IFI logo
Se flere bilder
Teppefliser med evig liv

Foto: InterfaceFLOR

Teppefliser med evig liv

InterfaceFLOR er kjent for sitt engasjement innen miljøtenkning og har nå utviklet en teknologi som gjør det mulig å gjenvinne teppefliser.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bevisste produsenter og leverandører har lenge vært opptatt av gjenbruk og gjenvinning. Hva da om en kan gi produktene et tilnærmet evig liv. InterfaceFLORs strategi er å utvikle produkter som har en livssyklus innenfor et lukket materialkretsløp. I praksis vil dette si at - i stedet for å sende kasserte fliser til avfallsdyngen - kan de nå benyttes som råvarer i gjenvinningsprosessen ReEntry 2.0.  Dette er en høyeffektiv teknologi som separerer utslitte teppefliser i garn og underside. De ulike bestanddelene fremstår som høyverdige råvarer og kan brukes til produksjon av nye, tilsvarende produkter.

Mange fordeler

Prosessen har mange fordeler og kan anvendes på de fleste typer teppefliser som benyttes her hos oss. For det første kan tonnevis av oljeintensivt materiale resirkuleres hvert år. Dessuten er det store besparelser på energiforbruket - sett i forhold til tradisjonell produksjon der råvarene må foredles fra bunnen av.

Analyser viser at materialet som blir gjenvinnes ved hjelp av ReEntry-prosessen kun krever en fjerdedel av den energien som går med til tilsvarende prosess med jomfruelig råmateriale for tepper. Når det gjelder teppeflisens undersider kreves det  ikke mer enn fem prosent av den energien som ble benyttet ved den opprinnelige prosessen.

God grønn tanke

I Europa forventes det at nærmere 30 millioner kvadratmeter teppefliser vil bli sent til forbrenning eller avfallsdynger bare i år. Dette er sløsing med verdifulle ressurser og det påvirker miljøet på en uakseptabel måte. Med raskt minkende kapasitet og årlig økende avgifter på deponier - er dette både miljømessig og økonomisk uholdbart.

Foreløpig har vi verken innsamlingsrutiner eller prosessutstyr for resirkulering av teppefliser her i landet. Men - miljøbevisstheten blir sterkere for hver dag - og det er vel bare å håpe og tro at det snart skal være mulig å realisere denne type tiltak også her hos oss.

Mer informasjon

www.interfaceflor.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.