IFI logo
Se flere bilder
Hardvoksoljet tre helt enkelt

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hardvoksoljet tre helt enkelt

Enkelt vedlikehold er nøkkelen til fremgang for Osmo. Selskapet er ledende leverandør av hardvoksoljer for industriell påføring på gulv, og for forbrukere som vil ha en smussavvisende og slitesterk flate med naturlig utseende på gulv, kjøkkenbenk, møbler og vegger både i og utenfor boligen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate. Hardvoksoljer fungerer som en slags mellomting mellom lakk og olje.

Et hardvoksoljet tregulv er godt beskyttet mot riping og misfarging all den tid overflatesjiktet er intakt og i god stand. Siden flaten av og til må rebehandles, er enkelt vedlikehold nøkkelen til fremgang. Dette har Osmo innsett, og laget praktiske forbrukerpakker med det som trengs ved vedlikehold.

Industrikunder og butikker

Selskapet er ledende leverandør av hardvoksoljer og andre overflateprodukter for tre, og i Norge har selskapet åtte ansatte som arbeider med produktene mot håndverkere, forhandlere og gulvindustri. Hovedkontoret ligger i Tyskland, der Osmo Holz und Color GmbH & Co har sete i Warendorf. Opprinnelig er selskapet en trelastprodusent som har etablert en oljefabrikk, men i Norden selges ikke trelasten, her fokuseres på det brede programmet med overflateprodukter.

– Vi har omtrent 500 faste forhandlerkunder i Norge. 50 prosent av omsetningen går mot industrikunder, prosjekter og håndverkere, og den andre halvparten er forhandlersalg, sier Tom Eidsether, general manager i Osmo Norge.

Se flere bilder
Tom Eidsether er General Manager for Osmo i Norge.

Foto:

Tom Eidsether er General Manager for Osmo i Norge.

Industriell påføring

De fleste store gulvprodusenter i Sverige og Norge er kunder hos Osmo. De fabrikkoljede gulvene fra Tarkett, Södra, Siljan, Boen, Rappgo og Moelven med flere er behandlet med hardvoksoljer fra Osmo.

– Ved industriell påføring er produktene UV-herdende, for at tørkingen skal gå raskt. Vi har en person ansatt som arbeider dedikert med gulvindustri og produksjonslinjer, og han arbeider i team med selskapets tyske teknikere.

Ved siden av gulvindustri er håndverkere en stor kundegruppe. Gulvleggere, gulvslipere, møbel- og finsnekkere kjøper produktene for behandling av tre i gulv, møbler og innredninger.

– Vi er veldig stolte over å være valgt som leverandør av overflatebehandling av store arealer med tregulv i den nye avgangshallen på Gardermoen. De valgte tregulv der fremfor andre alternativer til tross for stor trafikkgjennomstrømning.  Årsaken er at de har gode erfaringer med rengjøring og vedlikehold av eksisterende tregulv i andre deler av flyplassen, forteller Eidsether.

Se flere bilder
Osmo leverer hardvoksoljer til flere av de store gulvprodusentene. Blant annet bruker Tarkett Osmos produkter på de oljede gulvene.

Foto:

Osmo leverer hardvoksoljer til flere av de store gulvprodusentene. Blant annet bruker Tarkett Osmos produkter på de oljede gulvene.

Tåler tusen tråkk

På Gardermoen limes parkettgulv av heltre eik direkte mot et polert betonggulv.

– Parkettstavene er spesiallagd, og høvlet slik at not og fjær er flyttet så langt ned i konstruksjonen som mulig. Dette gjøres for å få mest mulig å slipe på ved fremtidig vedlikehold. Utformingen av parkettstavene stiller meget høye krav til høvlingen som må utføres eksakt, sier han.

Tregulvet behandles én gang på fabrikk, og etter liming påføres ytterligere et strøk hardvoksolje, før gulvet dekkes til.

– Vi har et meget godt samarbeid med flyplassens renholds- og vedlikeholdsansvarlige, og gir dem god oppfølging i rutiner og instrukser, sier Tom Eidsether.

– Hardvoksoljer har nærmest tatt over som overflatebehandling på tregulv i offentlige miljøer. Til privatmarkedet selges fortsatt mye lakkerte gulv, men vi ser at hardvoksoljer spiser markedsandeler også der, sier han.

 

Se flere bilder
Osmo har tatt frem egnede vedlikeholdspakker med alt som trengs for å holde flaten i god stand.

Foto:

Osmo har tatt frem egnede vedlikeholdspakker med alt som trengs for å holde flaten i god stand.

Egne farger intet hinder

Vedlikehold av hardvoksoljede tregulv er et viktig moment, uansett om gulvet behandles på fabrikk eller kun etter legging. Også for fabrikkoljede gulv finnes gode vedlikeholdsinstrukser som følger med gulvpakkene, og i byggevare- og fargehandel selges egnede vedlikeholdspakker i forbrukeremballasje.

– Alle gulvprodusenter har sine egne navn på fargene, og noen har egenutviklede farger. Men mye er det samme, til tross for ulike navn. Vi har en oversettingsnøkkel, der alle gulvprodusentenes egne navn på farger er oversatt til våre fargenavn som finnes på vedlikeholdsproduktene i butikken. Det gjør det enkelt å finne riktig olje når gulvet trenger vedlikehold, sier Eidsether.

 

Se flere bilder
Osmo har over 500 forhandlere av en lang rekke oljeprodukter for treverk. Byggmakker på Brobekk er en av de større.

Foto:

Osmo har over 500 forhandlere av en lang rekke oljeprodukter for treverk. Byggmakker på Brobekk er en av de større.

Enkelt vedlikehold

Å bruke Osmos produkter skal være enkelt, også for forbrukeren. Ved påføring trengs ikke poleringsmaskin eller annet avansert utstyr.

– Vi har egne pensler og børster med stiv naturbust som brukes når gulvet etableres. Vedlikeholdsoljene påføres med en mopp på forlengerskaft, eller ved at du står på kne og gnir med en gammel t-skjorte. Proffene bruker mikrofiberrull, sier Eidsether.

Vedlikeholdspakken for forbrukere inneholder et renholdsmiddel til ukentlig gulvvask og en vedlikeholdsvoks for periodisk vedlikehold.

– Hardvoksoljer gir en smussavvisende overflate, men flaten må vedlikeholdes. Spesielt i gangbaner og foran kjøkkenbenken, for eksempel, trengs påføring av mer olje omtrent en gang per år. Oppstår en skade, kan den utbedres lokalt, uten at det vil bli skjolder og uten at hele gulvet må behandles samtidig.

– Transparent behandling av treflater innendørs er et segment som vokser mye, sier Tom Eidsether.

I tillegg til omfattende konsepter for behandling av gulv og benkeplater, arbeider Osmo med transparente behandlinger for trepaneler og andre treflater innendørs. Her jobbes det både med industrielle prosesser og konsepter for butikker.

Se flere bilder
At det er enkelt å vedlikeholde et hardvoksoljet gulv er viktig. Flaten skal gjenbehandles avhengig av slitasje og det er viktig å følge godt med på tilstanden hos overflaten på utsatte stede

Foto:

At det er enkelt å vedlikeholde et hardvoksoljet gulv er viktig. Flaten skal gjenbehandles avhengig av slitasje og det er viktig å følge godt med på tilstanden hos overflaten på utsatte stede

Se flere bilder
Gjennom farge- og byggevarehandelen forhandler Tom Eidsether og Anders Døvre i Osmo også et omfattende konsept for behandling av utendørs treverk – terrasser og hagemøbler for eksempel.

Foto:

Gjennom farge- og byggevarehandelen forhandler Tom Eidsether og Anders Døvre i Osmo også et omfattende konsept for behandling av utendørs treverk – terrasser og hagemøbler for eksempel.

Hardvoksoljer:

Hardvoksolje kombinerer de beste egenskapene hos voks og olje. Oljens penetrerende egenskaper beskytter treverket ved å forsegle porene, mens voksen bidrar med overflatesjiktet, som beskytter mot riping og slitasje.

 

Hardvoksoljen er mikroporøs, slik at treverket får puste. Den er meget motstandsdyktig mot vann, flekker, søl og slitasje samtidig som den bevarer en naturlig kontakt med treverket.

 

For å opprettholde beskyttelsen av treverket, må sjiktet være intakt og i god stand. Det er derfor viktig å rengjøre og etterbehandle gulvet med gode produkter og påføre mer hardvoksolje ved behov.

 

Hardvoksoljen finnes i ulike glansgrader og for alle typer treslag. Behandlingen brukes i første rekke på tregulv, men er også godt egnet for andre treflater i hjemmet, som kjøkkenbenker, veggpaneler, møbler, innredninger og barnas treleker.

 

Hardvoksoljene finnes både ufargede og pigmenterte. Den som ønsker en farget overflate, bruker en pigmentert hardvoksolje i første strøk og deretter en upigmentert på toppen.

 

Upigmentert hardvoksolje kan brukes oppå flater som er tidligere oljet, men har flaten vært lakkert, eller man ønsker å bruke en farget hardvoksolje, må lakken fjernes ved sliping. Produktene kan brukes på alle treslag.

OSMO

Osmo er mest kjent for hardvoksoljene, men selskapet fører en lang rekke overflateprodukter for treverk i utendørs og innendørs bruk.

 

For gulvflater finnes hardvoksoljer som tørker ekstra raskt, som har sklihemmende tilsetninger, og som gir spesielle estetiske effekter slik som gull- eller sølvskimmer. Dessuten leveres oljebeiser, dekorvoks og klare vokser for bruk på gulv.

 

Produktspekteret for møbler, vegger og tak består av pigmenterte og klare hardvoksoljer, hardvoksoljer med effekt, dekorvoks, interiørvoks og behandling som beskytter mot påvirkning fra UV-stråling.

 

For utendørs bruk leveres treoljer, vokser og terrassebeiser, samt rensemidler for oppfrisking av grånet treverk.

Osmo har også et sortiment av produkter for vedlikehold og rengjøring. Her inngårvaske- og pleiemidler, spraymopper og  vedlikeholdspakker for forbrukere.

 

Andre produkter er penselrens og verktøy til påføring slik som børster og pensler.

 

Osmo

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.