IFI logo
Se flere bilder
Godbiter for kjøkkengulvet

Foto: Produsentene

Godbiter for kjøkkengulvet

Et gulv kan være så mangt! Ære være parketten, men til kjøkkengulvet finnes et vell av lekkerbiskener som vil fungere minst like bra, om ikke bedre, i ett av husets kanskje mest kravstore rom.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av dem er så holdbare at vi ikke trenger være redde for å ødelegge gulvet hvis en kasserolle går i gulvet med et smell! De tåler å bli sølt på og griset til - og kan lett tørkes rene igjen.

I tillegg finnes det garantert en farge eller et mønster som passer også for de mest kresne blant oss, alt fra diskret naturfarger til fargerike, mønstrede blikkfang.

 

Her er en gjennomgang av gode gulv til kjøkkenet:

Vinyl, banebelegg

Vinyl er et allround-belegg som fungerer i alle hjemmets rom, og etter manges mening et av de aller beste kjøkkengulvene. De tåler både slitasje og søl og er enkle å vedlikeholde, samtidig som de føles godt for den barføtte. Mønsterutvalget i vinyl er enormt. Noen overflater er glatte, noen matte, noen har tydelige mønstre.

Vinyl kommer i en rekke varianter, som banevare, fliser, staver og ulikke klikksystemer. Banevaren for boliger og klikksystemene er bygget opp med en spesiell bakside som gir ekstra god komfort og lyddemping. Banevaren hellimes til gulvet. I mindre rom kan belegget løstlegges og festes kun med tape mot veggen.

Se flere bilder
Trendy banevare fra Tarkett.

Foto: Karl Anderson

Trendy banevare fra Tarkett.

Fliser, Staver, Designvinyl

Vinylfliser; plank og staver lages av heterogen vinyl bygget opp av flere sjikt, men allikevel er som et tynt gulv, 2,5 mm er vanlig. Noen varianter limes til gulvet, andre legges flytende og klikkes sammen.

Se flere bilder
Vinyl med klikkstystem fra Gerflor.

Foto:

Vinyl med klikkstystem fra Gerflor.

Vinyl-laminat

Vinylbelegg kommer også som klikksystem med en kjerne av HDF og med en bakside og eventuelt mellomlag av kork eller filt. Kombinasjonen av vinylens slitestyrke og møsterutvalg, den enkle monteringen og stabiliteten en får med trefiberkjernen, og korkeens gode komfort- og lydegenskaper, gjør vinylkork til et godt likt gulvmateriale.

Se flere bilder
Vinyl-laminat fra Golvabia

Foto:

Vinyl-laminat fra Golvabia

Kork

Kork er et naturprodukt med gode gulvegenskaper. Det isolerer godt mot lyd, er sklisikkert, det er vamt og ikke spesielt kostbart. Etter hvert er det kommet mange mønstre på markedet, både mørke jordnyanser og innfargede korkgulv med inspirasjon fra fliser, stein, metall og lær.

Gulv av kork lages enten på gamlemåten, eller som en moderne klikk-variant, der korkmaterialet er limt oppå et bæresjikt av en trefiberplate. 

Se flere bilder
Kork fra Golvabia.

Foto:

Kork fra Golvabia.

Laminat

Laminatgulv består av flere sjikt, presset sammen til bord med enkel klikk-installasjon. Det kan ligne på parkett eller skifer, men kan egentlig se ut som hva som helst. Utseendet lages av et møntersjikt bestående av et for eksempel et fotografi. Dette er kledd inn med et slitesterkt toppsjikt, og montert på en kjerne av HDF, en hard trefiberplate, som er behandlet for å tåle litt fukt, gi usynlig skjøter, og være formstabilt. Baksiden er gjerne trukket med et lyddempende materiale.

Tidligere var laminat uglesett, men i dag forjtner materialet respekt for sine mange gode egenskaper: suveren slitstyrke og ripefasthet, enkel rengjøring, tåler søle og har flott design.

Se flere bilder
Laminat fra Kronotex.

Foto:

Laminat fra Kronotex.

Gummi

Fliser laget av syntetisk gummi gir et tøft og slitesterkt gulv som er svært behagelig å gå på. Med gummi får du et solid, vannavvisende gulv med lang levetid. Utvalget av mønster og farger er stort. Her finnes fliser og staver og banevarer i flere bredder.

De pregede gummigulvene med knotter, striper og det som kan ligne på kermiske fliser, er blitt et trendy gulvvalg både i gangen og på kjøkkenet. På kjøkkenet vil de fleste typer gummi fungere fint. Det er jo godt nok for tog og busser, så det burde holde også for boligen.

Se flere bilder
Gummigulv fra Polyflor.

Foto:

Gummigulv fra Polyflor.

Linoleum

De klikkbare flisene, Marmoleum Click, har et linoleumsjikt montert på en vannavstøtende HDF-plate og et underlag av naturkork. Dette gjør gulvet lyddempende, godt å stå på, slitesterkt og varmt. Gulvet finnes i ulike formater som kan kombineres til spreke mønstre. Også fargene er utviklet for å kunne brukes sammen. Det gir en nesten ubegrenset dekorativ frihet; lag for eksempel striper, sjakkruter, zig-zag-mønstre og friser med fargede felter.

Linoleum er et naturprodukt basert på korkmel tilsatt linolje (derav navnet), lagt i et tynt lag på en vev av jute.

Se flere bilder
Marmoleum Click fra Forbo.

Foto:

Marmoleum Click fra Forbo.

Fliser

Med fliser på gulvet får du et særdeles slitesterkt gulv - det blir ikke et spor foran kjøkkenbenkene selv om folk tråkker der i 50 år. Samtidig er det lekende lett å holde rent, og med varmekabler under og eventuelt et teppe der du står og går som aller mest, er gulvet også behagelig for beina.

Velg en sklisikker flis av god kvalitet, som er egnet for gilv. Da er du sikker på å få fliser uten fargeforskjeller, med god kvalitet på glasuren og et gulv som ikke blir glatt - ikke en gang hvis du søler vann på det.

Se flere bilder
Fliser fra Höganäs.

Foto:

Fliser fra Höganäs.

Malt tre/parkett

Å skifte farge på veggen ved bruk av maling er vel en oppgave de aller fleste har utført en eller annen gang. Nå kan du også skifte farge på gulvet! De fleste gulv kan males, til og med laminat og fliser. Med gulvmaling kan du få et helt nytt tregulv - uten å bytte ut en eneste plankebit. Mulighetene er uendelige: fargevalg, med eller uten dekor - sjakkruter, diagonale harlequin-ruter, chevron-striper, rette striper, friser og border, mal et teppe, dekorer med frie fromer og lasur er noen forslag.

Se flere bilder
Malt tregulv fra Scanox.

Foto:

Malt tregulv fra Scanox.

www.tarkett.no

www.forbo-flooring.no

www.gerflor.no

www.polyflor.no

www.hoganes.no

www.scanox.no

www.storeys.no

www.golvabia.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.