IFI logo
Se flere bilder
Lurt og lekkert med linoleum

Foto: Forbo/ifi.no

Lurt og lekkert med linoleum

En av 70-tallets mange trender er på vei tilbake, nemlig linoleum på gulvet, men til forskjell fra den gang, må ikke gulvet være brunt, grått eller beige.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag finnes det utallige varianter av gulvbelegget, og det passer like godt i vanlige hjem som i offentlige miljø. Det gjelder bare å finne akkurat den typen man selv liker og som passer hjemme. Kanskje minstejenta vil ha rosa gulv som står i stil med prinsesse-interiøret, eller hva med et sjakkrutet gulv på allrommet? Mulighetene er mange.

På 70-tallet var linoleum på gulvet like naturlig som oransje gardiner, brune møbler keramikk i hyllene. Senere fikk gulvbelegget en duft av institusjon over seg, og mange valgte vinyl, laminat eller parkett i stedet. Nå er linoleum på vei inn i de norske hjem igjen, viser statistikk fra Prognosesenteret og etterspørselen hos forhandlerne.  

- De siste 10 årene har det vært brukt mye laminat og parkett. Nå begynner folk å få lyst på noe annet på gulvene. Og stadig flere legger linoleum også på stua, og ikke bare på kjøkken, soverom eller barnerom, forteller Gunni Marie Blunck hos gulvleverandøren Forbo. Ofte er det unge mennesker som ønsker noe annet enn de tradisjonelle tregulvene på stua i den nye leiligheten, noen har åpen løsning mellom kjøkken og stue, og derfor passer det godt med linoleum begge steder, andre igjen er svært miljøbevisste og velger linoleum av den grunn.

Helt naturlig

Mange vet egentlig ikke hva linoleum er.

- Folk blander linoleum og vinyl, men linoleum er et miljøvennlig naturprodukt, forklarer Blunck. Det er en viktig grunn til at stadig flere velger dette produktet, tror hun. Linoleum er nemlig laget etter økologiske prinsipper med linolje, tremel, harpiks, kalkstein og miljøvennlige pigmenter.

En rekke linoleumsgulv er også svanemerket - noe som betyr at de må være laget med vekt på fornybare råvarer og bærekraftig skogbruk, ha svært begrenset innhold av helse- og miljøskadelige stoffer, og være slitesterke. For miljøbevisste forbrukere er dette et godt alternativ, og mange arkitekter foretrekker gulvtypen på skoler, helseinstitusjoner og kontorer.

I europeiske land, som for eksempel Nederland og Frankrike, ser man også at flere kaféer og butikker velger linoleum og gjerne i litt friske farger som oransje, blå grønn og turkis. I Norge er det grått og beige som selger best - i hvert fall ennå.

Gjør det selv

Noen har unngått å bruke linoleum fordi de ikke har kunnet legge det selv, men måtte leie inn håndverkere. Nå finnes det linoleum som man på enkelt vis kan legge selv i form av fliser eller plank. Det er lett å legge selv, og man unngår tunge løft.

Linoleumen som skal klikkes sammen er spesielt enkel, og så lenge underlaget er jevnt, er dette noe de fleste fint kan begi seg ut på. De brede banevarene bør man imidlertid fortsatt få hjelp til å legge, med mindre man er svært nevenyttig. Det kan også legges varmekabler under gulvet, så sant det ikke overstiger 27 grader.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.