IFI logo
Se flere bilder
Fra kaldt til koselig soveromsgulv med teppe

Foto: Musum Interiør, Teppeabo, Golvabia, Polyflor

Fra kaldt til koselig soveromsgulv med teppe

Er det kaldt på bena om morgenen? Kanskje er det på tide å skaffe seg et teppe til soverommet. Utvalget består i avpassede og vegg-til-vegg-tepper, samt teppefliser.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å gå barføtt over iskaldt gulv gir et gufs til morgenstemningen. Et kvalitetsteppe på soverommet kan være en løsning.

Erik Wibe, daglig leder i Teppeabo, tror at folk er lei av kalde gulv på soverommet og vil ha et underlag som er varmt og mykt til føttene.

– Setter du ned foten på et kaldt og hardt gulv, tar det lang tid før den blir varm igjen. Tepper er gode å trå på og gir bedre akustikk. Jeg vil anbefale et teppe med skåret luv på toppen som er mykere enn et teppe med løkker, forteller Wibe. 

Tepper som varmer

Tepper på soverom er optimalt, mener Kåre Henriksen, agent for Golvabia i Midt-Norge.

– Noen nordmenn liker å ha bare en løper foran sengen, mens andre ønsker heldekkende, sier han.

Bjørn Musum, daglig leder i Musum Interiør, er enig.

– Tepper gir mer varme og lunhet i rommet, det er lyddempende og gir isolering. Det er heller ikke dyrere enn andre gulv, legger han til.

Legging av vegg-til-vegg-tepper krever et flatt og stabilt underlag.

– Har du et teppe fra før, må du fjerne dette. Men et nytt teppe kan legges rett på betong, sponplater og parkett, forteller han.

Se flere bilder
Teppe på soverommet

Foto:

Deilig med tepper til bare føtter. Dette er fra Golvabia.

Bra for støvallergikere

Teppematerialer kan være i ull eller andre naturstoffer, men ikke minst er syntetiske stoffer vanlig. Det rimeligste er syntetiske tepper.

Musum anbefaler å velge det syntetiske stoffet polyamid, hvis man har problemer med allergi.

– Et ullteppe vil loe noe, men ikke polyamid. Ingen er allergiske mot nylongarn, det er det samme materialet vi har i klær. Et teppe i polyamid slites heller ikke så lett ut. Et teppegulvs største fiende er sand som dras med utenfra og tråkkes inn i det. Men et soverom har lite trafikk, sier han.

Musum forteller at mange støvallergikere har konkludert at det er best med tepper.

– Ved måling av luftkvalitet i pustehøyde, ser en at støvet ligger i ro på teppegulvet. Mens på hardt gulv skal det bare et vindpust til før det virvles opp i lufta. En støvallergiker bør nok ikke velge et teppe som er langhåret, men heller et med tettere overflate. Bruk gjerne en støvsuger med teppebankerfunksjon, sier han.

Teppematerialer kan være i ull, eller andre naturstoffer, men ikke minst så er syntetiske stoffer vanlig. Det rimeligste er syntetiske tepper.

Musum anbefaler å velge det syntetiske stoffet polyamid, hvis man har problemer med allergi.

– Et ullteppe vil loe noe, men ikke polyamid. Ingen er allergiske mot nylongarn, det er det samme materialet vi har i klær. Et teppe i polyamid slites heller ikke så lett ut. Et teppegulvs største fiende er sand som dras med utenfra og tråkkes inn i det. Men et soverom har lite trafikk, sier han.

Musum forteller at mange støvallergikere har konkludert at det er best med tepper.

– Ved måling av luftkvalitet i pustehøyde, ser en at støvet ligger i ro på teppegulvet. Mens på hardt gulv skal det bare en vindpust til før det virvles opp i lufta. En støvallergiker bør nok ikke velge et teppe som er langhåret, men heller et med tettere overflate. Bruk gjerne en støvsuger med teppebankerfunksjon, sier han.

Se flere bilder
Vegg-til-vegg-teppe soverom

Foto:

Musum Interiør har leveringstid som ofte ikke mer enn to til tre dager.

Ny renessanse for vegg-til-vegg-tepper

Fortsatt brukes vegg-til-vegg-tepper på soverom. Men gullalderen var på 80-tallet. Da valgte folk tepper nesten over hele huset.

– Teppebransjen ble ødelagt for om lag 20-30 år siden. Konkurransen senket både pris og kvalitet. Til slutt ble det solgt billig nålefilt til 29 kroner for kvadratmeteren. De som kjøpte dette teppet ble selvsagt ikke fornøyde. Folk trodde til slutt at de var allergiske mot vegg-til-vegg-tepper, forteller bransjeveteranen.

Nå ser markedet for heldekkende tepper ut til å være på frammarsj.

– Det er nok langt igjen til vi kommer dit vi var, men at folk velger kvalitet og blir fornøyde hjelper på, sier Bjørn Musum.

Erik Wibe i Teppeabo har sett at vegg-til-vegg-tepper og store tepper over deler av rommet har blitt mer vanlig de siste seks årene.

– Tepper av bambusfiber er i skuddet. De er slitesterke, myke å gå på, og er et miljøvennlig alternativ, sier han.

Tilpassede tepper

Golvabia har et eget «Mattotek» ute i butikkene. Der kan kunder se avkapp av de eksisterende teppekvalitetene som leverandøren har på lager. Butikkene har i alt 180 teppeprøver.

– Kunden får bestille størrelse, farge og form som de vil, sier Henriksen.

På teppeprøvene står all informasjon; som at teppene er antistatisk behandlet, om de passer til varme gulv og så videre. Deretter kan kundene bestille tepper etter mål.

– Det har blitt populært. Teppene er leveringsklare etter en uke. En kan også få kantet teppene om en ønsker, med vanlig trådkanting eller båndkanting, forteller han.

Også Polyflor selger avpassede tepper på bestilling. De er norsk agent for den tyske teppeprodusenten Vorwerk.

Bredden på tepper til bolig kan velges, men begrenser seg opp til fire meter som er maksbredde av tepperullen. Teppene bestilles hos forhandler.

– Fordelen er at man kan velge fine tepper når man velger fra rull. Vi har kolleksjonen Vorwerk Fascination. Teppene ligger i det øvre prissjiktet. Det er en stor kolleksjon med mange kvaliteter, både løkke og velur, langhårede og korthårede, i et hav av farger og mønstre, sier daglig leder Jan-Erik Jørgensen i Polyflor.

Se flere bilder
Avpassede tepper

Foto:

Dette er Octagon teppefliser i kolleksjonen Vorwerk Fascination, føres av Polyflor.

Teppefliser er lette å legge

De fleste vil nok synes at det er enklest å benytte teppefliser.

For det første er de enkle å frakte med seg hjem, de går greit inn i bilen og de er enkle å bære inn i huset. Dessuten er de enkle og ikke minst raske å legge.

Teppefliser får du med tuff som er løkkevevd eller skåret. 

Hvis du vil legge teppefliser: Les her.

For mer informasjon:

www.interfaceflor.no

www.golvabia.no

www.polyflor.no

www.musum-as.com

www.teppeabo.no

www.egetepper.no

www.tarkett.no

www.danfloor.no

www.intag.no

 

 

 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.