IFI logo
Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Legging av teppefliser

Å legge teppefliser er raskt og enkelt, men det er viktig at du er nøyaktig og at du planlegger leggingen godt før du setter i gang. Slik går du frem.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tepper går aldri av moten. De skaper et trivelig og lunt innemiljø, de er behagelige å gå på - og de isolerer godt. De fleste av oss vil nok synes at det er enklest å benytte teppefliser. For det første er de enkle å frakte med seg hjem, de går greit inn i bilen og de er enkle å bære inn i huset. Dessuten er de enkle og ikke minst raske å legge. Teppefliser får du med tuff som er løkkevevd eller skåret. For bruk i boligrom av normal størrelse, vil det være enklest å benytte dobbeltsidig tape til å montere teppeflisene. Tapen legger du diagonalt fra hjørne til hjørne og langs alle veggene. Til bruk i svært trafikkerte områder, for eksempel i nærings- og offentlige bygg, må teppeflisene hellimes for å gi nødvendig stabilitet. Prosessen er enkel, men det er viktig å følge enkelte grunnregler. 

Slik gjøres det

MÅL OPP

Mål deg fram til gulvets midtpunkt, utgangspunktet for den første teppeflisen. Tegn en hjelpestrek fra midten og vinkelrett på veggen.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

PRØVELEGG

Foreta en prøveutlegging og sjekk hvordan du ender opp med siste teppeflis mot vegg. Om du ender opp med en smal stripe på en centimeter eller to, justerer du startpunktet for midtflisen. Vær nøye med at undergulvet er helt plant og grundig rengjort. Gamle tepper må fjernes.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

DOBBELTSIDIG TAPE

Når oppmerking og prøvelegging er ferdig, legges den dobbeltsidige tapen fra hjørne til hjørne – diagonalt på tvers av rommet - og langs alle vegger. Er gulvlistene enkle å fjerne tas de bort, men det fungerer også fint å legge teppeflisen helt inntil listen.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

LEGG FLISENE I SJAKKMØNSTER

Legg flisene i ”sjakkmønster”. Det vil si at annenhver flis vendes 90 grader, med eller mot klokken. Det er likegyldig hvilken vei du vrir dem, men vær konsekvent, med eller mot klokken. Dette gjør vi for å få pene overganger.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

MÅL OPP OG SKJÆR

Det hender at det kan være en liten skjevhet i veggen, derfor er det viktig å skjære etter de faktiske forholdene. Du beregner altså ikke avstanden med tommestokken, men ved å legge flisen opp-ned og merke av på begge kanter. Deretter skjærer du med en skarp kniv, flisene er for harde til å klippes. Bruk linjal for å sikre at skjærekanten blir helt rett.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

PRESS FLISENE GODT PÅ PLASS

Leggingen avsluttes med at du stryker teppeflisene godt ned mot tapen for å sikre at de er skikkelig festet til underlaget.

Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto:

Helliming

Er rommet stort, eller har mye og tung trafikk, er det helliming som gjelder. Legg ut limet med en egnet limsparkel og stryk det godt og jevnt utover gulvet.

Se flere bilder
Helliming

Foto:

Mer informasjon

www.polyflor.no

Dette trenger du
  • Dobbeltsidig tape
  • Krittsnor/blyant
  • Tommestokk/målebånd
  • Skarp kniv
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.