Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Puss opp med god samvittighet

Om din personlige økonomi tillater det, er det ingen grunn til å la generell økonomisk usikkerhet legge lokk på oppussings...   Bilder av: Jan Lillehamre/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Prognosesenteret, ifi.no
Om din personlige økonomi tillater det, er det ingen grunn til å la generell økonomisk usikkerhet legge lokk på oppussingsplanene. Tvert imot, folks private forbruk er en positiv og viktig faktor når det kommer til landets økonomiske vekst. Og det er faktisk ganske vanlig å oppgradere hjemmet i nedgangstider.
- Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig, sier Kåre Elnan fra Prognosesenteret.
- Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig, sier Kåre Elnan fra Prognosesenteret.

- Vi er inne i en tid der oljenæringen sliter, og mange frykter for den økonomiske utviklingen i Norge. Står vi foran økonomiske nedgangstider, eller vil vi komme over «krisen» uten varige mén? Svaret på dette spørsmålet ligger i stor grad i våre egne hender, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

Ifølge han utgjør folks private oppussingsplaner en viktig del av landets totaløkonomi.

- Stenger Ola og Kari lommeboken og legger forbruket på is, kan det gå mot trangere tider. Om vi derimot øker forbruket, vil det kunne bidra til fortsatt økonomisk vekst – og gode tider i årene som kommer. Renovering, oppussing og tilbygg i egne boliger er en viktig del av vårt private forbruk, forklarer han.

Tror veksten fortsetter

I fjor brukte norske husholdninger nesten 67 milliarder kroner på å pusse opp.
I fjor brukte norske husholdninger nesten 67 milliarder kroner på å pusse opp.

I fjor brukte norske husholdninger nesten 67 milliarder kroner på å pusse opp og vedlikeholde egne boliger, og Prognosesenterets eksperter har også tro på at dette kommer til å fortsette i positiv retning fremover.

- Vår løpende overvåkning av ROT-boligmarkedet (renovering, oppussing og tilbygg) tyder på at det fortsatt er vind i seilene. Nesten halvparten av husholdningene svarer at de har konkrete planer om å pusse opp egen bolig, og nesten 3 av 10 vil pusse opp innvendig, sier han.

Ifølge Kristian Owren, adm. direktør hos ifi.no, er oppussingsbransjen generelt en lite konjunkturutsatt bransje. Han mener derfor at det ikke er overraskende at vi fortsatt planlegger oppussing til tross for den økonomiske krisestemningen som preger mediebildet.

Ifølge Kristian Owren, adm. direktør hos ifi.no, er oppussingsbransjen generelt en lite konjunkturutsatt bransje.
Ifølge Kristian Owren, adm. direktør hos ifi.no, er oppussingsbransjen generelt en lite konjunkturutsatt bransje.

- Når vi er inne i tider med økonomisk usikkerhet reiser vi mindre og går sjeldnere ut for å spise – vi holder oss rett og slett mer hjemme. Og når vi er hjemme ønsker vi å ha det hyggelig rundt oss, både for oss selv og for gjester. Oppussingen av hjemmet kommer derfor helt naturlig, sier han.

Det føles også langt mer meningsfylt å bruke penger på oppussing enn bruk-og-kast-gjenstander.

- Oppgradering av hjemmet er jo også en viktig investering med tanke på å ta vare på de verdiene vi allerede besitter. Oppussing og vedlikehold av hjemmet oppleves derfor som en fornuftig og meningsfull bruk av tid og penger for de fleste av oss, avslutter Owren.

Mer informasjon

Prognosesenteret

Les også Vi rømmer til hytta når økonomien vakler

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Før du begynner

Beckers annons

Nyeste artikler