IFI logo
Se flere bilder
God som ny med spraymaling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

God som ny med spraymaling

De aller fleste har noen gamle blomsterpotter, kurver, bilderammer eller lignende som har sett bedre dager. Istedenfor å kaste dem kan du friske dem opp med spraymaling. Det er fort gjort, og du vil bli overrasket over hvor enkelt det er.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

I stedet for å kaste gamle ting på dynga, kan du ta sprayboksene fatt, og gi nytt liv til gamle favoritter, inne som ute. Eller du kan gjøre gjenstander som har gått ut på dato trendy igjen.

Nettopp det viser Øyvind Lunde og Vanessa Marthinsen Wettergreen fra IBG når de demonstrerer hvordan du kan friske opp gamle blomsterpotter, kurver, lamper og mer enkelt med spraymaling. Hos IBG har de spraymalinger i 209 forskjellige farger, og mange stilige effekter. Da er det umulig å ikke finne noe du liker. Her er tipsene for deg som ønsker å prøve det selv. 

Se flere bilder
Øyvind Lunde, utvalg av spraymalinger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STORT UTVALG: Spraymaling finnes i utallige farger og kule effekter. Øyvind Lunde poserer med noen av dem han har tatt med seg

Før du setter i gang

Det kreves ikke så mye forarbeid når du skal spraymale og friske opp slitte gjenstander. Det er sterkt anbefalt å gjøre det utendørs, og helst et sted hvor det ikke blåser. Lag deg selv en arbeidsstasjon, og dekk til med papp eller malerfilt. Finn også frem et par med gummihansker og en beskyttelsesmaske. Det er også anbefalt å unngå å ta på deg favorittøyet, ha gjerne på deg noen klær du ikke er redd for å søle på. Når det er gjort kan du finne frem sprayboksen og sette i gang.

Se flere bilder
Malerfilt

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DEKK TIL: Det er lurt å dekke til med malerfilt eller papp før du setter i gang og spraymaler. Da slipper du å bekymre deg for malingsøl. 

Riste er viktig

Det viktig å riske sprayboksen godt. Det er ikke nok å riste den i 10-15 sekunder. Å riste godt er viktig for et godt sluttresultat. 

– For at malingen skal blandes godt skal du riste i minimum to minutter. Det er lenge, så sett på stoppeklokken og rist i vei, sier Øyvind Lunde.

Grunnen til at malingen skal ristes godt før bruk er for å blande innholdet som pigmenter, bindemidler og andre tilsetningsstoffer. Om en boks har stått stille over tid vil pigmentene skille seg, derfor trenger de å ristes godt slik at alt blandes godt.

Se flere bilder
riste spraymaling, sprayboks

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIST: Det er viktig å riste sprayboksen godt før bruk. Rist i minimum to minutter slik at malingen får blandet seg godt.

Spray i vei

Når spraymalingen er ristet godt, er du klar for å sette i gang! Men før du trykker på avtrekkeren, er det noen små tips som kan spare deg for litt frustrasjon – og kanskje til og med noen uventede kunstverk på feil sted.

– Det er viktig å huske at de aller fleste spraybokser har en sikkerhetsring som er under dysen. Denne må fjernes før du kan sette i gang. Vipp av dysen og hold boksen opp ned slik ringen faller ut. Sikkerhetsringen er der for at du skal slippe å komme borti dysen og spraye når den står lagret, sier Wettergreen.

Se flere bilder
Sikkerhetsring under dysen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SIKKERHETSRING: Under dysen på boksen sitter en liten ring som må fjernes før du kan spraye.

Før du setter i gang bør du teste sprayen litt for å få frem fargen og for se at alt er som det skal være. Og husk: på med masken!

– Det er viktig å ha litt avstand fra det du skal spraymale, helst 20 centimeter. Holder du boksen for nærme vil det begynne å renne. Spray i små sekvenser om gangen, sier Wettergreen.

Malingen tørker relativt raskt, og etter 5-10 minutter er den fingertørr. 

Se flere bilder
Spraymaling med farge, testspray

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TESTSPRAY: Før du setter i gang er det fint å gjennomføre en liten testspray.


Se flere bilder
Bringebærfarge, hvit blomsterkrukke

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FØR: Denne hvite blomsterkrukken kunne trengt litt farge. Vanessa Marthinsen Wettergreen valgte en bringebærfarge som hun mente ville se bra ut.


Se flere bilder
Bringerbærfarget blomsterkrukke

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ETTER: Bringebærfargen gjorde absolutt susen, ganske friskt, ikke sant?

Spesialprodukter

Det finnes også spraymaling som betegnes som spesialprodukter, og som har mange stilige effekter. For eksempel marmorering som Øyvind Lunde har tatt med seg.

– Jeg startet med å male en krukke med sort spraymaling, og nå skal jeg legge på en sølvfarget marmorering. Det er tynne strimler som spyttes ut av boksen og som legger seg pent på overflaten. Det er viktig å ikke spraye på for mye, og gi seg i tide. Avstanden du holder sprayboksen på, påvirker sluttresultatet. Jo nærmere du holder boksen, desto tettere vil strimlene feste seg, sier Lunde.         

Se flere bilder
marmoreringseffekt spraymaling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MARMORERING: En effektspray som gir et marmorlignende utseende kan være fin å bruke på gjenstander som allerede er malt.

Større gjenstander

Det er ikke bare småting som krukker og glass som kan spraymales, men også større gjenstander. Husk at store objekter krever mer maling, og kanskje det ikke er nok med én sprayboks. Lunde har tatt med seg en gammel utelampe han har hatt i mange år.

Se flere bilder
utelampe

Foto: iver Valkvæ/ifi.no

UTELAMPE: Det er også fult mulig å spraymale større gjenstander, som for eksempel denne utelampen som har sett bedre dager.

– Denne utelampen er sikkert 20 år gammel, og har sett bedre dager. Den har flasset fælt, og trenger litt ny maling. Jeg har maskert glasset på lampen, for vi ønsker ikke å søle maling på det, sier han.

Det anbefalt å spraye på et lag med grunning før toppstrøket.

–  Fordelen med en grunning er at du får et jevnt og godt underlag, og du tetter porer i underlaget slik at finishen blir jevn og fin. Ønsker du en topplakk, finnes det i ulike glansgrader. Ved siden av å gi malingen en blank eller matt overflate, får du en sterkere overflate, avslutter Lunde.

Grunningen tørker på 5-10 minutter.    

Se flere bilder
grunnet utelampe

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GRUNNET: Før det ble påført et toppstrøk ble utelampen grunnet. Grunningen gir et jevnt og godt underlag, og tetter porer slik at finishen blir jevn og fin.


Se flere bilder
ferdig spraymalt utelampe

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GOD SOM NY: Slik ble utelampen seende ut etter kun en runde med spraymaling. Det går også an å legge på en transparent topplakk i ulike glansgrader for en ekstra fin finish.


Se flere bilder
spraymaling, sluttresultat

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SLUTTRESULTAT: Her er en samling med alt som fikk en runde med spraymaling.

Før og etter

Flere før- og etterbilder kan du se i bildekarusellen øverst i artikkelen.

Mer informasjon
Les mer
Spraymaling
  • Denne spraymalingen er av akryl, akkurat som malingen i en malingspann.
  • En fordel med akrylmaling er at den tørker raskt og dermed ikke renner på samme måte som en oljebasert spraymaling.
  • Det er drivgassen i boksen som gjør at du bør bruke maske, ikke selve malingen.
  • Spraymalingen tørker på cirka 15 minutter, og fordelen med det er at du enkelt kan jobbe lag i lag.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.