IFI logo
Se flere bilder
Tradisjonshåndverk gir nytt liv til gamle møbler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Tradisjonshåndverk gir nytt liv til gamle møbler

Linoljemaling og interiøroljer er produkter vi har brukt i flere hundre år her i Norge. Har du et eldre tremøbel er sjansen stor for at det trenger å pusses opp. Tradisjonsrike og historiske produkter kan være midt i blinken når du skal ta gamle møbler inn i et moderne hjem.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er ofte ikke kvaliteten på møbelet det skorter på, men eldre tremøbler har det med å gulne eller flasse i lakken. Kanskje har det dukket opp noen skjolder etter tiår med eksponering for sol, eller noen ringer etter varme kopper på den gamle bordoverflaten.

Å pusse opp et gammelt møbel er noe alle kan få til, men det er noen steg i prosessen som bør gjøres riktig for å få et godt resultat. Enten du vil slipe det ned og lakke opp på nytt, male eller olje deler av møbelet - eller kanskje hele - så lykkes du med oppgaven med litt god planlegging.

 

I denne artikkelen viser Zane Vucena fra Miljømal hvordan hun pusser opp et gammelt bord. Hun skal male beina med linoljemaling, og legge på en pigmentert interiørolje på bordflaten. 

I denne videoen tar Zane Vucena hos Miljømal deg gjennom stegene for å pusse opp, og male et gammelt trebord.

Forberedelser

Det første du må gjøre er å finne deg en god arbeidsplass hvor du kan bevege deg fritt mens du jobber. Før du starter er det smart å ha det du trenger av produkter og verktøy klart. Det gamle ordtaket; godt forberedt er halvveis fullført, stemmer absolutt når det kommer til maling. Her er det vi brukte til oppussing av dette bordet:

  • Wibo Linoljemaling
  • Wibo Interiørolje
  • Filler
  • Slipemaskin og slipepapir
  • Egnet rengjøringsmiddel
  • Naturbustpensel

Slip bordet

Før du kan sette i gang er det viktig å få fjernet så mye av den gamle overflatebehandlingen som mulig. Bruker du en interiørolje bør du slipe nok til at treverket er bart. Det er fordi oljen skal få trekke inn i treverket. På flater hvor det skal benyttes en maling er det ikke like viktig at du kommer helt ned til treverket, da det dannes en hinne.

– Ta deg god tid, og slip bordflaten godt. Bruk gjerne en slipemaskin på de større flatene, og et slipepapir for å komme til i kriker og kroker, sier Zane Vucena.

Når du har slipt godt og lenge, så sliper du litt til. Deretter er det på tide å vaske bordet.

 

– Det er viktig at overflatene blir skikkelig avfettet og avstøvet før du setter i gang og maler. Bruk en fuktig klut med eddikvann til å rengjøre møbelet. Ta deg god tid og rengjør skikkelig, sier hun.

Se flere bilder
Slipemaskin, fjerne overflatebehandling.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLIPE: Om du skal behandle et gammelt trebord med interiørolje, er det viktig å få bort den gamle overflatebehandlingen. Da får oljen trekke godt inni treverket. En slipemaskin gjør jobben mer effektiv.

Mal med linoljemaling

Når bordet er rent, er neste steg å male. Støvsug godt under bordet, eller flytt det, så det ikke står i støvet etter pussingen. Da unngår du at støv fra gulvet virvler opp mens du maler, og legger seg på den nymalte overflaten.

En linoljemaling er forholdsvis tynn, noe som gir en veldig fin overflate på eldre tremøbler. Det betyr nemlig at du beholder den originale trestrukturen, og det blir et veldig fint og naturlig resultat.

– Jeg starter med å male beina på bordet først. Maler du med linoljemaling er det viktig at du bruker en naturbustpensel, og maler tynt. Da får du det beste sluttresultatet. Jeg anbefaler også at du bruker en rund pensel, den er ideell for presisjonsarbeid og for detaljerte områder, sier Zane Vucena.

 

Til å male dette bordet bruker hun Wibo Linoljemaling, med fargekoden 8500-N fra NCS.

Se flere bilder
Zane Vucena og Josefine Rydergren maler med linoljemaling.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LINOLJEMALING: – Maler du med linoljemaling er det viktig at du bruker en naturbustpensel, og maler tynt. Da får du det beste sluttresultatet, sier Zane Vucena.

Beskytt bordflaten

Interiørolje er en type olje som brukes til å beskytte treverk innendørs. Den er avgjørende for å holde bordplaten fin, og vil beskytte mot søl og slitasje. I tillegg gir den en veldig fin lød til treverket, og forsterker treets naturlige skjønnhet. Oljen kan du få uten farge eller med naturlige fargepigmenter.

– Du kan velge om du vil påføre interiøroljen med pensel eller med en fille. Med en pensel vil du kunne jobbe oljen mer inn i treverket, og fargen kan oppfattes noe mørkere. Med en fille vil du kunne påføre oljen raskere, og du har mer kontroll under påføringen. De to teknikkene gir to forskjellige utrykk, så bruk den som gir det resultatet du ønsker, sier Vucena.

 

– Til dette bordet bruker vi en prøveboks med Wibo Interiørolje. Interiøroljen er veldig drøy, og vi brukte bare halve prøveboksen på 50 ml til å olje hele bordflaten. Fargen som blir brukt heter SnusMumriken, og er en blåfarge med grønnskjær i seg, avslutter hun.

Se flere bilder
Wibo Interiørolje, pensel og fille.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

INTERIØROLJE: En interiørolje bevarer treverket, og beskytter mot søl og daglig slitasje, samtidig som den fremhever treets naturlige skjønnhet. Interiøroljen kan påføres med en pensel eller med en fille.

Se flere bilder
påføre Interiørbeis med fille

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FILLE: Med en fille vil du kunne påføre oljen raskere, og du har mer kontroll under påføringen.         

Mange fargemuligheter

Wibo Interiørolje kan blandes i nesten alle farger, men du får den også upigmentert for deg som vil beholde treverkets egen fargepalett.

 

Foruten SnusMumriken, som ble brukt til å male dette bordet, finner du fargesprakende farger med navn som Pikachu, Tarzan, Snorkfrøken, Shrek og enda flere.

 

Det samme gjelder for øvrig linoljemalingen. Om du foretrekker nøytrale, lyse farger, eller vil ha en farge hentet rett fra regnbuen, er du garantert å finne et alternativ som passer for ditt hjem. Nå er det bare å sette i gang med det neste møbelprosjektet!

Wibo Interiør olje kan benyttes på alle treslag, finer, tak, veggpanel og mer.    

Se flere bilder
Wibo Interiørbeis, ulike farger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MANGE FARGER: Wibo Interiørolje kan blandes i nesten alle farger, men du får den også uten fargepigmenter om du vil beholde treverkets egen fargepalett. Miljømal har fargesprakende farger med navn som Pikachu, Tarzan, Snorkfrøken, Shrek og enda flere.

Mal vegger og listverk med linoljemaling og Wibo Natura

Linoljemaling kan brukes på veldig mange overflater. I denne videoen kan du se hvordan du maler vegger og listverk med Wibo Linoljemaling og Wibo Natura.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.