Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Et mangfold av trender på parkettfronten

Det er ikke én trend som råder når vi skal velge parkett fremover, og nyhetene fra gulvleverandørene gjenspeiler mangfoldet i trendene. Nå kommer naturlige overflater, mønstrede gulv og bred plank – pigmentert i både lyse og mørkere farger.

cloud_download
fullscreen
 • Synlige kvist, ujevnheter og fargevariasjoner i parketten, gir et naturlig og genuint uttrykk, som her på SAGA Natural Bliss.

  Foto:

 • Det hollandske rutemønsteret er på vei tilbake. Her er Noble Oak Wasa fra Tarkett.

  Foto:

 • Eik Accent 3-stav Naturell fra Arena har et klassisk parkettutseende, med synlige kvister, som bidrar til å skape et naturlig uttrykk.

  Foto:

 • SAGA Natural Gentle har en mattlakkert overflate, noe som gir et utseende av oljet gulv, men med egenskapene til et lakkgulv, sier Ann Jeanette Myrland hos SAGA Parkett.

  Foto:

Annonse
Annonse

- Det som er spennende er at det nå er flere trender som er svært forskjellige og samtidige, sier Ingrid Vestby Holst hos Tarkett.

Naturlig, mønstret, oljet, lyst og mørkt er nøkkelordene for parkettrendene fremover, og den store variasjonen i trendene byr på unike muligheter til å finne noe som passer egen stil – for det er mye å velge mellom.

Mønstergulvet kommer tilbake

Det hollandske rutemønsteret er på vei tilbake. Her er Noble Oak Wasa fra Tarkett.

Det hollandske rutemønsteret er på vei tilbake. Her er Noble Oak Wasa fra Tarkett.

- Vi har lenge sett at interiør og arkitektur har vært preget av at alt skal være større, samtidig som vi velger færre produkter. Fortsatt reflekteres dette i gulvtrendene, gjennom solide, brede plank i stort format. Samtidig ser vi også at mønstergulv kommer tilbake for fullt, forteller Holst.

Tarkett lanserte nylig tre nye serier gulv i Atelier-kolleksjonen, der de ønsker å presentere det klassiske i et mer moderne format.

- Vi har jobbet med designet på alle de nye nordiske tregulvene, slik at de viser tradisjonelle verdier i et samtidsuttrykk, noe som gjør dem aktuelle og spennende i dag. Tregulv er en sterk del av vår nordiske kulturarv, og betyr mye for vår identitet og historie, forklarer Holst.

Én av seriene, Noble, er inspirert av det klassiske hollandske rutemønsteret, og følger mønstergulvtrenden som Holst nevner.

- Disse gulvene er et svært godt eksempel på klassiske gulv i en moderne drakt, sier hun.

Synlige kvist, ujevnheter og fargevariasjoner i parketten, gir et naturlig og genuint uttrykk, som her på SAGA Natural Bliss.

Synlige kvist, ujevnheter og fargevariasjoner i parketten, gir et naturlig og genuint uttrykk, som her på SAGA Natural Bliss.

I parkettleverandørens nyeste serie, SAGA Natural, er det treets struktur som skal fremheves.

- SAGA Natural er ekte trevirke, som er bearbeidet på eiketreets premisser, slik at gulvet forblir sterkt og vakkert i lang tid, sier Myrland.

Flere gulvleverandører henger seg på trenden med mer naturlige parkettgulv. Tarkett satser på naturen i sine to serier, «Prestige» og «Vintage». Gulvbordene i serien «Prestige» er antikkbørstet for å få frem merker og ujevnheter som ligner naturlig slitasje fra sol, vind og vann. «Vintage»-serien på sin side består også av gulv med originale skjønnhetsmerker og ujevnheter, som gir en industriell look og et autentisk uttrykk.

Også Alfort & Cronholm har lansert et nytt gulv der naturen står i sentrum. Eik 3-stav Naturell i serien Arena Trend, er overflatebehandlet på en måte som gjør at den opprinnelige eikenyansen bevares bedre enn på et vanlig eikegulv.

Det er tydelig at naturen skal spille en stor rolle fremover, ikke bare som leverandør av materialer.

Oljet og mattlakkert

I nylanseringene hos gulvleverandørene varierer det mellom hardvoksoljede og mattlakkerte gulv. Blanklakk er det lite av, noe som igjen understreker at trenden peker mot mer naturlige gulv. Med både hardvoksolje og mattlakk, bevares treets opprinnelige utseende i større grad, og gir derfor et mer genuint uttrykk.

SAGA Natural kommer i myke jordfarger og naturlig tre, der strukturen i treet fremheves av naturolje eller mattlakk. Slik kan man selv kan skape det uttrykket man ønsker, i følge Myrland. Tarkett sine nye gulv er alle behandlet med hardvoksolje, mens Arena har på sin side mattlakkerte overflater på sine to nye gulv.

Lyst og mørkt

SAGA Natural Gentle har en mattlakkert overflate, noe som gir et utseende av oljet gulv, men med egenskapene til et lakkgulv, sier Ann Jeanette Myrland hos SAGA Parkett.

SAGA Natural Gentle har en mattlakkert overflate, noe som gir et utseende av oljet gulv, men med egenskapene til et lakkgulv, sier Ann Jeanette Myrland hos SAGA Parkett.

Det er gode nyheter når det kommer til farge på parketten. Nå kan du henge med uavhengig av om du trives best med lyst eller mørkt gulv. I følge Holst i Tarkett vil det nemlig gå mot både lysere og mørkere tider på gulvfronten – samtidig.

- Det går mot to globale gulvtrender for innfarging av parkett, som vil komme til å gjelde for Norge fremover. Vi beveger oss mot lysere og mørkere gulv samtidig. Det skal være enten eller, i mye større grad, og vi vil se mye mindre til den guleste eika, konstaterer Holst.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]