IFI logo
Se flere bilder
Gode arbeidsplasser med teppegulv

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Gode arbeidsplasser med teppegulv

Gode miljøvalg og lavt energiforbruk stod i fokus når Storebrand omvandlet et gammelt kontorbygg til et moderne hovedkontor. En bevisst leting etter de beste og mest miljøvennlige produktene på markedet, førte blant annet til valg av Svanemerket maling og tepper laget av gjenbruksgarn.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan et gammelt, uoversiktlig lappeverk av et kontorkompleks forvandles til et moderne, estetisk tiltalende bygg, verdig å bli hovedkontoret til et uttalt miljøbevisst konsern.

Svaret må bli ja. Storebrand har vist at det er mulig, takket høyt stilte og tidlig uttalte krav, og en aktiv prosjektledelse med miljø- og energifokus.

Gjennom hele ombyggingen av Aker Kværners 80-tallskontorer på Lysaker i Bærum kommune, har lavt energiforbruk og lav miljøbelastning vært sentrale tema. En bevisst leting etter de mest miljøvennlige produktene tilgjengelige, førte til bruk Svanemerket maling og linoleum, vegg-til-vegg-tepper laget av gjenbruksfibre, og en ellers gjennomgående høy kvalitet på inngående materialer og produkter.  I tillegg er alle kjemiske produkter er blitt testet ut for helse- og miljøfarlige stoffer.

God akustikk med tepper

Kontorbygget Lysaker Park var før rehabiliteringen preget av høyt av energiforbruk, lav etasjehøyde, dårlige dagslysforhold og uoversiktlighet. Et opphevet datagolv stjal ytterligere fra romsligheten i kontorlandskapene, og valg av teppegulv og plater av mineralull bak himlingene med innfelt belysning, forbedret akustikken i arbeidssonene betraktelig.

- Det meste av 20.000 kvadratmeter teppefliser er installert på datagulv. Da er det viktig at teppet har en spesielt god akustisk demping, sier Erik Utne, distriktssjef hos Egetepper Norge AS.

- Teppe er et bevist akustisk materiale og ved et installasjonsgulv trengs fliser, slik at man kan løfte deler av gulvet, forteller interiørarkitekt Torunn Petersen interiørarkitekt i LINK signatur AS, som har hatt ansvar for arkitektur, interiørarkitektur og landskapsarkitektur.

Utover lydkravene, ble det stilt krav til dokumentert gode miljøegenskaper, og mulighet for kundetilpassede farger. Den valgte teppekvaliteten er laget av minst 70 prosent gjenbruksmateriale fra produksjonen, og baksiden ble spesielt tatt frem for dette prosjektet.

- Egeteppers Barcode med 750 g filtbakside, uten innehold av PVC og bitumen og med en trinnlydsdemping på hele 30 dB. Dette gir et behagelig "lydbilde" i lokalene, sier Erik Utne

Fargekombinasjonen ble tatt frem spesielt etter et ønske fra interiørarkitektene om en varmgrå farge som matchet gulvmaterialet i de horisontale kommunikasjonsårene der det er lagt småstavparkett av eik, en såkalt industriparkett.  Malermester Buer fikk maling- og byggtapetseroppdragene i prosjektet.

Gummi og Amtico ved kjøkken

Prosjektet Lysaker Park er en av syv nominerte til Statens byggeskikkspris 2010, og ble tidligere i år belønnet med Cityprisen 2010. Juryen begrunnet valget med at Storebrand har satt seg mål om at skape gode arbeidsplasser for de ansatte, oppnå et lavt energiforbruk med en nyskapende arkitektur.  Sentralt i kontorkomplekset er det bygget et nytt atrium med resepsjon, café, møtesenter, samt utstillingsarealer for konsernets kunstsamling.

- Ved serveringen og i heisene ligger et vinylbelegg "Amtico", som er et meget sterkt produkt som tåler hard belastning, søl fra mat, og med et fint mønster og farger fra standardsortimentet. Ved minikjøkkenene i kontordelen ligger gummigulv, Ebony fra Polyflor og i kommunikasjonsårene i første etasje er det brukt fliser i storformat, sier Torunn Petersen.

Spredt ut over kontorarbeidssonen er bygget stillerom og møterom, avdelt med glassvegger fra kontorlandskapene, og innredet i stil med omgivelsene. I øverste etasje ligger representasjonsavdelingen, med spesielle møterom som brukes ved styremøter og lignende. Der ligger samme type industriparkett av eik i ett mosaikkmønstre. Som komplement er lagt avpassede tepper i ulike farger. Kolleksjonen heter Silky Contract Wt og leveres av Egetepper.

Lysaker Park/Storebrand

PROSJEKT: Lysaker Park, nytt hovedkontor for Storebrand

BYGGEHERRE: Storebrand Livsforsikring v/Storebrand Eiendom AS

TYPE OPPDRAG: Rehabilitering av 80-tallskontorer         

ARKITEKT: Link Signatur AS

MALERMESTER: Malermester Buer AS

Mer informasjon

www.storebrand.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.