IFI logo
Se flere bilder
Parkett eller laminat? Velg riktig

Foto: Trine Midtsem/ifi.no, Alfort & Cronholm, Tarkett

Parkett eller laminat? Velg riktig

Med det blotte øyet er det nesten umulig å se forskjell på et laminatgulv av god kvalitet og et tilsvarende parkettgulv. Men forskjellene i egenskaper kan være store, og gulvtypene er til dels egnet til ulik bruk.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et laminatgulv og et parkettgulv kan se klin like ut. De kan ha samme lengde og bredde, lik farge og likt mønster, samme glans og type struktur og tekstur i overflaten. Men de har ulike egenskaper. Derfor kan de være egnet til helt ulik bruk. Det ene er nødvendigvis ikke bedre enn det andre. Hvilket gulv som passer best, avhenger av hvilke krav du stiller og hvilke egenskaper du vil prioritere.

– Det er viktig å være klar over de store forskjellene. Et laminatgulv kan blant annet oppleves som hardere og kaldere enn et parkettgulv. Med parkett får du mykhet og varme, og en nærhet til trematerialet som vi nordmenn er veldig glade i, sier Tore B. Nesje i Tarkett.

Et laminatgulv på sin side er mer slitesterkt og krever mindre vedlikehold enn et parkettgulv. Det gjelder å finne ut hva som er viktigst for deg.

Hvor mye riping skal gulvet tåle?

Hardhet og ripefasthet er to av de viktigste forskjellene mellom laminat- og parkettgulv. Hardheten avgjør hvor stor belastning gulvet tåler på en liten flate, uten at det blir merker. Eksempler på denne typen belastning er en tallerken som mistes i gulvet, barn som banker og leker, og bruk av sko med stiletthæler.

For parkettgulv er det treslaget i toppsjiktet som bestemmer ripefastheten, og eik er for eksempel tre ganger hardere enn gran. Laminat i sin tur er mye hardere enn det hardeste treslaget, og det beror ikke på dekorsjiktet, men på kjernematerialet HDF. Ripefastheten hos et laminatgulv er også mye høyere enn hos et tregulv. Gulv med lav ripefasthet kan blant annet få merker etter klør hos hunder, en stol som trekkes frem og tilbake, grus og sand som kommer inn med skosålene, eller lekebiler.

– Til familier som har hund anbefaler vi aldri parkett. Også klørne til de mindre rasene kan lage stygge merker. Laminatgulv har en sterkere overflate, sier Tore B. Nesje.

– Laminatgulv har en meget tydelig klassifisering av ripefasthet. Det gjør at kunden vet hva han får, sier Anders Roxenhed hos Alfort & Cronholm. Dessuten skal det sies at riper synes bedre på et mørkere gulv enn på et lyst. Og små riper i en parkettlakk, der ripene ikke går gjennom lakksjiktet, kan jevnes ut med tiden. Riper i et laminatgulv er der for alltid, forklarer han. 

Se flere bilder
Også små hunder har skarpe klør som kan lage riper i parketten. Foto: Trine Midtsem/ifi.no

Foto:

Også små hunder har skarpe klør som kan lage riper i parketten. Foto: Trine Midtsem/ifi.no

Varme og glans

Før var glansen en måte å skille på et tremønstret laminatgulv og en parkett. Nå er det ikke like enkelt.

– Nå kan man få laminatgulv med så matt eller blank overflate som ønsket. I dag er det trendy med samme matthet som mattlakkerte eller oljede tregulv har, sier Roxenhed.

Fortsatt kan laminatgulv oppleves som svalere i overflaten enn et parkettgulv, men brukt sammen med gulvvarme vil denne forskjellen være umulig å oppdage.

– Laminatgulv leder varme bedre enn parkett. Når gulvet holder 20 grader og foten 37, vil laminatgulvet lede vekk kroppsvarmen raskere enn tregulvet, slik at det føles kaldere, sier Roxenhed.

– Har du laminatgulv på soverommet og liker å sove med vinduet på gløtt, kan gulvet fort føles veldig kaldt når du står opp, forklarer Tore B. Nesje.

Se flere bilder
Laminatgulv kan oppleves som svalere i overflaten enn et parkettgulv. Foto: Alfort & Cronholm

Foto:

Laminatgulv kan oppleves som svalere i overflaten enn et parkettgulv. Foto: Alfort & Cronholm

Speil, speil, på veggen der

Et parkettgulv kan du få med mer eller mindre rustikk sortering, med kvister og fargesjatteringer, håndskrapet eller børstet overflate med struktur og relieff, med en helt glatt overflate, v-fasede fuger og ulike treslag og pigmenteringer. Ny produksjonsteknikk gjør at laminatgulvene kan få akkurat det samme.

Trenden er tydelig, og gulvbordene blir både lengre og bredere. 1- og 2-stavsgulv i form av brede bord eller plank, har langt på vei tatt over fra de før så vanlige 3-stavsgulvene. Her skiller ikke laminat seg fra parkett. Begge finnes i brede og lange varianter.

– Til husets hjerterom, som stue og spiserom, anbefaler vi gjerne parkett. Og den store trenden nå er hardvoksoljede parkettgulv. Da får du en overflate med unike egenskaper, og et gulv som ser ut som ferskvare i mange, mange år. Alle gulv blir slitt etter hvert, og med hardvoksolje kan du med enkle midler freshe opp gulvet. Små skader på lakkerte parketter og laminatgulv er det vanskeligere å gjøre noe med, avslutter Tore B. Nesje.

Se flere bilder
For både parkett og laminat gjelder at gulvbordene blir både lengre og bredere. Foto: Tarkett

Foto:

For både parkett og laminat gjelder at gulvbordene blir både lengre og bredere. Foto: Tarkett

Se flere bilder
Til husets hjerterom, som stue og spiserom, anbefaler vi gjerne parkett, sier Tore B. Nesje i Tarkett.

Foto:

Til husets hjerterom, som stue og spiserom, anbefaler vi gjerne parkett, sier Tore B. Nesje i Tarkett.

Oppbyggingen avgjør egenskapene

Parkett består i sin helhet av tre, limt sammen i tre sjikt eller flere. Toppsjiktet er et oljet, hardvoksoljet eller lakkert massivt tresjikt, med en tykkelse på minst 2,5 millimeter. Dette er limt på lameller av furu, eller i noen tilfeller på kryssfiner. Formålet med sjiktoppbygningen er å hindre fuktbevegelser i gulvet. Dette oppnår man ved å vende fiberretningen 90 grader i forhold til hverandre for hvert sjikt. Noen parkettgulv har integrert underlagsmateriale som gir ekstra komfort- og lydegenskaper.

Furet_vaerbitt_illustrasjon

Laminatgulv består av en beskyttelsesfilm over et dekorsjikt. Dette gir laminatet det utseende det har. Dette er montert oppå en kjerne av HDF, som er en plate av trefibre, og lim, hardt presset sammen. Laminatets dekorsjikt kan imitere nært sagt hva som helst. Baksiden er kledd med en kraftpapp, kork eller et annet materiale som gir bedre lydegenskaper.

 

Test deg selv:

Bør du ha tre eller laminat?

Hva er viktigst?
- At gulvet tåler mest mulig slitasje og riping (A)
- At det er mulig å slipe og lakkere gulvet på ny (B)

Hva er viktigst?
-
At gulvet er laget av naturmaterialer (B)
- At gulvet krever minst mulig vedlikehold (A)

Hva er viktigst?
-
At gulvet tåler klørne til kjæledyret mitt, uten at det blir riper (A)
- At gulvet er varmt og mykt å gå på (B)

 

Flest A
Da er kanskje et laminatgulv riktig valg for deg. Et slitesterkt gulv som er lysbestandig og tilnærmet helt vedlikeholdsfritt.

Flest B
Da skal du nok gå for et tregulv. Med sitt rene naturmateriale forandres tregulvets utseende med tiden og solbelysning. Gulvet føles varmt og mykt å gå på.

 

Mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Tarkett

 

Ehrenborgs

Forbo Flooring

Gerflor

Golvabia

Kronotex

Skattekammeret Gulv & Interiør

Södra

 

Musum Interiør

Teppeabo

 

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.