IFI logo
Se flere bilder
Gråflott stue

Foto: Yvonne Wilhelmsen Styling

Gråflott stue

Grått er ikke kjedelig. Tvert imot er grå kanskje en av de mest spennende "fargene" du kan innrede med.

Åshild Nyhus Tyssen/Beate Slipher

Åshild Nyhus Tyssen/Beate Slipher
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å fargesette med grått kan virke som en selvmotsigelse. Gråskalaen finner vi jo mellom ytterpunktene hvitt og sort, som er farger uten kulør. Men det er nettopp disse nyansene som er så spennende. Jo større sprang vi bruker mellom lyst og mørkt, jo større spenninger skaper vi i rommet.

Men det er ikke bare disse nyanseforskjellene som skaper variasjon. Glans og overflater er også viktig, og kan sammen skape en fint spill i rommet. Brekkes grått med andre farger, kan uttrykket bli et helt annet. Ønsker du en varm farge, er en anelse brunt fantastisk lekkert. Men er du ute etter en kjøligere tone, gir litt blått en fin effekt.

Fargen forandrer seg

Toner i grått forandrer seg etter hvert som lyset faller på dem. Fargen er svært fleksibel, og en ren grå kan endre seg fra kjølig til varm i løpet av dagen, avhengig av om det er morgen- eller kveldslys som dominerer.

Noe som gjør denne fargen litt vrien, er at den har lett for å bli påvirket av andre farger i rommet. Satt sammen med en rød sofa kan en nøytral, grå vegg få et grønnskjær, og motsatt vil en grønn sofa gjøre at veggen ser rosa ut. Denne effekten kan dannes av flere farger, som for eksempel oransje og blått. Grunnen til at det skjer, er at øyets behov for balanse "dikter" opp en dash av komplementærfargen. Det er slett ikke umulig å innrede med grått, men det er viktig å være bevisst på at fargen kan ha en slik effekt.

Grå vegger

Veggene i denne stuen har fått en helt nøytral grå tone, som verken heller mot varmt eller kaldt. For å skape en helt matt flate ble det brukt en sandmaling som gir en flott struktur på veggen. Slike malinger lager forskjellige effekter avhengig av verktøyet de blir påført med, så her gjelder det å prøve seg frem.

Grått gulv

Som en myk og nøytral ramme i rommet falt valget på heldekkende teppe. Kombinert med et par store puter blir også selve gulvet et stort møbel der hele familien kan slumre.

Luven er myk og rufsete, omtrent som en bredstripet cordføyel. Teppet forandrer seg hele tiden etter hvordan lyset fallet, noe som gir et livlig og lekkert inntrykk. Det at overflaten har så mye liv var helt bevisst fra stylistens side, fordi det var viktig at gulvet ikke ble kjedelig.

Om du ønsker grått gulv uten å ha tepper, er det også mange andre muligheter. Ubehandlede tregulv kan beises eller males, ellers finnes både parkett og furugulv som allerede er ferdig farget. Ønsker du flislagt gulv er utvalget gråtoner enormt.

Grå detaljer

Med den diskrete bakgrunnen teppet og veggene gir, står en åpen til å utfolde seg med detaljene. Når fargerne holdes i en dempet gråskala, blir mønstre og overflater viktige for å skape variasjon.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

www.intag.no

Dette ble brukt
  • Inova Sand-maling fra Nordsjö
  • Cunera Maratea 5222 heldekkende teppe fra INTAG
  • Bord, lampe og kurver fra Milla boutique
  • Stol og pute fra Shabby
  • Gulvpute, sko, vaske, pute, kopper og lykter fra Bolina
  • Puter og lysestake fra Kvist
  • Pledd og puter fra Hilmers Hus
  • Foto på lerret fra IKEA
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.