Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Still riktig krav ved valg av gulv

Klikkvinyl tåler vann bedre enn mange andre gulvmaterialer og er enkelt å legge. Foto: Tarkett   Øistein Lie/ifi.no, Alfort & Cronholm, Golvabia, Tarkett, Forbo Flooring, Musum Interiør, Sagakork
Uavhengig av hvilket rom det gjelder, er valg av gulv en viktig avgjørelse. Er det prisen, utseendet, komforten eller slitestyrke som skal avgjøre? Eller kanskje en kombinasjon av disse? Her er fire tips som gjør deg tryggere på avgjørelsen.
Boligvinyl er mykt å gå på, slitesterkt og ripefast. Foto: Tarkett
Boligvinyl er mykt å gå på, slitesterkt og ripefast. Foto: Tarkett

Ved valg av gulv er det flere ting å tenke på. Pris, stil, farge, gangkomfort, estetikk, smak,   og behag, slitasjeegenskaper, fuktbestandighet og egen arbeidsinnvilje, er noen av kriteriene som må vurderes.

– Gulvet er en stor flate, som synes og merkes godt. Gulvets farge og mønstring har stor innvirkning på hvordan resten av interiøret tar seg ut. Derfor er det ofte smart å begynne med gulvet når et rom skal pusses opp. Ikke ta det til sist når vegger og sofa allerede er bestemt, sier Bjørg Owren, kreativ leder i IFI.no

Fire gode tips!

Gummigulv er slitesterkt, behagelig å gå på og demper lyder. Foto: Øistein Lie/ifi.no
Gummigulv er slitesterkt, behagelig å gå på og demper lyder. Foto: Øistein Lie/ifi.no

Her er fire tips til tryggere beslutninger!

 

 • 1. Rommets funksjoner:
  Rommene i en bolig innredes og brukes på forskjellig måte, og det kan være behov for ulike gulvmaterialer i ulike rom. Men det kan også gå fint å legge det samme gulvet nesten overalt. Gjør det klart hvilket rom gulvet skal legges i, og hvilke krav rommet stiller til gulvet.


 • 2. Gulvets egenskaper:
  Alle gulvmaterialer har spesifikke egenskaper i form av blant annet estetikk, slitestyrke, vedlikehold og gangkomfort. Ikke alle gulv passer like godt overalt. Materialets egenskaper spiller en stor rolle i hvor det er best egnet. De vanligste gulvmaterialene er parkett og heltre, laminat, kork, boligvinyl (boligvinyl), klikkvinyl/LVT, gummi, linoleum, teppe og keramiske fliser.
   
 • 3. Vedlikehold:
  Det finnes tilnærmet vedlikeholdsfrie overflater, som krever liten innsats utover vanlig rengjøring. Og det finnes gulvmaterialer som krever mer pleie. Noen gulvmaterialer krever lite, men hyppig vedlikehold, andre en mer sjelden, men mer omfattende innsats. Hvor mye tid og arbeid du er villig til å legge ned for å holde gulvet pent, er en faktor i ligningen.
  Tenk nøye gjennom dette, fordi manglende vedlikehold ødelegger gulvet, og avkorter dets levetid.

 • 4. Gulvets utseende:
  Pent, estetisk, kult, tøft, mønstret eller ensfarget? Innen alle produktkategorier er utvalget av farger og design stort. Det første du bør tenke på er ikke hvilket materiale du vil at gulvet skal være laget av. Tenk heller på fargen og atmosfæren!
  Gulvets utseende skal passe til formen på rommet, lysinnslipp og resten av interiøret. Gulvet kan enten utfylle, ligne eller stå i kontrast til vegger og møbler.


Enkelt å legge alle gulv

Kork er et naturlig materiale, som gir varme og komfortable gulv. Foto: Sagakork
Kork er et naturlig materiale, som gir varme og komfortable gulv. Foto: Sagakork

Noen ganger kan ulike ønsker og krav virke motstridende, for eksempel at det mest økonomiske eller estetisk mest tiltalende kanskje ikke er det teknisk best egnede materialet. Da er det viktig å tenke gjennom hvilke krav og kriterier som du prioriterer.

– Med unntak for banevarer, kommer de aller fleste gulvmaterialer i praktiske forbrukerpakker som er enkle å transportere. De får plass i en vanlig personbil og går inn i en normal heis. Limfri legging med ulike klikk-systemer er blitt den vanligste leggemåten. Her trengs lite erfaring og få verktøy for å få til et godt resultat, sier Bjørg Owren.

Keramiske fliser er nesten umulig å slite ut, men oppleves kalde å gå på uten varmekabler. Foto: Golvabia
Keramiske fliser er nesten umulig å slite ut, men oppleves kalde å gå på uten varmekabler. Foto: Golvabia

Mer informasjon

Gulvfakta.no

 

Polyflor

Alfort & Cronholm

Golvabia

Tarkett

Forbo Flooring

Musum Interiør

Sagakork

 

Les også Robuste gulv i tøffe soner

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

HappyHomes annons

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons