IFI logo
Se flere bilder
Teppefliser - enkel vei til et flott gulv

Foto:

Teppefliser - enkel vei til et flott gulv

Flere og flere av oss ønsker heldekkende tepper når vi skal pusse opp. Det er kanskje ikke så rart - hva er vel bedre enn å sette beina ned i et lunt teppe en kjølig morgen? Å legge teppe behøver heller ikke være så vanskelig. Med teppefliser kan du enkelt legge ditt eget teppe - og blir du lei, er det bare å flytte rundt på flisene.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både produsentene og analytikerne er enige: heldekkende tepper er i full fart tilbake inn i de norske hjem. Morten Myhre i Malermestrenes Andelslag kan bekrefte økningen, og forteller at de har hatt en volumøkning på tepper på over 40 prosent den siste tiden. Allergidiskusjonen er for lengst over, og det er nå bevist at tepper faktisk har en positiv innvirkning på innemiljøet.  Og det kommer stadig nye materialkombinasjoner, kvaliteter, farger og formater - så forbered deg på å møte valgets kval når du går i butikken for å kjøpe inn teppe.

- Folk vil ha enten et bruksvennlig og slitesterkt teppe i utsatte rom som gang eller barnerom, eller de vil ha et mer kostbart og pent teppe i stasrommene, som stue og soverom, forteller Dag Svendsen i InterfaceFLOR.

Et velkomment tilskudd på teppefronten er teppeflisene. Stadig flere produsenter leverer nå nemlig teppene sine både som banevare og fliser. Flisene åpner for individuelle kombinasjoner, og med mer håndterlige størrelser blir også leggingen av teppene enklere.

Teppefliser - mange fordeler

Fordelene med teppefliser er mange. For det første er det enkelt å frakte med seg hjem. Du kan uten problemer putte de rett i bagasjerommet på bilen og bære dem inn i boligen. Leie av stor bil eller henger, og frakt opp trapper eller heis er med andre ord ikke noe å bekymre seg over. For det andre er de enkle å legge, og dette er noe de fleste skulle greie fint selv, uten store vanskeligheter. Du slipper styr med å kutte og tilpasse store områder, planlegge skjøter, og helliming. Teppefliser monteres som regel med et åpent lim, altså et lim som ikke herder, eller med en dobbeltsidig tape. Dette innebærer at flisene enkelt kan løftes opp og flyttes eller vaskes. Skulle du være uheldig å gjøre noe feil under montering, er det heller ingen krise, da dette er enkelt å rette opp igjen.

Men det er ikke bare det praktiske som er det flotte med teppefliser - det er alle mulighetene du har. Her har du virkelig sjansen til å variere! Hva med sjakkmønster? Eller markere gulvet under spisegruppen med en annen fargenyanse? Og angrer du, eller ønsker å ommøblere rommet, er det bare å plukke opp flisene og legge dem i en annen formasjon.


Velg riktig materiale

Tepper finnes i et nærmest uendelig antall materialer og strukturer - så å velge type teppe er ikke alltid like enkelt. Kvaliteten bestemmes av teppets tykkelse, tetthet, spenst, materialinnhold og vekt per kvadratcentimeter. Og med som de fleste andre ting, så får du det du betaler for.

- Det er en klar sammenheng mellom pris og kvalitet, forteller Per Ottar Knutsson i Danfloor.

Er du ute etter et varig teppe, er det nok med andre ord ikke så lurt å hive seg over det billigste teppet hos forhandleren.

Tepper lages enten av naturmaterialer eller syntetfibre - eller en kombinasjon av de to. Vanligste materialer i heldekkende tepper for boligformål er en blanding 80/20 av ull og syntetfibre, men dette gjelder ikke teppefliser.

- Teppefliser trenger større stabilitet enn banevare, og produseres derfor ofte i polyamid, forteller Mikkel Kjeldstad hos Intag.

Polyamid er en syntetfiber som er meget slitesterk, og tåler tøff rens og vask. Tepper i polyamid er derfor lette å vedlikeholde, og tar mindre skade av fuktig søl. Det er også mulig å få tak i teppefliser i vevet vinyl og Cunera sisal, men disse kan ikke skilte med samme slitestyrke og motstandsevne overfor flekker som polyamidfibrene.

Hvor passer det med teppegulv?

Vegg-til-vegg-tepper kan legges i alle rom bortsett fra steder der det er mye vann i omløp. Fuktige kjellere, baderom og kjøkken er med andre ord ikke egnet for heldekkende tepper. Ifølge leverandørene er det ganger, soverom, kjellerstuer og trapper folk flest velger å legge teppegulv, men andre rom er også på vei inn. De siste årene har parkett vært det store når det gjelder gulvvalg i stue, men også her har teppegulvet begynt å snike seg frem. Her går det gjerne i de mer kostbare variantene, med et penere og mer delikat uttrykk.

Underlaget er avgjørende for at resultatet med teppegulv skal bli godt, og et støvfritt og jevnt underlag er viktig. Men når det er sagt, er ikke teppe et kresent materiale når det gjelder underlag.

- Tepper kan legges på nærmest alle underlag som finnes, gjerne oppå andre gulvtyper. Teppefliser er også et underlag i seg selv, og kan for eksempel legges direkte på tørr betong, forteller Dag Svendsen.

Hvis du sliter med fuktproblemer, kan teppegulv være et godt valg. Og teppefliser med sine mange skjøter har løst mange slike problemgulv.

- Tepper har stort sett en åpen konstruksjon, slik at fukt for eksempel fra grunn kan slippe gjennom. Det vil si at teppene puster, forteller Fred-Erik Syversen i Casco.

Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte teppetyper overhodet ikke tåler fukt, for eksempel tepper som inneholder jute og sisal.

Mer informasjon

www.danfloor.dk

www.interfaceinc.com

www.intag.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.