IFI logo
Se flere bilder
Pop med naturlig overflate på gulv

Foto: TreStjerner

Pop med naturlig overflate på gulv

Med hardvoksoljet overflate får treverket et naturlig matt utseende og man opplever god kontakt med materialet. Samtidig er flaten slitesterk og enkel å holde ved like. Hardvoksoljede flater vil vi se mer av på både tregulv og kjøkkenbenker fremover.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt i trendbildet nå, står naturen. Lyst eller mørkt tre, struktur og tekstur i overflatene appellerer til oss som aldri før.

– Naturlig utseende er et fremtredende ønske i trendbildet akkurat nå, sier Anders Hvinden, produktsjef for TreStjerner hos produsenten Scanox.

For heltregulv og parkett har hardvoksoljer seilet opp som en av de foretrukne behandlingene. Hardvoksoljer er basert på vegetabilske oljer og harde vokser, og gir en naturlig matt overflate, med god kontakt med trematerialet. Det dekker ikke til strukturen i treverket, men fremhever materialets naturlig vakre tekstur. 

Naturlig å se på

Nå lanserer TreStjerner en hardvoksolje, som fungerer godt sammen med øvrige produkter i sortimentet – gulvrens, oljepleie og gulvolje.

– Hardvoksolje gir en matt glans som er helt naturlig å se på. Vårt system bygger på to produkter – overflaten beskyttes av en klar hardvoksolje, mens den som ønsker å farge inn gulvet først bruker en TreStjerner Gulvolje som kan pigmenteres i 20 farger, sier Hvinden.

Hardvoksoljen er enkel i bruk – både å påføre og å vedlikeholde. Oljene trekker noe ned i treporene og beskytter fra innsiden, mens voksen ligger igjen som en tynn, men slitesterk film på toppen. Behandlingen kan brukes på heltregulv, parkettgulv, møbler og kjøkkenbenken. Etter utherding er hardvoksoljen nemlig godkjent for varig kontakt med næringsmidler. 

Se flere bilder
Behandlingen kan brukes på heltregulv, parkettgulv, møbler og kjøkkenbenken.

Foto:

Behandlingen kan brukes på heltregulv, parkettgulv, møbler og kjøkkenbenken.

Slitesterk overflate

I gangbaner og områder der man går og står mye, slites overflatesjiktet raskere enn på resten av gulvet. Det samme gjør hyppig vask med vann og rengjøringskjemikalier.

– Overflaten er slitesterk. Det man må huske på er å vedlikeholde hardvoksoljede flater før de er blitt slitt. Ved vanlig rengjøring av boligen anbefaler vi støvsuging eller tørrmopping, sier Hvinden.

Er gulvet blitt skittent og i behov for vask, er det bra å sette til et pleiende middel i vaskevannet. Det bygger opp overflatesjiktet, og forlenger vedlikeholdsintervallene. Der flaten slites ekstra, kan det være behov for å påføre et nytt sjikt hardvoksolje raskere enn for flaten i øvrig.

– Vedlikeholdet er enkelt og raskt utført. En stor fordel med hardvoksoljer og den matte glansen, er at man kan flekkvis reparere småskader uten å få skjemmende overlapper. Små riper slipes lett over, før overflaten påføres ny olje. Reparasjonen blir usynlig dersom slitasjen ikke er kommet ned i innfargingen, forklarer Anders Hvinden.

Se flere bilder
Hardvoksolje gir en matt glans som er helt naturlig å se på.

Foto:

Hardvoksolje gir en matt glans som er helt naturlig å se på.

Raskt og enkelt

– Men vet du deg med deg selv at det er fare for at du drøyer vedlikeholdet for lenge, er det bedre å lakkere gulvet enn å hardvoksolje det. Et lakkert tregulv er det suverent mest slitesterke av de to alternativene, og krever minst vedlikehold. Til gjengjeld skal det sies, at når det først er behov for vedlikehold, er jobben mye enklere og raskere med et hardvoksoljet gulv. Da slipper du å slipe og lakkere om hele gulvet, sier han.

Se flere bilder
Hardvoksoljen inneholder naturlige oljer og harde vokser.

Foto:

Hardvoksoljen inneholder naturlige oljer og harde vokser.

Slik brukes TreStjerner Hardvoksolje:

  1. Rens flaten med TreStjerner Gulvrens. Tidligere hardvoksoljede flater mattslipes med fint slipepapir (korning 150-180). Har flaten tidligere vært påført lakk, må denne fjernes og flaten slipes ned til bart treverk.

  2.  Ønsker du å pigmentere treverket, behandles flaten med et strøk TreStjerner Gulvolje i ønsket farge.

  3. Rør godt om i hardvoksoljen før og under bruk. Påfør så hardvoksoljen i jevne og tynne strøk med lakkpensel eller korthåret malerull. Ved behandling av gulv og store flater anbefales å sette både pensel og rull på forlengerskaft.
     
  4. Arbeid feltvis over mindre flater av gangen. På et gulv bearbeides 2-3 bord av gangen, i hele gulvets lengderetning.
     
  5. På nye og nedslipte flater påføres TreStjerner hardvoksolje i to strøk. På tidligere hardvoksoljede flater, eller som beskyttelse over en pigmentert olje, holder det med ett strøk klar hardvoksolje. 
Se flere bilder
Før gulvet behandles må det rengjøres godt.

Foto:

Før gulvet behandles må det rengjøres godt.

Se flere bilder
Ved våttrørking av gulvet er det bra å bruke Oljepleie i vaskevannet.

Foto:

Ved våttrørking av gulvet er det bra å bruke Oljepleie i vaskevannet.

Mer informasjon:

TreStjerner

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.