik du får skjemmende og brune ringer.

– En god grunning gir også bedre vedheft, og du kan sperre den gule misfargingen på gammelt panel fra å trenge igjennom. I tillegg fyller du opp sprekker, porer og gjør overflaten slettere og penere til du skal male, sier han.

Et lite tips! Du kan også få farge i grunningen slik du kan prøve fargen på forhånd, og se hvordan det blir.

Se flere bilder
Grunning

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRUNNING: Grunning er viktig. Den gir bedre vedheft, og beskytter kvister fra å trenge gjennom å gi skjemmende brune ringer. For å få en indikasjon på hvordan malingen vil se ut, kan du få farge i grunningen.

4. Prøv deg frem

Når du starter å male panelet er det viktig å bli kjent med malingen.

– Det kan være lurt og ta et og et bord om gangen i starten, og øk hekker antallet etter hvert som du blir komfortabel med produktet og du ser at du får det til, sier Larsen.

– Når du skal male panel er det lurt å bruke en rull for å påføre malingen jevnt og fyldig, og en pensel til å etterstryke malingen jevnt utover slik du ikke får rullestruktur, men at du heller får en slett og fin penselstruktur. Det ser aller penest ut på panel, sier han.

Se flere bilder
Male panel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PRØV DEG FREM: Det anbefales å bli kjent med malingen, start derfor aldri å male for mange panelbord om gangen. Start med et og ta flere etter hvert som du blir med komfortabel med produktet.

5. Jobb i par

Om du ønsker å gjøre jobben ekstra raskt og effektivt, så kan det være fint å være to personer.

– Da kan en person rulle på malingen, og ta detaljer der du ikke lett til, så går nummer to over og etterstryker med pensel rett etterpå. Da går det veldig raskt og du får utrolig god flyt på malingen, sier Larsen.

Se flere bilder
pensel, rull

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

JOBB I PAR: Det er alltid mer effektivt å være to når du maler, spesielt når du maler panel. Da kan en påføre malingen med rull, og den andre kan gå etter for å etterstryke med pensel for å få skikkelig penselstruktur.

6. Bort med tapen

Etter du er ferdig med å male så er det lurt å ta av tapen med en gang, da får du den peneste overflaten og skjøten.

– Ta tapen av med en gang, få den bort fra overflaten og nyt resultatet, avslutter Larsen.

Se flere bilder
Maskeringstape

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TAPE AV: Maskeringstapen bør fjernes med en gang du er ferdig å male, ikke la den stå til malingen tørker. Det vil gi den peneste overflaten og de peneste skjøtene.

Dette brukte vi i filmen

Grunning, vask og maling:

Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.