IFI logo
Se flere bilder
Gulv å ta med seg

Foto: Espen Grønli/ifi.no og produsentene

Gulv å ta med seg

Nå bugner markedet av vinyl, linoleum og tepper i flotte farger og spennende mønstre. Ingen grunn til å tenke nøytralt, langsiktig og kjedelig lenger, men heller inspirere folk til å skape akkurat det rommet de drømmer om. For disse gulvene er like enkle å legge som å bytte ut. Og blir noen så glad i gulvet sitt at de ikke orker å flytte fra det, kan de ta det med seg.

Nina Stang

Nina Stang
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulvet er en stor og synlig del av rommet, og kan bli en vesentlig del av opplevelsen.

Det er viktig å se prøven av mønsteret på gulvet. Ikke hold den opp foran deg, men legg den ned. Og se den på litt avstand. Et lite mønster som ser interessant ut på nært hold, kan bli usynlig når du reiser deg opp i full høyde. Og et stort mønster kan virke mindre dominerende.

Gulvet bør stå til fargene i rommet. Eller omvendt.

En gammel regel sier at gulvene bør være like i rom som går over i hverandre. Dette gir fortsatt et harmonisk, helhetlig inntrykk.

Men harmonien er kanskje ikke alltid hovedsaken? Man skal ha det morsomt også. Og det er tilfredsstillende å legge et gulv som virkelig løfter et rom.

Sammenhengen kan ivaretas på andre måter: et mønstret gulv kan gå over i et ensfarget gulv som tar opp en av fargene i mønsteret. Det kan være i samme materiale, eller for eksempel et malt tregulv.

Linoleum

Linoleum og vinyl blir ofte forvekslet. Men selv om disse to materialene kan ligne hverandre av utseende, er de langt fra det samme. Linoleum er et naturmateriale, som også derfor bør få sin renessanse med dagens bevissthet om forurensning og klima. Produktet er økologisk svanemerket. Det er laget av linolje (linoleum på latin) fra frøene på linplanten, og tilsatt blant annet tremel, harpiks, kalkstein og naturlige fargepigmenter. Linoleum fås som banevare eller som fliser og planker. I Marmoleum Click (Forbo) er linoleumen lagt på et HDF-kjernemateriale med en bakside av kork. utstyrt med et mekanisk låsesystem klikkes gulvet sammen og legges helt uten behov for lim. 30 x 90 cm planker i kombinasjon med 30 x 30 cm fliser i 21 farger gir et utall av muligheter.

Som banevare er linoleum like tynn som vinyl, bare 2,5 millimeter. I ulike farger kan den skjæres til og kombineres i mønstre som ikke er firkantet. Slik kan gulvet fremheve deler av rommet eller lage "stier" som viser vei. Selv om dette mest er brukt i offentlige innredninger, er det ikke noe i veien for å gjøre det også hjemme.

Vinyl

Vinyl er et plastprodukt. Over mønsteret er det et gjennomsiktig lag av mykgjort PVC, med en overflate forsterket med polyuretan. Glassfiberarmering gir stabilitet, og en bakside av PVC-skum demper trinnlyd og gjør den behagelig å gå på. Med en tynnhet på bare 2,4 millimeter kan et nytt gulv raskt rulles ut over det gamle, uten at man får problemer med terskler eller dører.

Når det gjelder utseendet, har materialet tidligere kopiert andre gulvmaterialer, alt fra rustikke tregulv til rullestein, og gitt en ekkel følelse av å være noe annet enn det ga seg ut for. Utseendet stemte ikke med sanseinntrykket gulvet ga. Nå har vinylen fått selvtillit nok til å ha sitt eget utseende som ingen andre gulvmaterialer har. Kjøkkengulvet blomstrer og dinosaurene danser på barnerommet. Den fås også ensfarget i alle farger, som passer i kombinasjon med de mønstrete. Vinyl fås som banevare i ulike bredder, og kan legges løst i rom opp til 20 kvadratmeter. I større rom bør belegget limes.

Tepper

Vegg-til-vegg-teppene er sterkt tilbake, med så stor slitestyrke at de kan ligge i offentlige miljøer. Luven har blitt kortere og tettere til fordel for flotte mønstre, som gjør gulvet til et blikkfang i seg selv. Møbler blir nesten unødvendig.

Tepper i naturmaterialer gir en god følelse i private hjem, men nye materialer som vevet vinyl og gjenbruksnylon gir nye muligheter der det er mye tråkk.

Bolon er vevet vinyl med samme egenskaper som vanlig vinylbelegg, men et helt annet utseende. Det finnes over 55 design, både som fliser i 50 x 50 cm og som banevare i 2 meters bredde. Båndene blir først vevet sammen, og så påført en flytende bakside som stivner inn i overlaget. Dette gjør at gulvet blir helt vanntett. På banevaren kan skjøtene sveises. Flisene legges uten sveiser.


Teppefliser i gjenbruksnylon fins i mange flotte mønstre, alt fra dyreprint til klassiske former. Man kan velge et mønster, kombinere flere, eller sette sammen mønster og ensfarget til det uttrykket man ønsker. Kontrastene i mønsteret forsterkes av en kombinasjon av løkker og oppskåret luv i overflaten.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.