Kategorier

Meny

Konto

Populært å være korka

Tepper, fliser, plank og kork. Gulvet er husets sjel. Nå kommer 70-tallet tilbake. – Kork er hot, sier arkitekt Siv Senneset.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Populært å være korka

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Golvabia, Danfloor, Tarkett, Saga Kork

Vis meg gulvet ditt og jeg skal fortelle deg hvem du er. Eller?

– Hehe. Så enkelt er det nok ikke. Men at gulv gir eleganse, særpreg og personlighet til huset er det ingen tvil om, sier Siv Senneset. 39-åringen fra Bergen er utdannet interiørarkitekt og arkitekt. Hun er også president i NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening). Til daglig jobber hun hos JM Norge med større boligprosjekter. Hun har også lang erfaring fra prosjektmarkedet.

– Folk blir stadig mer bevisste på hva slags gulv de vil ha. De får inspirasjon gjennom blogger, magasiner og tv-programmer.

Dele på Pinterest Siv Senneset mener korkgulv er noe av det mest trendy du legge.

Siv Senneset mener korkgulv er noe av det mest trendy du legge.

Kork er tilbake

En trend som i følge Siv er på full fart tilbake er kork. Gulv laget av barken på korketreet. Dette er gulv som var brennhett på 70-tallet.

– Korkgulv har helt klart fått sin renessanse. Kork i fliseformat gir en spesiell lunhet i rommet. De moderne korkgulvene tåler også store belastinger og gir en naturlig isolerende effekt. Dessuten er korkgulv miljøvennlig og slitesterkt. Det er jo slik at vi vil at et gulv skal vare lenge, sier hun.

Den erfarne arkitekten forteller at mange sier de vil prøve nye ting, men ender opp med å velge trygge og tradisjonelle løsninger.

Dele på Pinterest Korkgulv, som hadde sin storhetstid på 70-tallet, er nå tilbake for fullt.

Korkgulv, som hadde sin storhetstid på 70-tallet, er nå tilbake for fullt.

Trygt med tre

Tregulvet står fortsatt høyest i kurs i norske stuer. Eksklusiv og bred 1-stavsparkett har truffet den norske folkesjelen. Jo bredere, jo bedre. Spørsmålet er hva slags farger som egner seg best.

– I en stue uten mye lys vil jeg anbefale lyse gulv. De lyse gulvene gir et stilrent og eksklusivt uttrykk både inntil lyse fargetoner og mørkere kontrastfarger. I en stue med mange glassflater og mye lys, ville jeg valgt mørke gulv. Husk at du kan også male gulvet. Høyglansmaling er veldig populært nå, sier Siv.

Dele på Pinterest Parkett står fremdeles øverst på nordmenns ønskeliste.

Parkett står fremdeles øverst på nordmenns ønskeliste.

Fliser i alle fasonger

Flisene holder stand. Vi elsker fliser. Særlig på kjøkkenet, på badet og i gangen. Fliser med historiske mønstre, ornamenter og farger kom på markedet for noen år siden og har holdt seg godt. Siv mener vi skal ta flisene til et mer spektakulært nivå.

– Det hotteste nå er å ha fliser i ulike størrelser og fasonger, satt sammen på en utradisjonell måte. Velg fliser med mange kanter, store og små. Gjerne i ulike farger og mønstre. De tider da det bare ble solgt fliser i gråfarger er forbi. Nå er det lov å bruke skarpe farger, pastell eller gull som skinner, sier hun.

Dele på Pinterest Historiske fliser eller fliser lagt i ulike former og fasonger er en trend som vokser.

Historiske fliser eller fliser lagt i ulike former og fasonger er en trend som vokser.

Leker med farger

Hjemme på Sivs soverom er det teppegulv. Det er fordi tepper er behagelig å gå på. Teppegulv er også en effektiv støvsamler.

– Velg knyttede tepper som ser harde ut. Enten i ull eller syntetisk materiale. De syntetiske teppene er lettere å holde rene, sier hun.

Dele på Pinterest Et teppegulv er en effektiv støvsamler.

Et teppegulv er en effektiv støvsamler.

Hva farger angår er Sivs tips å velge teppegulv i blåtoner som heller mot grønt og turkis. Eller pastell.

– Dette er farger som gjør deg rolig i kropp og sinn, forteller hun.

Siv mener folk tradisjonelt sett har vært flinke til å velge farger på løse elementer som lett kan skiftes ut i rommet.

– Nå tør flere å bruke farger på fast inventar. Det er en tydelig trend at folk velger farger på gulvene sine. Spesielt soverom, barnerom, kjøkken og entre har godt av å få litt farger, sier hun.

Mer informasjon:

Golvabia

Danfloor

Tarkett

Saga Kork

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]